Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2013,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

glasba šah

Sobota, 23. 2. 2013, 10.26

8 let

Velemojstrica pred partijo posluša udarne skladbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med turnirsko šahovsko partijo poslušanje glasbe ni dovoljeno, zato pa se pred tem velemojstrica in večkratna državna prvakinja Darja Kapš ''špiči'' s čim bolj udarnimi melodijami.

Čeprav se marsikomu zdijo šahisti odmaknjeni samotarji, ki samozadostno uživajo v tihem premikanju figur, so nekateri v resnici precej temperamentni in ne morejo brez živahnih not.

''Glasba je vsekakor popestritev našega vsakdana. Hkrati je zgodba nekoga, ki jo je ustvaril, na drugi strani pa poslušalcu ponuja, da si jo na različne načine interpretira. Glasba je lahko duhovna hrana, lahko je šport, ko nanjo ''skačemo'', vsekakor pa si težko predstavljam, da bi funkcionirala brez nje,'' je povedala Kapševa, ki v obdobju materinstva posluša predvsem otroške pesmice, sicer pa čas v življenje prinaša raznolike zvoke.

''Okusi se z leti spreminjajo, v različnih obdobjih človeku odgovarjajo različni žanri. Pred leti sem dneve in noči preposlušala Steva Vaia, Satrianija …, sicer pa sem bolj usmerjena v pop sceno in poslušam vse, kar se sliši na radiu, čeprav imam seveda najbolj priljubljene izvajalce. Lahko se pohvalim, da se tudi sama glasbeno udejstvujem, saj pojem v skupini Poljanski odmev, ki goji ljudsko izročilo, spoštujem pa vse žanre,'' dodaja Kapševa.

Trobente in bobni so nekoč spremljali vojščake na neusmiljenih pohodih, pa tudi črnobela armada na šahovnici potrebuje navdih vojskovodje. ''Pred pomembnimi partijami se običajno sproščam z udarno glasbo, ki dviguje samozavest in te pripravi na boj. Ob preveč intenzivnem poslušanju pa se zna kdaj zgoditi, da si med samo parijo nehote prepevaš kak napev in zraven še z nogo udarjaš po taktu, tako da ljudje mislijo, da si nervozen, v resnici pa si v glavi poješ neko pesem in uživaš v računanju variant,'' zaključuje Kapševa, ki je ob takšni spodbudi dosegla že veliko lepih uspehov.

Prisluhnite pesmim, ki jih Darja trenutno najraje posluša.

Ne spreglejte