Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
8. 3. 2015,
21.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gorenje rokomet

Nedelja, 8. 3. 2015, 21.32

8 let

Sijajni Klemen Ferlin Gorenje popeljal skoraj do četrtfinala

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na četrti tekmi v skupinskem delu pokala EHF so Velenjčani dosegli tretjo zmago, a toliko bolj dragoceno in težko priborjeno. Winterthur je v Rdeči dvorani padel s 30:26 (15:11).

Zmaga nad švicarskim podprvakom Winterthurjem, ki je na domači tekmi pokleknil za devet golov, pomeni nadaljevanje poti proti četrtfinalu pokala EHF. Morda ne le to, Gorenje ima celo možnosti za prvo mesto v skupini, kar bi prineslo lažjega tekmeca v četrtfinalu, kjer bo iz štirih skupin najverjetneje igralo le šest ekip. Gostitelj zaključnega turnirja Berlin ima namreč prednostno pravico in bo lahko četrtfinale preskočil, če bo le med sedmimi najboljšimi ekipami po skupinskem delu. V soboto na derbi vodilnih ekip prihaja nemški Hamburg.

Švicarji grozili, a vodili le na začetku

Kakovosten prvi polčas, slabše nadaljevanje in nato znova vzpon v končnici. To bi lahko bil kratek povzetek tekme, ki jo je z dvema izvrstnima obrambama, ko bi se Švicarji lahko približali na dva gola, pomagal odločiti vratar Klemen Ferlin. Dolenjec je skupaj ustavil 11 žog. Niko Medved in Staš Skube sta prispevala po šest golov. Za Winterthur, ki je nastopil brez nekdanjega slovenskega reprezentanta Dina Bajrama in ki je resnici na ljubo povedel le dvakrat na začetku tekme, je Kevin Jud dosegel sedem golov, od tega šest v prvem polčasu.

"Tokrat je bila obramba na visoki ravni. Sploh v prvem polčasu, ko nisem imel prav veliko dela. V drugem polčasu je obramba malo padla, a smo na srečo ohranili dovolj visoko razliko. Sam sem obranil dva 'zicerja' in s tem pomagal ekipi," je bil skromen Klemen Ferlin.

Prvi polčas za odliko

Da je Gorenje nedvomno boljša ekipa od švicarskih podprvakov, so Velenjčani pokazali že v prvem polčasu. V njegovem večjem delu so bili korak, dva ali tri spredaj. Pred odmorom je prednost narasla že na pet golov. Švicarji so jih dosegli le 11. Za to je bila zaslužna velenjska obramba, ki ni bila prav nič podobna njihovemu siru, ampak z izjemo nekaj napak kompaktna in pravočasna.

Če ne bi Mario Šoštarič zakockal enega od protinapadov, bi prvi polčas odigral za čisto desetko. Dve žogi je ukradel Michal Szyba, ki je spet pokazal, da je presežek. Winterthur je izgubil kar osem žog, Gorenje pol manj. Velenjčanom je večino preglavic povzročal desni zunanji Julian Krieg, ki je bil do odmora edini Švicar z več kot dvema zadetkoma na strelskem računu.

A v drugem polčasu je bila melodija nekoliko drugačna. Velenjski obrambni okovi so nekoliko popustili. Do večjega izraza sta prišli švicarski gibljivost in hitrost. Winterthur se je posluževal globljih različic obramb z jasnim namenom ohromiti Staša Skubeta .Na višjo delovno temperaturo sta se ogrela srednji zunanji Jud in desno krilo Oliver Schneuer. Razlika se je tako ves osrednji del drugega polčasa gibala okrog vse prej kot zanesljivih dveh zadetkov. Ta trend je slabih deset minut pred koncem z dvema goloma prekinil Marko Dujmovič.

Po dveh izgubljenih žogah so se Švicarji obakrat znašli v izvrstnih priložnostih za vnovično znižanje le na dva gola zaostanka, a je obakrat v protinapadih izvrstno posredoval reprezentančni vratar Ferlin. Na koncu je Gorenje unovčilo kombinacijo izkušenj in kakovosti in razliko spet potisnilo na varnih pet golov.

Zarja prvega mesta

Gorenje v soboto igra proti Hamburgu, bundesligašu, ki je na prvi tekmi slavil, a v prejšnjem krogu napravil spodrsljaj, ki ga lahko drago stane. Izgubil je namreč s Haslumom. Morebitni zmagi Gorenja nad Nemci in v zadnjem krogu nad Norvežani bi Velenjčanom tako prinesli prvo mesto in načeloma lažjega tekmeca v četrtfinalu. Tam bo zaradi prilagojenega sistema in svojevrstni rezervaciji za Berlinčane na zaključnem turnirju najverjetneje nastopilo le šest ekip. Ose bi si z zmago nad Hamburgom s šestimi goli ali več, kar bo sicer težko dosegljivo, a ne nemogoče, lahko prvo mesto zagotovile že v soboto.

Ne spreglejte