Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2011,
17.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nogomet Olimpija

Sreda, 6. 4. 2011, 17.48

8 let

Boban Jovič: Vemo, kakšna je pot do Chelseaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Olimpija je statistično najuspešnejša ekipa drugega dela sezone, saj na osmih tekmah ni bila poražena še niti enkrat. "Zmajčkom" se Evropa nasmiha tudi po zaslugi obetavnega Bobana Joviča.

Boban Jovič je nedvomno nogometaš, o katerem bo v prihodnosti še veliko zapisanega. Še ne 20-letni igralec, ki se odlično znajde tako v obrambni kot v zvezni vrsti, je nedvomno eden od obetavnejših nogometašev ne zgolj ljubljanskega prvoligaškega kluba, ampak tudi slovenske prvoligaške scene. Mladi slovenski reprezentant do 21 let, ki je v Olimpijo prišel iz Aluminija in ki je pred dvema letoma okusil slast igranja na evropskem prvenstvu do 19 let v Ukrajini, je za Sportal spregovoril o trenutnem klubu, mladi izbrani vrsti do 21 let in še čem.

Olimpija v drugem delu sezone ostaja še neporažena, saj je doslej nanizala štiri zmage in prav toliko remijev. Kako gledate na spomladansko zgodbo vaše ekipe? To je plod celotnega jesenskega dela, določene stvari pa so se nam sedaj tudi poklopile. Rezultati so, samozavesti nam ne manjka, tako da moramo nadaljevati po začrtani poti. Ampak nismo še zadovoljni in pričakujemo še boljše rezultate. So pa temelji postavljeni za naprej.

Potem ko se v prvem delu sezone ni skorajda ničesar razpletlo po vaših notah, je sedaj popolnoma drugače. Razlog za preobrat je … Predvsem v našem pristopu, prav tako pa smo v glavah spremenili miselnost. Mislim, da je to ključ do tega preobrata. Ko dosegaš dobre rezultate, te slednji zgolj še nosijo, veliko je lažje igrati, ni pritiskov in to je to.

Kake gledate na vaše predstave? Forma vedno niha, trenutno pa se mi je na igrišču vse poklopilo. Upam, da bo tako čim dlje. V tej sezoni ste se dvakrat vpisali med strelce, zanimiv pa je podatek, da ste oba gola dosegli proti Primorju. Lahko govoriva o tem, da vam Ajdovci ustrezajo? Očitno mi Primorje ustreza in upam, da bo čim več takih ekip. Da dosežem zadetek, se namreč zgodi bolj redko.

Kljub vsemu pa je vaš gol že visel v zraku na nedavnem največjem slovenskem derbiju v Stožicah, ko je žoga dvakrat zadela okvir vrat, bele črte pa ni presegla … Raje bi bil, da bi dosegel v sezoni zgolj en gol, in to proti Mariboru. Ampak zgodilo se je tako, kot se je, in upam, da bom gol dosegel v Ljudskem vrtu.

Ste si morda takrat kaj očitali, da derbija zaradi nesrečnega spleta okoliščin niste odločili v prid vaše ekipe? Niti ne. Toda določene zadeve proti Mariboru se mi ponavljajo in očitno žoga noče v mariborski gol. Delal bom še naprej in vztrajal, sem na dobri poti in potem se bo sreča tudi obrnila na mojo stran.

Kaj vam je prihod športnega direktorja Mileta Ačimoviča poleg treh novih igralcev še prinesel? Gospod Mile nam je prinesel med drugim tisto miselnost, ki nam je dala vedeti, kaj pomeni Olimpija v njegovih očeh, in to je prenesel na nas. Zelo dobro vpliva na nas tudi v težkih trenutkih, dviguje nas na sestankih, tako kot je bilo denimo pred tekmo z Domžalami. O njem in njegovem trenutnem delu lahko rečem zgolj najlepše besede.

V ekipi zeleno-bele zasedbe je kar nekaj obetavnih igralcev, za katere bomo v prihodnosti bržkone še slišali. Katerega osebno bi vi izpostavili? Težko je izpostaviti posameznike, ker ekipa na koncu veže posameznika. Na igrišču vsi potrebujemo en drugega in res ne bi rad nobenega izpostavljal. Ob tem pa se zahvaljujem starejšem igralcem, ki nam mladim omogočajo, da se tudi mi dokazujemo in veliko naučimo od njih.

Znano je, da jesenski prvaki iz Maribora, in vaši večni tekmeci, v spomladanskem delu ne blestijo. Še več, v tem delu sezone so namreč trikrat ostali praznih rok, kar nazorno priča o krizi vijoličaste zasedbe … Ta kriza je nekoliko podobna naši krizi iz jesenskega dela sezone. Od Maribora so namreč vsi pričakovali, da bo vnovič zmagoval z lahkoto. Ampak to se obrne, saj se, ko eno tekmo izgubiš, takoj pojavijo pritiski, blokada v glavah igralcev in vem, kakšen je občutek pri igralcih Maribora.

Kriza "vijolic" pa je popestrila slovensko prvoligaško sceno in s tem odprla vrata Domžalčanom za še tretji naslov državnih prvakov. Komu pripisujete naslov vi? Prvenstvo je odprto in veliko tekem je še do konca sezone. Domžale so se namreč vrnile v bitko za prvaka, z Mariborčani igramo še enkrat, Maribor in Domžale pa igrata še dvakrat. Vse je še možno in naslova še ne bi pripisal ne Mariboru ne Domžalam.

V zadnjem času se širijo odhodi slovenskih nogometašev na Apeninski polotok. Je Italija tudi vaša skrita želja? O tem nisem veliko razmišljal, saj so moje misli trenutno zgolj pri Olimpiji. Če bom prikazal dobre igre pri Olimpiji in mladi reprezentanci, potem se lahko odprejo večje možnosti za odhod v tujino. Če se bo ponovila kakšna lepa priložnost, jo bom izkoristil, če bo to seveda v interesu kluba.

In kakšna je za vas ta lepa priložnost? Moja želja je predvsem Anglija. Moj klub je Chelsea, ampak vsi vemo, kakšna je pot do tega kluba. Korak za korakom in videli bomo, če mi bo želeno uspelo.

Zaupali ste nam, da ste pristaš angleškega velikana, Chelseaja. Kdo pa je potem vaš nogometni idol? Nimam nekega posebnega vzornika, saj od vsakega igralca poskušam vzeti pozitivne lastnosti in jih združiti v celoto. Ampak glede na moj položaj mi je trenutno najbolj pri srcu igralec Chelseaja, Branislav Ivanović.

Nedavno ste z mlado reprezentanco do 21 let gostovali v Skopju, ko ste klonili proti Makedoniji. Kako gledate na ekipo mladih slovenskih upov? Ekipa je dobra, ozračje prav tako. Rezultat v Makedoniji ni bil v ospredju in ker nismo dolgo časa skupaj, je tekma bolj služila spoznavanju in uigravanju ekipe. Imamo veliko posameznikov, ki v svojih klubih igramo vidno vlogo, in tudi igralci iz tujine nekaj prispevajo. Verjamem v nov uspeh te generacije, torej uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki smo ga že dosegli pri 19 letih.

Kdo bodo po vašem mnenju glavni nosilci igre v mladi izbrani vrsti? Nenazadnje poleg vas izstopajo Dejan Lazarevič, Enej Jelenič, Rene Krhin, Haris Vučkič, Jan Oblak in še kdo … Težko je izpostaviti določena imena, ker ima vsak igralec svoj slog igre. To je odločitev selektorja, kajti reprezentanca se zelo hitro zamenja in vse bo odvisno od forme ter od tega, koga bo selektor uvrstil v začetno enajsterico. Mislim pa, da bo vsak moral prevzeti določeno odgovornost, da bomo lahko naredili dober rezultat.

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki se bodo za vas začele junija s tekmo proti Litvi, se v vaši skupini nahajajo še Ukrajina, Švedska, Finska in Malta. Kaj lahko dosežete? Spomnim se, da smo z Ukrajinci (evropski prvaki do 19 let leta 2009, op. p.) odigrali 0:0 in ni bilo neke razlike med ekipama. Če bo glava prisotna in če bomo imeli pravi pristop, kot smo ga imeli pred dvema letoma, imamo realne možnosti, da se uvrstimo na zaključni turnir. Prva tekma v Litvi bo že veliko povedala in če bomo začeli z zmago, v nadaljevanju ne bi smeli imeti težav. Verjamem v uspeh naše reprezentance.

Če bi Olimpija, trenutno najbolj vroča ekipa spomladanskega dela sezone, nadaljevala v ritmu brez poraza, kaj mislite, kje bi lahko pristala ob koncu? Naš cilj je uvrstitev v Evropo, v naslednji sezoni pa napovedujem boj za prvaka. To je naša želja, če pa bo kaj več, upam, da ne bo kaj manj, in trenutno smo zgolj pri tem, kar imamo, bo dobro. Gledamo samo naprej in na tretje mesto.

Ne spreglejte