Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2024,
19.15

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

Natisni članek

kvalifikacije za olimpijske igre Pariz 2024 Uroš Zorman Bahrajn Slovenska rokometna reprezentanca

Nedelja, 17. 3. 2024, 19.15

1 mesec, 1 teden

Rokomet, kvalifikacije za OI 2024, 3. krog

Slovenci po veliki drami na olimpijskih igrah v Parizu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10
Kv. za OI: Slovenija - Bahrajn | Slovenski rokometaši so se uvrstili na olimpijske igre v Parizu. | Foto RZS

Slovenski rokometaši so se uvrstili na olimpijske igre v Parizu.

Foto: RZS

Slovenska rokometna reprezentanca se je uvrstila na poletne olimpijske igre v Parizu, potem ko je na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju osvojila drugo mesto za Španijo. Izbranci Uroša Zormana so v nedeljo premagali Bahrajn z 32:26, na pomoč pa jim je priskočila tudi gostiteljica Španija, ki je po pravi drami za vsega dva gola (28:26) preskočila Brazilijo, ki bi ob morebitni zmagi lahko zagrenila življenja slovenskim rokometašem – nekaj trenutkov pred koncem dvoboja je bilo namreč še 26:26. Za Slovenijo bo to četrti nastop na največjem tekmovanju.

Slovenci so si z visokim porazom proti Špancem (22:32) v petek otežili pot do Pariza. O svoji usodi niso več odločali sami, saj bi zmaga Brazilije proti Španiji razblinila upe čete Uroša Zormana, ki je svoje nedeljsko delo opravila z odliko in brez večjih težav premagala Bahrajn.

Presrečni Jure Dolenc komentiral uvrstitev Slovenije v Pariz

Slovenci so na tretji kvalifikacijski tekmi popravili vtis po visokem porazu proti Španiji v petek. Po hladnem začetku tekme, ko je Bahrajn vodil s 3:0, so po šestih minutah povedli in vodstva niso več izpustili iz rok.

Razlika ob polčasu je bila pet golov. V drugem polčasu so po počasnem startu sicer tekmecem dovolili, da so zaostanek zmanjšali na tri, a nato v zadnjih 15 minutah znova prevzeli pobudo. Prvi strelec Slovenije je bil Aleks Vlah z osmimi zadetki, Klemen Ferlin je v vratih zaustavil 12 strelov.

"Kar smo želeli pred turnirjem, smo na koncu izpolnili. Res je bil razpored tekem malce drugačen, kot smo si želeli. Presrečen sem, fantom čestitam za ta turnir, čeprav nismo bili ravno pravi. Zaslužili smo si to. Sreča spremlja hrabre. Po vsem tem, kar smo prehodili v zadnjih dveh letih in pol, smo si zaslužili," je po uvrstitvi Slovenije v Pariz dejal selektor Zorman.

Kv. za OI: Slovenija - Bahrajn | Foto: RZS Foto: RZS

Vozovnico za olimpijske igre v Parizu sta si na koncu zagotovila Španija in Slovenija. Gostiteljica z Iberskega polotoka je v nedeljo preskočila še Brazilijo in tako pomagala Sloveniji, da bo nastopila še na četrtih olimpijskih igrah. Španski rokometaši so na zadnji tekmi olimpijskih kvalifikacij v Granollersu premagali Brazilijo z 28:26 (14:14). 

Slovenija je za napredovanje kot druga na turnirju potrebovala zmago ali remi Španije oziroma izjemno visoko zmago Brazilije. Domačini pa se kot favoriti niso izneverili polni dvorani navijačev, pa tudi Slovencem ne, na poti do sicer precej tesne zmage proti fizično čvrstim tekmecem. Odločilna gola so dosegli v predzadnji minuti, potem ko je bil rezultat poravnan pri 26:26. Prvi strelec domače vrste je bil Ferran Sole, pomembno delo v španskih vratih pa je opravil Rodrigo Corrales.

V dvorani se je tako lahko začelo slavje domačinov in tudi slovenske reprezentance, ki je proti koncu tekme v polni zasedbi prišla v dvorano in pospremila zaključek tekme s tribune.

"Zdaj so to najlepši trenutki, lahko bi bili najtežji trenutki kariere. Super, gremo na olimpijske igre. Mislim, da smo si jih zaslužili – z desetim mestom na svetovnem, šestim na evropskem in dvema zmagama tukaj, čeprav nismo blesteli. Hvala Špancem, da so do konca igrali na polno, v duhu fair playa. Najprej je bil val navdušenja, zdaj občutki prihajajo za mano. Vesel sem, da bom v karieri še enkrat to okusil. Res lep dan," je bil vesel Jure Dolenec, ki se je na tem turnirju ubadal s poškodbo gležnja.

Slovenija : Bahrajn 32:26 (17:12)

Slovenija: Blagotinšek, B. Janc 5, M. Janc, Dolenec, Cehte 4, Slatinek Jovičić 3, Kodrin 2, Gaber 1, Zarabec, Ferlin, Horžen 3, Bombač 1, Mačkovšek 5, Novak, Vlah 8 (3), Kastelic
Bahrajn: Eid 5 (5), Alfardan 1, Alsamahidži 2, Isa, Kambar, Redha 2, Fadhul 3, Ali 2, Husejn Abdulah 1, M. Alzajmur 2, A. Alzajmur, Ali 1, Ahmed, Mohamed 4, Kamis 1, Alsajad 2
Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Bahrajn 7 (5) 
Izključitve: Slovenija 10, Bahrajn 6 minut
Rdeči karton: Mačkovšek (57.)

Kvalifikacije za olimpijske igre, 3. krog:

Nedelja, 17. marec:

Lestvica:

Ne spreglejte