Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2019,
18.02

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Natisni članek

hitrostni rekord rekord Planica Planica

Četrtek, 28. 3. 2019, 18.02

5 let

Miha Glavič s hitrostjo 128,58 km/h po velikanki

Ni še konec rekordov v Planici: Slovenec s snežnim kolesom po doskočišču s skoraj 129 km/h! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Miha Glavič Planica | Miha Glavič se je zadnji dan planiškega praznika s snežnim kolesom spustil po planiški velikanki. Z najvišjo doseženo hitrostjo 128,58 km/h je postavil nov svetovni hitrostni rekord. Lanski, postavljen v Španiji, je znašal 98 km/h. | Foto Klemen Humar

Miha Glavič se je zadnji dan planiškega praznika s snežnim kolesom spustil po planiški velikanki. Z najvišjo doseženo hitrostjo 128,58 km/h je postavil nov svetovni hitrostni rekord. Lanski, postavljen v Španiji, je znašal 98 km/h.

Foto: Klemen Humar

V Planici smo bili priče že marsikateremu rekordu, zdaj se je izbrani vrsti rekorderjev pridružil še Miha Glavič, profesor športne vzgoje iz Slovenj Gradca in eden najvidnejših predstavnikov BMX športa v naši regiji, ki se je po doskočišču planiške velikanke spustil s snežnim kolesom. Z vratolomno hitrostjo 128,58 kilometra na uro je postavil nov svetovni rekord.

Oglejte si posnetek spusta in ne pozabite prižgati zvočnikov (video: GoPro):

Za uvod v nedeljsko planiško jutro

Profesor športne vzgoje in izkušeni mojster na BMX-kolesu Miha Glavič je podvig, ki ga je opisal s pridevnikom 'brutalno,' kar več kot zgovorno opiše dogajanje na prizorišču, ki ga sicer zasedajo smučarski lovci na daljave, izvedel v času planiškega praznika. Natančneje, prejšnjo nedeljo ob sedmi uri zjutraj, ko je planiška velikanka najbolje pripravljena.

32-letni Glavič je po poklicu profesor športne vzgoje, po duši pa zaljubljenec v BMX šport. | Foto: Klemen Humar 32-letni Glavič je po poklicu profesor športne vzgoje, po duši pa zaljubljenec v BMX šport. Foto: Klemen Humar 32-letnik iz Slovenj Gradca, ki se profesionalno ukvarja z organizacijo športnih dogodkov, kjer so rdeča nit urbani športi (med drugim je tudi ustanovitelj podjetja Flow Ramps, ki je kot potujoča šola urbanih športov in podjetje za aktivacijo dogodkov), je o podvigu sanjal že tri leta, a prej nikoli ni dobil dovoljenja za izvedbo.

"Težko se je bilo dogovoriti, kar razumem, saj organizator ne želi, da bi se pred tako pomembnim dogodkom na velikanki karkoli zgodilo. Letos smo se prek zastavonoš povezali z organizatorjem, ki nam je dal dovoljenje za izvedbo spusta," je povedal Glavič, ki so ga pri izvedbi spusta spremljale štiri kamere in merilne naprave.

Snežno kolo s tremi smučkami

Za spust, ki ga je izvedel na snežnem kolesu Hillstrike (kolesu na treh smučkah), se ni posebej pripravljal. Kopica izkušenj, ki jih je zbral v več kot dveh desetletjih ukvarjanja z BMX športom in odlična telesna pripravljenost sta zadostovala.

Miha Glavič Planica | Foto: Klemen Humar Foto: Klemen Humar

Snežno kolo Hillstrike, ki je mešanica koles BMX in downhill ter smuči, je plod slovenskega znanja in predanosti. Z njihovo izdelavo se ukvarja podjetje iz Trbovelj, ki večino teh butičnih koles proda v tujino. Delo slovenskih znanstvenikov je tudi merilna oprema, ki so jo uporabili za merjenje hitrosti in pospeškov med Glavičevim podvigom. Izdelali so jo v visokotehnološkem podjetju Dewesoft.
 

Rekordnih 128.58 kilometra na uro

Najvišja dosežena hitrost pri spustu po doskočišču velikanke je znašala 128,58 kilometra na uro (prejšnji rekord s podobnim rekvizitom na tri smuči, 98 km/h, so lani postavili v Španiji). "Pospeški so večji kot pri dirkalnem avtu," je izpostavil Glavič. "Ko sila gravitacije začne delovati, nimaš časa, da bi sploh dojemal, kako hitro gre."

Miha Glavič Planica | Foto: Klemen Humar Foto: Klemen Humar

Spust, ki ga je koroški ljubitelj ekstremnih športov izvedel s standardno zaščitno opremo (kolesarska čelada, ščitnik za hrbet, rokavice in posebni čevlji), je trajal okoli 20 sekund, Glavičev srčni utrip pa se je dvignil vse do 182 udarcev na minuto.

Miha Glavič Planica | Foto: Klemen Humar Foto: Klemen Humar

Pravi, da sta ključ do uspeha popolna predanost in suverenost. "Brez oklevanja. Enostavno sem se postavil v smuk prežo, držal krmilo, in to je to."

Pred dvema letoma se je po planiški velikanki s kolesom spustil slovenski kolesar prostega sloga Primož Ravnik - Figaro. Pri spustu je dosegel hitrost 112 kilometrov na uro.

Preberite še:

Primož Ravnik Figaro Planica 2017
Sportal Slovenec s kolesom s 112 km/h po planiški velikanki #video
Sportal Ne boste verjeli: Slovenca prva na svetu s smučmi skočila v tandemu! (video)

 

Ne spreglejte