Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
14. 9. 2017,
10.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Montpellier Luka Karabatić Nikola Karabatić Dragan Gajić Primož Prošt

Četrtek, 14. 9. 2017, 10.59

6 let, 6 mesecev

Afera Montpellier

Brata Karabatić umaknila pritožbo in sprejela sodbo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Stavniška afera Montpellier, ki je vzniknila pred petimi leti, dobiva (delni) epilog. Francoska brata Nikola in Luka Karabatić sta sprejela sodbo, čeprav se z njo ne strinjata.

Predzgodba

Povod za afero Montpellier je bila tekma francoskega rokometnega prvenstva med Montpellierom in Cesson-Rennesom maja 2012, ko je bil Montpellier že prvak. Več kot sto tisoč evrov je bilo vplačanih na zaostanek favoriziranega Montpelliera ob polčasu, kar se je tudi zgodilo.

Tekma je postala sumljiva za preiskovalce, oktobra 2012 pa so se zgodile aretacije igralcev. Kmalu so jih izpustili iz pripora, a nekaj časa še niso smeli imeti stikov s soigralci in trenirati. Brata Karabatić in slovenski vratar Primož Prošt so nato zapustili klub.

Še en slovenski rokometaš Dragan Gajić je ostal do lanskega poletja. Luka Karabatić in Prošt sta takoj priznala stavo, Gajić jo je ves čas zanikal. Obtožnica jih je, tako kot še nekatere druge tedanje soigralce, bremenila prirejanja izida.

Nikola in Luka Karabatić sta se odločila umakniti pritožbo na sodbo. | Foto: Reuters Nikola in Luka Karabatić sta se odločila umakniti pritožbo na sodbo. Foto: Reuters Nikola: Sodbo sprejemam, a se z njo ne strinjam

"Hotela sva se zagovarjati z argumenti. Na drugi stopnji sojenja je sodnik priznal, da nima indica, da bi bil izid tekme prirejen, vseeno pa je bila sodba obsodilna. Spoštoval jo bom, čeprav se z njo ne strinjam. Gremo naprej," je za francoski časnik L'Equipe dejal prvi rokometni zvezdnik planeta Nikola Karabatić.

"Obsodili so me, ker je moja spremljevalka stavila 1.500 evrov, jaz pa naj bi ji to svetoval oziroma vplival nanjo. Lahko bi dobil disciplinsko kazen, ni pa to bilo kaznivo dejanje," je dodal Francoz balkanskih  korenin.

Trajalo bi leta

Skupaj z bratom Luko sta bila letošnjega februarja kaznovana z deset tisoč evri in dvema mesecema pogojne zaporne kazni. Pritožila sta se, a sta pritožbo zdaj umaknila. "Odvetniki so nama dejali, da bi nama s pritožbo uspelo, a bi trajalo leta potikanja po sodiščih. Tega si ne želiva več," je dejal mlajši brat Luka, ki prav tako kot Nikola igra za francoski PSG: "Doživela sva pravni, medijski in sodni pogrom, a iz tega izšla močnejša."

To so kazni, ki jih je izreklo sodišče v Montpellieru:

Issam Tej: 20 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni
Mladen Bojinović: 20 tisoč evrov in štiri mesece pogojne kazni
Dragan Gajić: 20 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni​
Luka Karabatić: 10 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni
Nikola Karabatić: 10 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni
Samuel Honrubia: 15 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni
Primož Prošt: 10 tisoč evrov in dva meseca pogojna kazen

Dragan Gajić je po aferi v Montpellieru ostal še štiri leta, najdlje od osumljenih. | Foto: Vid Ponikvar Dragan Gajić je po aferi v Montpellieru ostal še štiri leta, najdlje od osumljenih. Foto: Vid Ponikvar

"Ves hrup za finančne kazni"

"Ves hrup, ki se je dogajal okrog tega, je navrgel finančne kazni, ki bi jih vsi lahko takoj poplačali. A jih nismo ravno zato, ker bi to za sabo potegnilo druge disciplinske zadeve prek francoske zveze. Vsi vpleteni bomo šli do konca," je pred časom v intervjuju za Sportal o stavniški aferi povedal Gajić. Ni še informacij, kakšni bodo njegovi in Proštovi postopki.

Ne spreglejte