Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
19. 3. 2008,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2008, 14.10

8 let

Marko Pridigar: Maribor bo spet tam, kjer mora biti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maribor stopa po poti, ki naj bi ga vrnila v vrh slovenskega nogometa. Proces prenove ekipe teče že nekaj časa.

Vijoličasti stavijo na nekatere izkušene prekaljene borce, kot so Zoran Pavlovič, Suad Filekovič, Nilton Fernandes in še nekateri, ter mlade upe, med katerimi je eden ključnih Marko Pridigar. Dvaindvajsetletni vratar je blestel tudi konec tedna v 23. krogu PrveLige Telekom Slovenije. V Domžalah je ohranil nedotaknjeno mrežo in bil med najbolj zaslužnimi, da so Mariborčani domov prinesli točko.

S soigralci ste v prvih treh tekmah spomladanskega dela PrveLige Telekom Slovenije osvojil pet točk. Ste zadovoljni? Delno. Izkupiček ni slab. Najbolj pomembno je, da nismo izgubili. Je pa po drugi strani res, da gremo v Mariboru vselej na tri točke, zato bi bili vsekakor bolj veseli, če bi trikrat zmagali. Toda realno gledano moramo biti zadovoljni. Remizirali smo dvakrat v gosteh proti ekipama z vrha lestvice, doma pa osvojili poln izkupiček.

Ekipa Maribora se je v zimskem prestopnem roku prevetrila. Je zdaj boljša, kot je bila v jesenskem delu prvenstva? Težko je govoriti po zgolj treh tekmah, ki smo jih odigrali. Bomo videli, kakšne predstave bomo kazali v nadaljevanju prvenstva. Lahko pa rečem, da so vsi novinci, ki so prišli v moštvo, zelo kakovostni nogometaši. Ko se bomo bolje spoznali in uigrali, bomo še boljši.

Čemu pripisati odlično formo, ki ste jo med vratnicama pokazali v prvih treh tekmah? Forma pride s treningi. V zimskem pripravljalnem obdobju sem dobro treniral, kar je zdaj vidno. Jasno je tudi, da sem pridobil na samozavesti. Iz tekme v tekmo sem izkušenejši in boljši.

Priprave na drugi del prvenstva sta s klubskim tekmecem za mesto med vratnicama Markom Ranilovičem začela z istega štartnega mesta … To je v Mariboru povsem normalno. Pred začetkom vsakega pripravljalnega obdobja je enako. In najbolj pošteno je, da je tako. Kdor je boljši v določenem obdobju, naj brani. Morda je ravno to pripomoglo k temu, da sem treniral še bolj zavzeto, kot bi sicer in postal boljši. Zdrava konkurenca je vselej dobrodošla. Vesel sem, da sem si izboril mesto v začetni enajsterici in upam, da ga bom obdržal čim dlje. Sicer pa je Marko moj prijatelj, s katerim se dobro razumeva. Je zelo dober vratar, želim mu najboljše.

Je biti vratar v največjem slovenskem klubu zahtevna vloga? Ni lahko. Mesto vratarja je eno najbolj odgovornih v moštvu. Moraš biti vselej zbran in pri stvari. Vsaka napaka je lahko usodna. V Mariboru, kjer si vedno na očeh in so navijači zelo zahtevni, je strah pred napakami toliko večji. Toda sam sem samozavesten in verjamem v svoje sposobnosti. Branjenje v vijoličastem dresu predstavlja velik izziv, ki pa se ga veselim. V čast mi je, da sem kljub mladosti vratar kluba s tako bogato zgodovino.

S soigralci ste trenutno na petem mestu prvenstvene razpredelnice. Do želenega drugega mesta vam manjka sedem točk. Do konca je še 13 krogov. Vam bo uspelo? Verjamem, da nam bo. Imamo zelo dobro ekipo, ki jo vodi dober trener. Moramo nanizati nekaj zaporednih zmag. Če bi nam to uspelo, bi, glede na to, da je liga zelo izenačena, kmalu skočili tik pod vrh. Cilj, ki so nam ga postavili v vodstvu kluba, je, da si izborimo nastope v evropskih tekmovanjih v naslednji sezoni.

Za Evropo se boste potegovali tudi v pokalu, v katerem vas v polfinalu čakajo Domžale … Domžalčani so slovenski prvaki in zagotovo najboljše moštvo v Sloveniji ta hip. Toda ve se, kdo in kaj je Maribor, zato se ne bomo kar tako predali. Verjamemo v uspeh in v to, da lahko s pomočjo zvestih navijačev, ki so vsekakor naša prednost v primerjavi s tekmeci, uresničimo cilj ter se prebijemo v finale tekmovanja.

Kakšna je prihodnost Maribora? V zadnjem času se je začelo premikati na bolje. Prepričan sem, da bo Maribor kmalu spet tam, kjer mora biti. Da bo v vrhu slovenskega nogometa, hkrati pa igral vidnejšo vlogo tudi v Evropi. V klubu se zdaj dela na dolgi rok in verjamem, da bodo plodovi dela vidni kaj kmalu. Lahko se vrnemo tja, kjer smo bili pred leti. Spomnim se, da sem v času največje nogometne evforije, ki je pred leti vladala v Mariboru, hodil na tekme, ko smo gostili evropske velikane. Vzdušje, ki je takrat vladalo v Ljudskem vrtu, je bilo noro. Nekoč bi ga rad občutil tudi na igrišču.

Je bil prihod Zlatka Zahoviča na mesto športnega direktorja kluba prelomnica? Da. Z njim je klub dobil neko novo dimenzijo. Uživa velik ugled v evropskem nogometu, kar je za Maribor velik plus. Mislim, da se je za zdaj zelo dobro izkazal v novi vlogi. V prihodnosti bo še bolje. Do igralcev ima zelo spoštljiv odnos in je vselej pripravljen svetovati. Lahko smo veseli, da ga imamo. Je pa jasno, da ni tako, kot si je marsikdo zamislil pred njegovim prihodom. Da bo klub kar čez noč postal zelo uspešen. Potrebnega je veliko dela in predvsem časa, seveda pa pomembno vlogo igra tudi denar.

Se vidite v evropski prihodnosti Maribora? Vsekakor bi rad igral za Maribor, ki bi bil uspešen v Evropi. Toda o tem zdaj ne morem govoriti. Ne vem, kako se bo vse skupaj razpletlo. Pogodbeno sem z vijoličastimi vezan še leto in pol, nato pa bomo videli, kam me bo vodila pot. Jasno je, da bi, tako kot vsak nogometaš, nekoč rad igral v tujini.

Večne sanje so tudi nastop v reprezentanci. V mladi izbrani vrsti ste igrali na petih tekmah. Upate na priložnost tudi v članski reprezentanci? S tem se še ne obremenjujem. Vsekakor si želim nekoč zaigrati za Slovenijo. Se pa zavedam, da to ne bo lahko. V Sloveniji je trenutno kar nekaj odličnih vratarjev na čelu s Samirjem Handanovičem, ki je kljub mladosti že zelo izkušen in vrsto let uspešno igra v tujini. Omeniti gre še Saša Fornezzija, Matjaža Rozmana … Konkurenca je vrhunska. Za prihodnost med vratnicama se Sloveniji res ne gre bati.

Ne spreglejte