Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2011,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

reprezentanca gimnastika

Ponedeljek, 11. 4. 2011, 15.45

8 let

Ni več vlečnega konja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pričakovanja so bila velika, optimizem prav tako, ko se je slovenska gimnastična reprezentanca odpravila na prvenstvo stare celine. Iz Berlina pa se vrača brez odličja in vidnega uspeha.

Osmo mesto paradnega telovadca Slovenije Mitje Petkovška bi moralo biti lep uspeh ob majhnem slovenskem gimnastičnem bazenu ter razmerah, v katerih naši trenirajo. Ne glede na njegova leta (šteje 34 pomladi) pa je večina razočarana, saj je telovadec na bradlji v zadnjem desetletju razvajal slovensko javnost. Pa tudi zato, ker se je na evropsko prvenstvo v Berlinu odpravil optimističen kot že dolgo ne. Žal se je v finalu zgodila napaka, ki pa ni nikakršna tragedija. Petkovšek je pokazal in dokazal, da še vedno spada v sam gimnastični vrh. Čeprav sam pravi, da izjemno uživa v gimnastiki, pa so uspehi tisti, ki izpolnjujejo športnike. Štirikratni evropski in dvakratni svetovni prvak je v karieri prestopal meje nemogočega, zato je vsak njegov nadaljnji uspeh le še dodana vrednost.

P&P sta celo desetletje razvajala javnost

Dvojica Mitja Petkovšek – Aljaž Pegan se je v več kot desetletju z velikih tekmovanj vselej vračala z odličjem, vrhunec je bilo svetovno prvenstvo v Melbournu, ko sta oba stopila na najvišjo stopničko. Sicer pa je vsaj eden izmed njiju domov nosil odličje, lani pa je slovenski "plen" dopolnil še Sašo Bertoncelj v Birminghamu, ko Petkovšek ni nastopil, Pegan pa je bil osmi na drogu. Prav od Bertonclja, ki je odtlej izjemno napredoval ter hodil v korak z najboljšimi na konju z ročaji, so se realno pričakovale stopničke tudi tokrat. A očitno psihično ni zdržal. Že v kvalifikacijah ga je polomil, prvič v sezoni pa tudi tarnal nad poškodbo. Za Bertonclja je seveda velika škoda, saj je v izvrstni formi. Upamo le lahko, da mu ob tem spodrsljaju ne bo padla samozavest.

Od preostalih Slovencev v Berlinu pa ni bilo praktično nič, čeravno so sami kot vodstvo reprezentance napovedovali in pričakovali visoke uvrstitve. Alen Dimic je pristal na oddaljenem 43. mestu v mnogoboju, Rok Klavora, ki je upal na deseterico na parterju, je končal šele 58., Žiga Šilc pa se je moral zadovoljiti s 55. mestom na konju z ročaji ter solidnim 30. na parterju. Lahko bi rekli, da je zgolj slednji zadovoljil pričakovanja.

Ob le eni slovenski telovadki na gimnastičnem EP – kar je skorajda katastrofalno, saj pomeni, da nimamo nobene konkurence – je treba Adeli Šajn vendarle čestitati. Po letu in pol znova med gimnastično elito, ozdravljena po zahrbtni poškodbi, se je vrnila v dokaj lepi luči. Jasno pa je, da je Slovenija med dekleti še precej manj konkurenčna kot med fanti.

Kot kaže, po Petkovšku in Peganu, ki še vedno razpolagata z energijo in željo telovaditi na visoki ravni, a so leta, poškodbe, treningi in tekmovanja hočeš, nočeš pustili posledice, (še) ni novega paradnega konja slovenske gimnastike. Čakajoč Bertonclja in mlajšo druščino je vprašanje, kako konkurenčna je lahko telovadska klika v svetovnem razmahu, če že na prvenstvu Evrope ni posegla po nobeni vidnejši uvrstitvi.

Ne spreglejte