Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
26. 1. 2017,
6.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

1

Natisni članek

rokomet Francija slovenska rokometna reprezentanca Nikola Karabatić

Četrtek, 26. 1. 2017, 6.40

6 let, 6 mesecev

Nikola Karabatić

"Prednosti Slovencev? Tega vam ne bom povedal." #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

1

nikola karabatic karabatić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francosko-balkanski superzvezdnik. V rokometnih okvirih, seveda. Nikola Karabatić je z večine vidikov najpomembnejši igralec Francije, s katero se bo slovenska reprezentanca danes spopadla (21.00) za vstop v veliki finale svetovnega prvenstva.

pasica pariz | Foto: Nikola Karabatić je verjetno edini rokometni zvezdnik globalnih razsežnosti. Še kot najstnik je osvojil evropski klubski naslov z Montpellierom. Francoz hrvaškega očeta, ki je bil nekoč prav tako rokometaš in trener, ter srbske matere je olimpijski, svetovni in evropski prvak. Skupaj ima s teh treh tekmovanj pri 32 letih osupljivih 12 kolajn v zadnjih enajstih letih.

Domače svetovno prvenstvo je idealna priložnost za 13. Še posebej po tem, ko so Francozi "izgubili" olimpijsko zlato v Riu. Nepričakovano jim na poti v polfinalu stojijo Slovenci, ki jih odlično poznajo, saj so se z njimi pomerili že pred turnirjem.

Rokometna reprezentanca se je uvrstila v svoj drugi polfinale svetovnih prvenstev. V skupinskem delu je dosegla tri zmage, en remi in en poraz. V osmini finala je izločila Ruse, v četrtfinalu pa Katarce. Ob 21. uri se bo za vstop v finale pomerila s Francozi.

Tretja tekma s Slovenci v treh tednih

"Prijateljski tekmi s Slovenijo smo dobili, a sta bili zahtevni. Na tem prvenstvu sta se že zgodili dve veliki presenečenji. Izpadli sta Danska in Nemčija. Slovence spoštujemo, imajo odlične igralce, ki nastopajo tudi v Franciji in jih dobro poznamo. Vemo, česa so sposobni," članu Pariza ne pade na pamet, da bi si privoščil kakšno izjavo, ki bi kazala vsaj malce lahkomiselnosti.

Z Vidom Kavtičnikom (levo) sta odlična prijatelja. Skupaj sta igrala tako v Kielu kot Montpellieru. | Foto: Sportida Z Vidom Kavtičnikom (levo) sta odlična prijatelja. Skupaj sta igrala tako v Kielu kot Montpellieru. Foto: Sportida Pa čeprav ga je morda na pot večje sproščenosti pred srečanjem želel spraviti njegov odlični prijatelj Vid Kavtičnik – češ, kako so Slovenci veseli že, da so prišli do polfinala.

"Poznam te 'fore' (nasmešek), ampak vem tudi, da so Slovenci nevarni. In da bodo igrali z bistveno manj pritiska kot mi. Slovenija igra super rokomet. Ko je še razbremenjena, se lahko zgodi vse," Nikola razkriva enega slovenskih adutov te tekme. Višina, moč, izkušnje in gledalci to gotovo ne bodo.

Nikola Karabatić o Slovencih, pritisku in vrhuncu kariere #video

O slovenski reprezentanci:
"Slovenci igrajo odlično, niso pod pritiskom, mi smo favoriti. Z vstopom v polfinale so presegli pričakovanja, nimajo česa izgubiti."

O pritisku domačega prvenstva:
"Doma je pritisk ogromen, a vedno je bilo tako. Povsod, kjer sem igral, so pričakovali, da zmagamo na vseh tekmah."

O vrhuncu kariere:
"Upam, da me v karieri čaka še kaj. Poskušam uživati na igrišču. Lepo mi je, dobro se počutim. Lepo je igrati pred družino in domačimi gledalci. Nikoli se ne ve, kaj bo. Da, lahko se zgodi, da bo to najlepši trenutek kariere."

Skrivnostni športni poliglot

Kaj pa bi vendarle še lahko bil slovenski plus na polfinalni tekmi? "Tega vam ne bom povedal. To je naša skrivnost," se nasmehne najbolj oblegana osebnost na srečanju z mediji, ki komunicira v petih jezikih: "Na vsaki tekmi je pritisk velik. Zdaj je ogromen, saj igramo doma, a zame ni večji, kot je bil na primer na olimpijskih igrah v Riu. Seveda vemo, da smo favoriti, vsi pričakujejo našo zmago."

Od Francozov vsa javnost pričakuje svetovni naslov. | Foto: Reuters Od Francozov vsa javnost pričakuje svetovni naslov. Foto: Reuters

Ni presenečen

Spremenjene slovenske reprezentance, pri kateri manjkajo poškodovani Dean Bombač ter do nedavnega standardna asa Uroš Zorman in Gorazd Škof, nihče ni pričakoval med najboljšo četverico. Vseeno starejši Karabatić – mlajši brat Luka se je poškodoval že na začetku prvenstva – ni presenečen nad slovensko podobo in rezultati.

Katero mesto bo osvojila Slovenija na SP v Franciji?

  • 1.
    36,41 %
    457 glasov
  • 2.
    4,86 %
    61 glasov
  • 3.
    42,63 %
    535 glasov
  • 4.
    16,10 %
    202 glasov
Oddanih 1255 glasov


"Uroša Zormana sicer ni, ampak tudi Marko Bezjak in Miha Zarabec igrata odlično. Namesto Gorazda Škofa super brani Matevž Skok. Slovenija veliko menja, ima dva ali celo tri igralce na vsakem položaju in močno obrambo," je nekaj potencialnih adutov vendarle izpostavil.

Vseeno pa je jasno: njegova Francija je v svojem 20. polfinalu velikih tekmovanj – Slovenija igra tretjega – velikanski favorit.
Ne spreglejte