SiolNET. Sportal Sportal +
2,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Našli profesionalne alpiniste, ki jih je zasul plaz #video

2,22

termometer

auer lama Roskelley
Tr

Avstrijska alpinista David Lama in Hansjörg Auer ter Američan Jess Roskelley so se po vzhodni steni poskušali povzpeti na Howse Peak, a jih je zasul plaz. Zdaj so našli njihova trupla.

Skupino vrhunskih alpinistov so začeli pogrešati prejšnjo sredo. Zaradi slabih vremenskih razmer je bilo reševanje oteženo, vse manj pa je bilo možnosti, da bi David Lama, Hansjörg Auer in Jess Roskelley preživeli.

Kanadske oblasti so sporočile, da so zračne reševalne službe videle znake več plazov na območju, kjer so našli pogrešane alpiniste, ki so skušali v Skalnem gorovju v Kanadi v narodnem parku Banff preplezati zahtevno smer M16 v steni Howse Peaka. Smer, ki je bila v vsej zgodovini preplezana le enkrat.

V zapisu Parks Canada so zapisali, da sočustvujejo s svojci, prijatelji in ljubljenimi ter jim izrekajo sožalje.

Vsi trije so bili v alpinističnih krogih zelo cenjeni. Lama je bil del dvojca, ki je izvedel prosti vzpon na težavno pot Cerro Torre v južni Patagoniji.

auer lama Roskelley Sportal Konec upanja za trojico alpinistov #video

Auer je nedavno zaključil solo vzpon na vrh Lupghar Sar West (7181 m) v pakistanskem območju Karakorum.

Roskelley je leta 2003 pri 20 letih postal najmlajši Američan, ki se je povzpel na najvišjo goro na svetu Mount Everest. Njegov oče je bil prav tako alpinist in se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja povzpel na Howse Peak, vendar po drugačni smeri, kot si jo je zadal njegov sin.

"To je takšna pot, na kateri moraš imeti prave razmere, sicer se lahko vse skupaj sprevrže v nočno moro," je pred odhodom na pot dejal Američan, na žalost so se uresničile zle slutnje.

David lama Auer Sportal Tragedija v Skalnem gorovju: trije vrhunski alpinisti ujeti pod snežnim plazom #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin