Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
18.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 18.32

7 let, 12 mesecev

Skoraj brezhibni Hamilton začasno ustavil medijsko gonjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nedeljska VN VB je bila vsaj za Lewisa Hamiltona in Davida Coultharda več kot zgolj navadna dirka, v nadvse lepem spominu pa bo ostala tudi Nicku Heidfeldu in predvsem Rubensu Barrichellu.

Že pred nedeljskim obračunom na legendarnem angleškem dirkališču, nekoč letališču, sta britanske ljubitelje formule ena presenetili dve najavi. Škotski veteran David Coulthard je napovedal upokojitev po koncu sezone, veliki šef F1 Bernie Ecclestone pa je prireditelje tradicionalnega dogodka, ki je v nedeljo praznoval šestdesetletnico, šokiral z napovedjo, da bo VN Velike Britanije že v sezoni 2010 gostil Donington. Za Coultharda je bila zadnja dirka pred domačimi navijači vse prej kot sanjska, saj je z mokre steze odletel že v prvem krogu in s seboj, kako ironično, odnesel še enega najresnejših kandidatov za svojega naslednika pri Red Bullu, Nemca Sebastiana Vettla. Tako Coultharda kot Silverstone je povozil čas. Prvega se bomo spominjali kot enega najboljših "drugih" dirkačev, v ekipah, za katere je vozil namreč, nikoli ni užival statusa prvega zvezdnika, no morda vseeno prav v zadnjih treh sezonah, ko je dirkal in še dirka za Red Bull, a njegovo usodo je bržkone zapečatil že njegov debi, ko je leta 1994 pri Williamsu zasedel sedež tragično preminulega Ayrtona Senne. Brazilec je postal legenda, mit, medtem ko se je moral DC sprijazniti z vlogo zanesljivega garača, nekoliko neprestižnim statusom, ki ga je poskušal "oplemeniti" z bolj glamuroznim življenjem "playboya" izven dirkališč. Kakor koli že, DC je povezava med velikani polpretekle zgodovine formule ena in današnjimi asi. Vsak, ki se meri z njim, ve, da se meri tudi z izkušnjami, ki jih je Škot pridobil v dvobojih z Damonom Hillom, Niglom Mansllom, Miko Hakinenom in nenazadnje z Michaelom Schumacherjem. Naslednje leto bo povprečna starost dirkačev F1 zanesljivo padla za kakšno leto ali dve.

Prva zmaga v vojni z mediji

Za britanske ljubitelje F1 je bil tudi Coulthard eden tistih upov, ki bi po Damonu Hillu lahko spet osvojili naslov prvaka, a mu to ni nikoli uspelo. Zato pa imajo Otočani novega junaka in zelo resnega kandidata za naslov prvaka, Lewisa Hamiltona. Ta je v nedeljo v deževnem Silverstonu odpeljal skorajda brezhibno dirko, meje dirkalnika in izletne cone je preizkusil že na prostih treningih v petek in soboto, z novo veličastno zmago – najbližjega zasledovalca je ugnal za debelih 68 sekund – pa je, vsaj začasno, nekoliko ustavil besne napade britanskega tiska.

Otoški mediji so si mladega Lewisa v zadnjem času res privoščili. Rumeni tisk se je pričakovano ukvarjal z Lewisovimi spremljevalkami in obiski nočnih klubov ter se pasel na razbiti pločevini, ki jo je pridelal njegov oče Anthony, malce bolj strokovni tisk pa temnopoltemu dirkaču ni in ni dal miru zaradi neumnega trčenja v boksih na dirki za VN Kanade. Zaradi tega spodrsljaja se je oglasil tudi vedno neposredni nekdanji svetovni prvak Jackie Stewart, ki je predlagal, da se tudi v formuli ena uvedejo trenerji. Hamilton, brezkompromisno tekmovalen kot je, je medijem napovedal vojno, ali dirko, če že hočete. "Kmalu boste spet na moji strani," je navrgel novinarjem in že na domači veliki nagradi naredil velik korak v to smer. O njegovem nastopu v Silverstonu prav nihče ne more pisati drugače kot v presežnikih. Z zmago je Hamilton spet na vrhu prvenstva dirkačev, z 48 točkami si namreč deli prvo mesto z Räikkönenom in Masso.

Massa plesal v dežju, Kimija ustavila tvegana taktika

Slednji je z dežjem popolnoma skregan. Brazilec se namreč v razmerah, kakršne so vladale v nedeljo v Silverstonu, nikakor ne znajde, še posebej sedaj, ko nima pomoči "traction controla". Prav zaradi ukinitve slednjega so letošnje mokre dirke pravi ples v dežju, v katerem ne manjka piruet, silverstonska "prima balerina" pa je bil nedvomno Felipe Massa, ki je svojega Ferrarija zasukal kar petkrat in dirko končal na zadnjem, 13. mestu.

Brazilec bo odslej še bolj zavzeto molil za lepo vreme, zato pa je bil svetovni prvak Räikkönen v nedeljo edini, ki bi lahko Angležu pokvaril veselje na domači dirki. Do prvih postankov v boksih je bil "Ledeni mož" nevarno hiter, nato pa so mu vse možnosti za zmago pokvarili Ferrarijevi taktiki. V upanju, da se bo steza začela sušiti, so na Finčevem bolidu pustili t.i. intermediate gume za vlažno stezo, ki se ob obrabi spremenijo skorajda v gladke, "slick" pnevmatike, a vremenskih razmer bolj napačno sploh ne bi mogli oceniti. Kimi je od 21 kroga naprej izgubljal debele sekunde in mesta v razvrstitvi, zato je njegovo končno četrto mesto nadvse lep uspeh.

Barrichello prekinil triletni post

Ferrariju je zmanjkalo to, kar je imela Honda. Odlična taktika prekaljenega genija Rossa Brawna, ki se je bolj kot na meteorološke napovedi in radarske slike nevihte zanesel na občutek. Brawn se kot pravi Anglež dobro spozna na dež, poteza, da se na dirkalnika Rubensa Barrichella in Jensona Buttona namesti t.i. "full wet" pnevmatike za ekstremno mokro stezo, pa se je izkazala za briljantno. Buttonu sicer ni bilo pomoči, zato pa je Rubinho s tretjim mestom poskrbel za senzacijo. Nazadnje je Brazilec na stopničkah stal 12. junija leta 2005, ko je na dirki za VN Kanade v Montrealu zasedel tretje mesto. Takrat seveda v Ferrariju ob boku sedemkratnemu svetovnemu prvaku Michaelu Schumacherju, nedeljska uvrstitev pa je prav tako najboljša Honde od leta 2006, ko je na Madžarskem prvič in kot kaže edinkrat zmagal Button. Barrichellu je bržkone lep uspeh omogočil odstop Roberta Kubice, ki bi sicer lepo dopolnil drugo mesto moštvenega kolega pri BMW Sauberju Nicka Heidfelda. Slednji pa je v Silverstonu vknjižil še tretje drugo mesto v sezoni in v prvenstvu dirkačev s 36 točkami ostaja zanesljivo na petem mestu.

Sledi Hockenheim

Heikki Kovalainen ni uspel unovčiti svojega prvega "pole positiona" v karieri, Fernando Alonso pa je bil žrtev podobne taktične napake kot Räikkönen. Tudi Španec se je z obrabljenimi intermediate pnevmatikami v hudem nalivu bolj kot za uvrstitev boril za obstanek na stezi. Jarno Trulli je prav v zadnjem krogu Kazukiju Nakajimi in Williamsu izmaknil dodatno točko za sedmo mesto, za kar se je Japonec svoji ekipi tudi že ponižno opravičil. Zanimiva in nepredvidljiva dirka v Silverstonu je bila povzetek zanimive in nepredvidljive sezone 2008, ki se nadaljuje čez dva tedna v Nemčiji, letos v Hockenheimu. V nadvse izenačenem prvenstvu šteje vsaka točka in vsaka napaka, zato se nam tudi v deželi, kjer vreme napovedujejo z minutno natančnostjo (spomnite se lanskega Nürburgringa), bržkone obeta prava poslastica.

Ne spreglejte