Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2015,
8.11

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Matjaž Klemenčič Planica Planica jadralni zmajar smučarski skoki

Četrtek, 2. 7. 2015, 8.11

1 leto, 9 mesecev

Peter Prevc in jadralni zmajar družno izvedla zgodovinski podvig (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Smučarski skakalec Peter Prevc in jadralni zmajar Matjaž Klemenčič sta v Planici izvedla nenavaden podvig. Hkrati sta se spustila z zaletne rampe in poletela čez hrbtišče skakalnice.

Slovenski orel z enim najširših razponov smučarskih kril Peter Prevc in jadralni zmajar Matjaž Klemenčič, ki je pred časom z zmajem pristal na krilu letečega jadralnega letala, o čemer smo na Sportalu že poročali, sta v Planici izvedla zelo neobičajen podvig.

Istočasno z zaletne rampe

Istočasno sta se spustila z zaletne rampe in s hitrostjo 95 kilometrov na uro poletela čez hrbtišče prenovljene Bloudkove skakalnice v Planici.

"Lepo je bilo deliti nebo nad isto skakalnico in mislim, da se je to zgodilo prvič," je akcijo komentiral Prevc, ki te dni že pospešeno nabira kondicijo, na katero se bo lahko zanašal v zimskem delu sezone.

Ideja je zrasla na Klemenčičevem zmaju

Ideja o skakalno-jadralnem podvigu se je porodila Klemenčiču, ki se je v otroštvu tudi sam ukvarjal s smučarskimi skoki, in ko jo je predstavil skakalnemu šampionu, je ta izziv kaj hitro sprejel. "Zrak nad hrbtiščem nove Bloudkove velikanke istočasno deliti še z enim letečim človekom se mu je zdel dober izziv," so zapisali pri Red Bullu.

A ko je začel razmišljati o podrobnostih, so se pojavili dvomi o tehničnih možnostih za izvedbo. Predvsem ga je mučilo vprašanje, kako bo zmajar vzel zalet in kako bosta uskladila štart, da se bosta nad "puklom" znašla istočasno.

Klemenčič mu je idejo, argumentirano in podprto z izračuni, podrobneje predstavil, tako da so se tudi ti Prevčevi dvomi hitro razblinili.

Neobičajni podvig, verjetno prvi take vrste v zgodovini, je terjal več poskusov, v svoj objektiv pa ga je ujel Samo Vidic, športni fotograf pri Red Bullu, ki smo ga pred dnevi podrobneje predstavili v intervjuju. Video je delo produkcijske ekipe Baza Media 2.1.

Ne spreglejte