Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
10. 3. 2008,
12.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2008, 12.32

8 let

Stoner z zmago začel branjenje naslova

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstralski motociklist Casey Stoner je s suvereno zmago na otvoritveni dirki sezone v Katarju začel branjenje naslova svetovnega prvaka v MotoGP. Novinci postregli z odličnimi predstavami.

Stonerju sprva ni dobro kazalo, saj v prvih krogih dirke ni bil v ospredju. Ko pa se je katarska preizkušnja pod reflektorji začela lomiti, je prevzel pobudo in prevzel primat. Njegovemu divjemu tempu je nekaj časa lahko sledil le Rossijev moštveni kolega in novinec v MotoGP Jorge Lorenzo s tovarniško yamaho in Michelinovimi pnevmatikami. Španec je bil konkurenčen do osem krogov pred koncem, ko je bila razlika med rivaloma manj kot sekundo, nato pa je Casey dvignil tempo in po 22 krogih slavil z več kot 5 sekundami naskoka. Španec je lahko nemočno opazoval, kako se mu rdeča raketa oddaljuje v daljavi. Kombinacija Ducati – Bridgestone – Stoner je bila tokrat nepremagljiva. Navzlic temu je Lorenzo lahko več kot zadovoljen s svojim debijem med moto elito, saj je v svojem prvem dirkaškem vikendu pobral pole position na kvalifikacijah in drugo mesto na dirki. Ugnal ga je le aktualni svetovni prvak. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da je Lorenzo suvereno dobil interni dvoboj s petkratnim svetovnim prvakom Rossijem, ki je na začetku sezone zmogel vsega peto mesto. O tem si verjetno še sanjati ni upal.

Da do Valentina ne goji nobenega posebnega strahospoštovanja, je Jorge pokazal sredi dirke, ko je moštvenega kolega brezkompromisno napadel, ga rahlo zrinil celo na travo in oddirjal naprej. Šampion je bil ponižan, saj ga je potolkel popolni »zelenec«. Po prvi dirki je težko reči, ali je Italijan naredil prav, ko se je preselil k Bridgestonu, a je očitno Yamaha še zmeraj »podhranjena« v primerjavi z Ducatijem. Veliko pove podatek, da sta Rossi in Stoner dirkala z enakimi gumami, pa je bila razlika med njima približno pol sekunde na krog. Velik hendikep Yamahe je tudi končna hitrost: Ducati je bil 8 km/h hitrejši, pa tudi Pedrosa je s hondo in Michelinkami zlahka ugnal Rossija na štartno-ciljni ravnini. Kakšno dirko bo zagotovo treba še počakati, da se tovarniška Yamaha in Bridgestone popolnoma zlijeta in da nabereta prepotrebne testne kilometre. Potem bi znal biti rezultat boljši. A ob tem se postavlja vprašanje, ali se bo to zgodilo prav kmalu, saj se bo v nasprotnem primeru Rossi težko resneje vmešal v boj za naslov svetovnega prvaka. Na drugi strani je bil Lorenzo v primerjavi z Rossijem, vsaj kar se tiče gum, v prednosti, saj je imela tovarniška Yamaha ogromno bazo podatkov, ki jo je seveda uspešno unovčila v Katarju. Čeprav je Hondin tovarniški dirkač Dani Pedrosa v Losailu zasedel tretjo stopničko, pa ga zlahka proglasimo za heroja. Španec je namreč dirkal s še zmeraj rahlo poškodovano roko in kljub temu da je moral zaradi poškodbe izpustiti večino zimskih testiranj, postregel z vrhunskim dosežkom.

Njegov moštveni kolega Nicky Hayden, ki je stestiral praktično vsak kos nove Hondine "mašine", je bil katastrofalen deseti. Junaka VN Katarja sta tudi novinca Andrea Dovizioso in James Toseland. Italijan je z zasebno hondo le tri sekunde zaostal za tovarniško hondo Pedrose in v neposrednem dvoboju v zadnjem krogu dirke z drznim manevrom premagal Rossija. To zagotovo v Italiji, kjer je Valentino zvezdnik št. 1, šteje največ. Dovioziosove delnice so v očeh oboževalcev motorjev zagotovo zrasle zelo visoko, saj je že na svojem debiju stopil iz sence svojega rojaka. Neustrašen mladenič vsekakor obeta veliko. Toseland, ki se je v MotoGP pred začetkom sezone kot svetovni prvak preselil iz superbika, je takoj pokazal svojo kakovost. Najprej je z zasebno yamaho eksplodiral na kvalifikacijah, ko je postavil drugi čas, nato pa bil na dirki vseskozi v igri za četrto mesto. Na koncu je bil šesti. Upati je, da bo tudi v prihodnje igral vidnejšo vlogo v kraljevskem razredu. Do zdaj so se namreč fantje iz superbika ponavadi izgubili med moto elito.

Ne spreglejte