Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
27. 11. 2014,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Blaž Kavčič Blaž Trupej Roger Federer

Četrtek, 27. 11. 2014, 7.55

8 let

Blaž Kavčič: Vseeno pazim, kaj rečem Rogerju Federerju

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič je kljub poškodbam, ki so ga pestile v zadnjem obdobju, trdno odločen, da ima v svoji igri še veliko rezerve. Bo leto 2015 njegovo leto?

Blaž Kavčič je na lestvici ATP trenutno 105. igralec, a sam se zaveda, da je sposoben še veliko več. Kaljut, kot ga kličejo v teniških krogih, je znan kot zagrizen borec. V zadnji sezoni je nakazal, da se lahko meri z najboljšimi igralci, a sta ga pozneje ustavili dve poškodbi stopala. Razočaranje je bilo veliko, a zdaj upa, da se bo vrnil še močnejši. Blaž veselega decembra ne pozna, saj priprave na novo sezono začne ravno prvega decembra. Bo tudi letos treniral z Rogerjem Federerjem?

Blaž, za vami je deset let profesionalnega tenisa. So ta leta hitro minila? Da, zelo hitro. A če pomislim, koliko truda in trdega dela je bilo vloženega v vse to, je to zelo dolga doba. Če bi mi pri šestih letih, ko sem prvič prijel lopar v roke, nekdo rekel, koliko truda je potrebnega, bi rekel, da je to nemogoče. Čeprav imam za sabo že kar nekaj let igranja, se mi zdi, da sem še vedno svež. Morda tudi zato, ker sem bil letos veliko poškodovan. Se še spomnite prve osvojene točke na turnirju serije ATP? Seveda. To je zelo zanimiva zgodba. V prvem krogu sem igral proti domačinu. Praktično nihče ga ni poznal, vendar so mi vsi govorili, da je zelo dober in da ima veliko izkušenj. Spominjam se, da sem se na žrebu tresel, tako me je bilo strah. Vendar sem pozneje v dvoboju že po prvi točki vedel, da bom zmagal. Kamen se mi je odvalil od srca, takrat sem se počutil, kot da bi zmagal na turnirju za grand slam. Takrat je bil to res poseben občutek, danes se temu le še smejim.

Kateri dvoboj vam je v vseh letih profesionalnega tenisa ostal najbolj v spominu? Zagotovo mi bosta v spominu ostala dvoboja proti Novaku Đokoviću, ko sva igrala v Parizu in Beogradu. Sploh v Beogradu, ko sva igrala pred polno dvorano. Dvoboja proti Rogerju Federerju in proti Lleytonu Hewittu prav tako ne bom pozabil. Hewitt je bil zmeraj moj vzornik. Znan je po tem, da je velik garač in se nikoli ne preda na igrišču.

Je poškodba stopala dokončno odpravljena? Z desnim stopalom nimam več težav. Je pa zanimivo, da me je na istem mestu začelo boleti levo stopalo. Ne vemo točno, za kaj gre. Ne gre za isto poškodbo kot pri desnem stopalu, kar je dobro. Bomo videli, kako se bo stvar razvijala. Poskusil bom igrati z drugimi teniškimi copati in drugimi vložki. Čudežev se sicer ne da delati, vendar bomo poskusili vse, da stvar izboljšamo do te mere, da bo čim manj bolečin.

Verjetno ni bilo najbolj prijetno, ko ste morali na OP ZDA zaradi poškodbe predati dvoboj proti Stanislasu Wawrinki? Ne vem, če sem bil kdaj tako razočaran. Igral sem svoj najboljši tenis v karieri, počutil sem se zelo dobro. Takrat sem dejansko verjel, da lahko premagam Stanislasa Wawrinko. To se mi je zgodilo prvič v karieri. Dan pred tekmo me je začela boleti noga, sprva sem mislil, da je žulj … Naslednji dan nisem mogel stopiti na nogo. Magnetna resonanca je pokazala, da imam zlomljeno kost. Želim povedati, kako lahko z vrha v trenutku padeš na dno. Ležiš v postelji in si popolnoma nemočen. Po vsem tem si samo želim, da bi noga zdaj zdržala. Verjetno se je težko vračati po takšnih poškodbah? Letos sem naredil kar veliko dobrih rezultatov, ampak na žalost niso trajali dovolj dolgo. Poškodovan sem bil ravno takrat, ko se mi je zdelo, da mi lahko uspe. To je zelo težko. Ne verjamem, da sem tako močen, da bi šel še enkrat čez takšne poškodbe, kot sem jih imel v zadnjem času.

Ponavadi ste se po poškodbah vračali še močnejši, bo tudi tokrat tako? Upam, da bo. Treba je vedeti, da sem po vsaki poškodbi potreboval mesec in pol tekmovalnega ritma, da sem dosegel normalno raven tenisa. Je pa res, da po poškodbi začneš pogrešati tenis in si bolj spočit, imaš še večjo željo in morda je takrat še lažje eksplodirati. Po drugi strani pa ti manjkajo pravi tekmovalni občutki in za seboj nimaš toliko treninga, kot bi ga imel sicer. Seveda, želim si, da bi letos prišel še boljši, vendar pa ob tem potrebuješ tudi nekaj sreče.

Želja po tenisu še vedno ostaja? Želja je še zmeraj zelo velika. Komaj čakam, da se vrnem na igrišče in začnem znova trenirati. Mogoče tudi zato, ker je moja trenutna sposobnost večja, kot kaže uvrstitev na lestvici. To je le še dodatna motivacija, da lahko res dokažem, česa sem sposoben.

Se boste lahko normalno pripravljali na novo sezono? Priprave se bodo začele prvega decembra. Zaradi zadnje poškodbe ne bo nič manj treninga. Šli bomo na vso moč. Če se bodo pojavile kakšne poškodbe, se bo treba prilagajati, vendar o tem ne razmišljam, ostajam pozitiven.

Kje se boste pripravljali? Pripravljal se bom v Dubaju. To je kraj, kjer imam zares vrhunske pogoje za trening. Vreme je odlično in tudi igrišče imam vseskozi na voljo. Se pa dogovarjamo tudi z Rogerjem (Rogerjem Federerjem, op. p.), da bi letos z njim treniral še več, morda ves teden. Za zdaj se še ne moremo uskladiti, saj je šele pred kratkim končal svojo sezono. Vedno, ko sva trenirala, sva se imela super, in tudi vedno se mi je zahvalil za odličen trening. Računam, da si bo tudi tokrat želel trenirati z mano, vendar je treba vedeti, da je veliko igralcev, ki si želi trenirati z njim.

Verjetno marsikoga zanima, kakšen je Roger Federer v zasebnem življenju. Nam lahko to izdate iz prve roke? Zelo je preprost. Med treningom se pogovarjamo o zelo različnih stvareh. Veliko je govora o nogometu … Z njim je zelo fino trenirati. Nazadnje, ko sva trenirala na OP ZDA, sta imela oba trenerja pripombe, naj malo manj govoriva in malo več trenirava (smeh, op. p.). Je zelo razgledan, tako da se z njim lahko pogovarjaš o marsičem. Seveda pa vseeno pazim, kaj mu rečem. Malo premisliš, preden kaj rečeš, to je vendarle Roger Federer.

V zadnjem času je precej odmeval spor med Wawrinko in Federerjem. Se v slačilnicah to pogosto dogaja med igralci? V slačilnicah se dogaja marsikaj, vendar to ostaja za zaprtimi vrati. Zgodb je veliko, takšnih in drugačnih. No, ponavadi vse skupaj tudi pride v medije. Sicer sta pa zelo velika prijatelja, ki se nikoli ne bi sprla. Vse se je zgodilo zaradi Federerjeve žene.

Kdaj vas bomo lahko znova gledali na igrišču? Mislim, da bom sezono začel v Dohi, potem pa se bom selil v Avstralijo, kjer upam, da se bom na OP Avstralije neposredno uvrstil na glavni turnir.

Ne spreglejte