Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
11. 1. 2013,
8.56

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze

Petek, 11. 1. 2013, 8.56

8 let, 3 mesece

Sportalovo ime leta: Tina Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Junakinja nove smučarske sezone svetovnega pokala Tina Maze je v veliki meri zaznamovala tudi tradicionalni izbor za Sportalovo ime leta, saj je prepričljivo ugnala tekmece in se zavihtela na prestol.

Decembrska letna inventura je še enkrat potrdila izjemno uspešnost slovenskega športa. Olimpijske kolajne, Stanleyjev pokal, naslovi svetovnih prvakov, mali kristalni globus, izjemne predstave posameznikov v klubskih okoljih … Prav zaradi odličnih individualnih in ekipnih dosežkov je bil tokrat izbor za Sportalovo ime leta 2012 še toliko bolj zanimiv, ob glasovanju za devet finalnih kandidatov, ki so "preživeli" sito tedenskih izborov, pa je prevladoval zimskih duh zadnjih mesecev. Med več kot 20 tisoč glasovi jih je namreč debelih petdeset odstotkov prejela alpska smučarka Tina Maze, ki je na ta način prepričljivo ugnala preostalo ugledno športno druščino na čelu z zlato judoistko Urško Žolnir in hokejskim kraljem med Kralji Anžetom Kopitarjem.

Mazejevi bi seveda storili veliko krivico, če bi glasovalni val pripisali izključno smučarski evforiji, ki jo je sprožila z oktobrsko zmago v Söldnu in nadaljevanjem sezone v velikem slogu. Koroška smučarska šampionka je namreč blestela že v prvem delu koledarskega leta, ko je pisala najpomembnejša poglavja uspešne zgodbe o tekmovalni sezoni 2011/12. V svoji dotlej najuspešnejši sezoni je Črnjanka osvojila drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar je seveda najboljši rezultat v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, in bila ob tem še druga v kombinaciji in tretja v slalomu. Zgolj v koledarskem letu 2012 je Tina osvojila rekordnih 2151 točk in kar devetnajstkrat stopila na stopničke za zmagovalke, od tega kar petkrat na najvišjo. Da bi bila celotna zgodba v minulem letu še toliko lepša, je leto v tekmovalnem smislu začela (Zagreb) in končala (Semmering) na stopničkah.

Kljub zasluženim hvalnicam in uporabi presežnika ob obravnavi dosežkov v letu 2012, torej letu, ki je Tino ustoličilo na Sportalov prestol, pa vendarle ne moremo mimo dejstva, da je bil to zgolj nastavek za zgodbo, ki smo ji priča tudi v novem letu, torej v celotni sezoni 2012/13. Gre za sezono, ki ima v alpskem smučanju izrazito solistko oziroma izstopajočo protagonistko. Sliši na ime – Tina Maze. Svetovna veleslalomska prvakinja namreč vse od že omenjene ledeniške zmage odločno koraka proti največji smučarski lovoriki, velikem kristalnem globusu, ki je bil za slovensko smučanje do zdaj dosegljiv le v najbolj drznih sanjah. Pot do konca sezone je resda še zelo dolga, a odločnost 29-letne Črnjanke vliva neizmeren optimizem. Na tem mestu bi se znova lahko lotili nizanja statističnih podatkov in osvetljevanja različnih rekordnih dosežkov.

A bolj kot gole številke o kakovosti in premoči vodilne tekmovalke svetovnega pokala priča njen slog. Za tekmice je skrb in strah vzbujajoč, za njene navijače več kot navdušujoč. Z njim je osmislila svoje dolgoletno delo in predvsem kronala leta po odcepitvi od reprezentance, ko je v sodelovanju z Andreo Massijem oblikovala samostojno ekipo ter začela izkoriščati svoje potenciale na številnih ravneh. V pravi zgodbi o uspehu navdušuje iz tedna v teden, ob tem pa se v ritmih svojega glasbenega prvenca še neizmerno zabava.

Ne spreglejte