SiolNET. Sportal Sportal +
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Česen, Novak in Prezelj splezali novo smer v indijski Himalaji: Vse ali nič

0,30

termometer

Vse ali nič
Foto: Marko Prezelj

Slovenski alpinisti Aleš Česen, Urban Novak in Marko Prezelj so se v indijski Himalaji v alpskem slogu povzpeli na 6.250 metrov visoko Arjuno in novo izjemno zahtevno 1.400-metrsko smer v zahodni steni gore poimenovali Vse ali nič. Ocenili so jo z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice.

"Po zahtevnosti vzpon na Arjuno uvrščam višje kot vzpon na Hagshu. Plezalsko je bilo na Arjuni več zahtevnih metrov, v celoti je pa tura nekoliko manj kompleksna kot Cerro Kishtwar, ker je potek smeri od začetka do konca jasen. Objektivna izpostavljenost je bila v primerjavi s Hagshujem in Cerro Kisthwarjem višja, pa tudi ugodne razmere za plezanje so se nam tokrat skoraj dobesedno podirale pod nogami," je povedal Prezelj.

Vrisana preplezana smer Vse ali nič v zahodni steni Arjune. Vrisana preplezana smer Vse ali nič v zahodni steni Arjune. Foto: Marko Prezelj

Trojica se je v Kishtwarsko Himalajo podala konec maja, za uspeh letošnje odprave pa je bila ključna lanska izvidnica Novaka in Prezlja. V dobrem mesecu bivanja v baznem taboru v dolini Kijaj Nullah in stenah nad njo jim je vreme naklonilo zgolj šest dni brez padavin, ki so jih odlično izkoristili in bili poplačani za vztrajnost. V prvih dveh dneh so za aklimatizacijo po zahtevni novi smeri splezali na P6013 (6.038 m), kjer so pred njimi na vrhu stali le poljski alpinisti leta 1979. V naslednjem vremenskem oknu, ki je trajalo tri dni, pa jim je uspelo splezati težko prvenstveno smer.

Zadnji strmejši raztežaj drugega dne plezanja na Arjuno. Zadnji strmejši raztežaj drugega dne plezanja na Arjuno. Foto: Marko Prezelj

"V spodnjem delu smo v dobrih snežno-lednih razmerah plezali nenavezani. Prvi dan smo splezali še šest raztežajev kombiniranega terena, kjer so nam živce greli občasni plazovi. Bivakirali smo desno od glavne zajede, pod najtežjim delom smeri. Naslednji dan smo preplezali tri težke kombinirane raztežaje, ledni raztežaj in kar pozno v noč plezali nadaljnjih sedem snežnih raztežajev."

"Bivakirali smo tri raztežaje pod grebenom. Vrh smo dosegli naslednji dan okoli poldneva in se še isti dan ob vrvi spustili po smeri vzpona. GPS je na glavnem vrhu Arjune pokazal 6.250 metrov. To je bil drugi vzpon na glavni vrh, prvi v alpskem slogu," je dneve med 16. in 18. junijem strnil vodja odprave Novak.

Aleš Česen v najstrmejšem delu med vzponom na Arjuno (6.250 m). Aleš Česen v najstrmejšem delu med vzponom na Arjuno (6.250 m). Foto: Marko Prezelj

Marko Prezelj prvi dan vzpona na Arjuno, na začetku večjih tehničnih težav. Foto: Urban Novak. Marko Prezelj prvi dan vzpona na Arjuno, na začetku večjih tehničnih težav. Foto: Urban Novak.

Urban Novak med plezanjem najstrmejšega dela. Urban Novak med plezanjem najstrmejšega dela. Foto: Marko Prezelj

Jutro tretjega dne. Jutro tretjega dne. Foto: Marko Prezelj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 58
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin