Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
27. 1. 2015,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rokomet svetovno prvenstvo

Torek, 27. 1. 2015, 15.40

8 let

Slovenska sodnika na SP: Naj Slovenija igra finale, midva pa sodiva v polfinalu

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenske sodnike na rokometnem svetovnem prvenstvu spet predstavljata Nenad Krstič in Peter Ljubič.

Triintrideset let sodniške piščalke in okrog 2.500 tekem imata za sabo sodnika Nenad Krstič in Peter Ljubič. Sodila sta v finalu olimpijskih iger in zadnjega svetovnega prvenstva. Tudi v Dohi sta seveda zraven, in to na pomembnih srečanjih. Včeraj sta skrbela za spoštovanje pravil na srečanju med Poljsko in Švedsko. Težav z avtoriteto nimata, pridobila sta si jo v dolgoletni praksi. Kozinski dvojec načrtuje prijateljevanje s sodniško piščalko nekje do olimpijskih iger v Riu.

"Finala skoraj zagotovo ne bova sodila. Prihodnje leto je finale olimpijskih iger in pred tem sva sodila že finale v Španiji. Skoraj nemogoče je, da bi v tako kratkem času sodila toliko finalnih tekem. Verjetno bova sodila še nekaj odločilnih tekem do finala tega prvenstva," pravita.

V Sloveniji ne sodita, "na hladnem" sta že več kot leto, pravita, da želja po vrnitvi na slovenska igrišča obstaja, a da mora svoje povedati Rokometna zveza Slovenije. Več o tem najdete na spodnjih povezavah. Zato pa sta dejavna v evropskih pokalih, ligi Seha, kmalu pa bosta tudi na katarskih igriščih, kamor so ju povabili. Do mešanja sodniških parov, ki se v zadnjem času dogaja v Sloveniji, imata odklonilno stališče.

"Kot primer dajeva nogomet, kjer je bil včasih glavni sodnik iz ene države, stranska sodnika pa iz drugih dveh držav. Če so oni šli v peterico sodnikov iz ene države, pomeni, da to ni nekaj brezzveznega in naključnega, ampak je bilo to narejeno po neki analizi. Sodnik mora sprejeti odločitev v trenutku, imeti morata enake kriterije, v odločilnih trenutkih je dobro, da poznaš partnerja … Za naju je to definitivno nesprejemljivo," meni Ljubič.

V ožji krog favoritov na svetovnem prvenstvu postavljata Francijo, Nemčijo, Dansko in Hrvaško. Ravno s prvo se bo Slovenija pomerila v sredinem četrtfinalu. Privoščita ji najboljšo tekmo prvenstva, Francozom pa najslabšo. Pred dvema letoma sta onadva v Španiji sodila v finalu, Slovenci pa so igrali v polfinalu. "Jim prepustiva finale. Midva uživava in gledava finale, oni pa tam igrajo," pravi Krstič.

Ne spreglejte