Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
16. 6. 2013,
6.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sergej Rutenka slovenska rokometna reprezentanca kvalifikacije Belorusija

Nedelja, 16. 6. 2013, 6.10

6 let, 6 mesecev

Sergej Rutenka se zmage proti Sloveniji ne bo veselil

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sergej Rutenka bo kljub bolečinam gotovo nastopil na odločilni tekmi za odhod na evropsko prvenstvo v Stožicah med nekoč njegovo Slovenijo in zdaj njegovo Belorusijo ob 18. uri.

''Težko je. Če izgubimo, bom žalosten. Če zmagamo, se ne bom mogel veseliti, ker igramo ravno proti Sloveniji. V takšnih trenutkih ni lepo igrati proti Sloveniji, ampak tako je. Na žalost ne moreš izbirati naspornika,'' je svojevrstno brezizhodnost svojega položaja opisal Sergej Rutenka, ki ga za nemeček pestijo še preglavice s hrbtenico: ''Do sobote sem napravil samo en trening z ekipo. Na žalost nisem v formi.''

Barceloninemu superzvezdniku, ki se je znova odločil nastopati za Belorusijo, je usoda že tretjič v dobrega pol leta namenila igranje proti svoji nekdanji reprezentanci. Rutenka je namreč za Slovenijo igral med letoma 2004 in 2007, na dveh svetovnih prvenstvih, olimpijskih igrah in evropskem prvenstvu. Zabil je 308 golov. Nikoli ni skrival, da je Slovenija še vedno vsaj malo (ali veliko) ''njegova'' reprezentanca. Že v jesenskem intervjuju za Sportal, pred kvalifikacijsko tekmo v Minsku, je poudaril, da mu nikakor ne ugaja nastopanje proti bivšim soigralcem. Vmes se je zgodila še tekma na svetovnem prvenstvu, nenavaden, skoraj že zoprn občutek pa, kot da noče izginiti ... ''Nič ni lažje. Zelo sem vesel, da sem prišel v Slovenijo, nekaj dni bom še ostal. Tekma pa … Težko,'' na to tematiko ni kaj posebej zgovoren Rutenka, ki še vedno domala brezhibno govori slovensko in ima v podalpski deželi kar nekaj prijateljev.

A prijateljstva, cmok v grlu, ljubezen, čustva gor ali dol. Rokometna matematika je več kot jasna. Za Belorusijo igra že remi, da bi se uvrstila na evropsko prvenstvo 2014 na Dansko. ''Slovenija je gotovo favorit, igra doma, kolikor sem prebral, je videti, da bo v dvorani dobro vzdušje. Mi pa bomo skušali izrabiti priložnost, ki se nam ponuja. Logično je, da se ne bomo predali. Poskušali bomo presenetiti. Če uspe, super, če ne, bomo delali naprej,'' kljub pomembnosti tekme tej prevelike usodnosti ne pripisuje 31-letnik s petimi osvojenimi ligami prvakov. Priliko za šesto je imel pred dvema tednoma, a se je opekel proti Hamburgu. Da že prihodnjo sezono ne bi bilo tako, so v klubu zavihali rokave in pripeljali težkokategorni okrepitvi, Nikolo Karabatića in Kira Lazarova. V seštevku z Rutenko na prvi, drugi in še kateri pogled sanjska zunanja vrsta, a nekdanji krožni napadalec je v športu doživel že mnogo preveč, da bi kar tako prikimal pridevniku sanjski: ''Upam, da bomo to unovčili. Po imenih je ekipa zelo dobra, ampak vsi vemo, da ne igrajo le priimki.'' Za Slovence na tekmi, ki jo bosta v Stožicah spremljali tudi njegovi žena in hčerka, nima posebnega sporočila, razen ''želim jim srečo in brez poškodb''.

Ne spreglejte