Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 6. 2021,
19.50

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Zaključni turnir Rokometna liga prvakov PSG Nantes Aalborg FC Barcelona

Sobota, 12. 6. 2021, 19.50

2 leti, 10 mesecev

Liga prvakov, zaključni turnir

Presenečenje v Kölnu. Barcelona v finalu z Danci, ne pa PSG.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Miha Zarabec, Kiel | Kdo bo nasledil Kiel na evropskem klubskem prestolu? | Foto Reuters

Kdo bo nasledil Kiel na evropskem klubskem prestolu?

Foto: Reuters

Rokometaši iz Barcelone so drugi finalisti zaključnega turnirja lige prvakov v Kölnu. Španska zasedba je na današnji drugi polfinalni tekmi premagala francoski Nantes z 31:26 (15:13), v nedeljskem velikem finalu, ki se bo začel ob 18. uri, pa jih čaka danski Aalborg, ki je bil na prvem dvoboju boljši od francoskega PSG s 35:33 (13:15).

CSKA Moskva, evroliga 2019
Sportal Kdo bo slavil v Kölnu?

Prvi polfinalni obračun v Kölnu se je končal s senzacionalno zmago rokometnega "malčka" iz Aalborga, ki je ukanil rokometnega "velikana" iz Pariza, v drugem dvoboju pa je favorizirana in slovensko obarvana Barcelona šele v končnici strla odpor Nantesa. Barcelona, kjer igrajo Jure Dolenec, Blaž Janc in Domen Makuc, bo v nedeljo naskakovala jubilejno deseto zmago v ligi prvakov, Aalborg pa svojo prvo.

Katalonci so prepričljivo odprli dvoboj in povedli s 3:0, a nato so do sape prišli tudi njihovi tekmeci iz Nantesa in jim povsem zadihali za ovratnik. Soigralci slovenskega reprezentanta Roka Ovnička pri Nantesu so imeli v prvem polčasu nekajkrat priložnost, da izenačijo izid, a tega koraka niso naredili, na veliki odmor so odšli s primanjkljajem dveh golov (13:15).

Zasedba iz Nantesa je v začetku drugega polčasa po dveh golih Španca Valera Rivere vendarle ujela Katalonce in izenačila na 17:17. V prelomnih trenutkih dvoboja so Katalonci zaigrali tako kot znajo, po njihovem vodstvu z 28:22 v 55. minuti pa je bilo jasno, da se bodo prebili v finale.

Pri Barceloni sta bila najbolj učinkovita Dika Mem in Aleix Gomez, ki sta dosegla po pet golov, pri Nantesu pa Valero Rivera s šestimi zadetki. Od Slovencev je bil strelsko najbolj razpoložen Dolenec s štirimi, Makuc je dosegel tri, Ovniček dva, Janc pa en gol.

Danci presenetili favorizirane Parižane

Rokometaši iz danskega Aalborga so na prvi polfinalni tekmi presenetili favorizirane Parižane in se prvič v zgodovini kluba uvrstili v veliki finale najmočnejšega klubskega tekmovanja na stari celini. Po 40 minutah igre je kazalo na zmago razvpite francoske ekipe, ki je imela popoln nadzor nad dansko. Po vodstvu z 22:17 pa se ji je povsem zaustavilo, kar je Aalborg izkoristil in z enostavnimi akcijami v 49. minuti izenačil na 24:24, le minuto kasneje pa prvič na dvoboju povedel s 25:24.

Aalborg je v tej sezoni gostoval tudi v Sloveniji. | Foto: Grega Valančič/Sportida Aalborg je v tej sezoni gostoval tudi v Sloveniji. Foto: Grega Valančič/Sportida

V dramatični in razburljivi končnici so izbranci španskega strokovnjaka na klopi PSG Raula Gonzaleza igrali preveč v krču, posledica tega je bila nova zamujena priložnost. PSG je v svojem šestem nastopu na zaključnem turnirju v Kölnu tako znova ostal praznih rok, doslej se je v veliki finale prebil le leta 2017, ko je izgubil proti Vardarju iz Skopja.

V danski ekipi je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Feeliy Claar z osmimi goli, v francoski pa Nedim Remilli s sedmimi zadetki.

Se bo Jure Dolenec od Barcelone poslovil z naslovom v ligi prvakov? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Se bo Jure Dolenec od Barcelone poslovil z naslovom v ligi prvakov? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kiel kralj zaključnih turnirjev, Barca najuspešnejša skupno

Največ naslovov, odkar se igra format zaključnega turnirja, imajo rokometaši Kiela, ki so bili najboljši trikrat. Več kot en naslov imata še Barcelona in Vardar iz Skopja. Barca je tudi najuspešnejša ekipa lige prvakov v zgodovini, saj jo je skupno osvojila že devetkrat. Slovenci se najraje spominjamo sezone 2003/04, ko je evropski prestol zasedel RK Celje Pivovarna Laško.

Slovenija imata svoja predstavnika na turnirju tudi med sodniki. Pravico na srečanjih v Kölnu delita tudi Bojan Lah in David Sok.

Zaključni turnir lige prvakov v rokometu:

Polfinale:
Sobota, 12. junij:
Aalborg : PSG                     35:33 (13:15)
Barcelona : Nantes 31:26 (15:13)

Tekma za 3. mesto:
Nedelja, 13. junij:

15.15 PSG - Nantes

Finale:
Nedelja, 13. junij:

18.00 Aalborg - Barcelona

Preberite še:

Vardar navijači liga prvakov
Sportal V Kölnu na zaključnem turnirju lige prvakov tudi gledalci
Ne spreglejte