Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
3. 11. 2012,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matej Gaber

Sobota, 3. 11. 2012, 16.20

8 let

Matej Gaber – fant, ki je Kielu rekel ne

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Matej Gaber, 21-letni slovenski reprezentant in rokometaš Gorenja, je razkril, zakaj se ni odločil za odhod v Nemčijo ter zakaj nosi vzdevek Pajo. V nedeljo njega in soigralce čakajo Belorusi.

Dete škofjeloškega kluba Matej Gaber je zgolj v dobrem letu doživel skokovit vzpon svoje kariere. Vzgojen kot levi zunanji je 198 cm visoki in 110 kg težki silak za potrebe članske reprezentance postal krožni napadalec. Na ta položaj ga je prekvalificiral Boris Denič in mu na tekmi s Poljsko lanskega marca pred polnimi Stožicami tudi ponudil priliko za debi. Odtlej je počasi začela biti zadnja ura njegovemu igranju na zunanjem položaju. Tudi po selitvi v Gorenje je namreč ostal "pivot". In to odličen, še posebej v obrambi. "Ni mi več problem igrati krožnega napadalca. Tudi v klubu mi veliko pomagajo. Veliko sem se naučil od Željka Muse, ki je bil lansko sezono še v klubu. Tudi on je zaslužen, da sem, kjer sem. Več žog sicer dobiš na 'beku', vendar to ni problem. Soigralci me vseskozi iščejo, moram biti neprestano zbran," pravi 21-letnik, ki je v Gorenju zelo zadovoljen. A želi si več in višje. Na primer reprezentančnih kolajn ali igranja v Barceloni, Atleticu, Kielu.

Zanimivo, da se Gaber pri omenjenem nemškem gigantu že izzval zanimanje. "Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Solunu je prišel nek menedžer do mojega očeta, a se nato nismo odločili za to. Ocenil sem, da sem še premlad. Če bi prestopil, bi verjetno sedel na klopi in malo igral," Gorenjec ne obžaluje, da se je kasneje raje odločil za Gorenje kot Kiel, čeprav mu nemščina zaradi tamkajšnjih družinskih prijateljev ne povzroča niti najmanjših preglavic.

Gaber bo eden temeljnih kamnov slovenske obrambe tudi v Minsku, kjer našo izvrano vrsto v nedeljo (12.00) gosti Belorusija. "Pogledali smo si njihov napad in obrambo. Seveda je njihov glavni igralec Sergej Rutenka. Nanj se ne bomo kaj posebej pripravili. Poskrbeti moramo, da bodo drugi dali čim manj golov," pravi Pajo, kakršen nadimek mu je iznašel Sergej Sokolov, nekdanji soigralec v Škofji Loki. Aleš Pajovič je bil in v obrambi še vedno ostaja Gabrov vzor. Bržkone ne bi imel nič proti, če bi odšel po Celjanovih stopinjah. Navsezadnje je Pajo igral tako v Ciudad Realu kot Kielu. Sicer pa se Matej ni odrekel igranju v zunanji vrsti: "Na treningih v Velenju velikokrat kakšno žogo vržem tudi z zunanjega položaja."

Ne spreglejte