Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2017,
18.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

Natisni članek

Nikola Karabatić stavnice Primož Prošt Dragan Gajić sodišče afera Francija rokomet

Sreda, 1. 2. 2017, 18.47

6 let, 7 mesecev

Afera nameščanja izidov

Gajić, Prošt, brata Karabatić in drugi obsojeni zaradi nameščanja izidov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03
Dragan Gajic sojenje Montpeliier | Foto Reuters

Foto: Reuters

Stavniška afera Montpellier, ki je pretresla rokometno Francijo, je dobila epilog. Sodišče v Montpellieru je sedmerico rokometašev spoznalo za krive, obsojeni so na pogojno zaporno kazen in od 10 tisoč do 20 tisoč evrov denarne kazni. Med obsojenci so tako slovenska rokometna asa Dragan Gajić in Primož Prošt kot francoska zvezdnika, brata Luka in Nikola Karabatić.

Slovenski vratar Primož Prošt je bil obsojen na dva meseca pogojno in 10 tisoč evrov denarne kazni, Dragan Gajić pa na dva meseca pogojno in 20 tisoč evrov. Z današnjo obsodbo sedmerice se je tako končal proces proti šestnajsterici rokometašev, ki je bila vpletena v stavniški škandal leta 2012.



Zakaj so se znašli v težavah?

Povod za afero je bila prvenstvena tekma Montpelliera in Cesson-Rennesa maja 2012, ko je bil Montpellier že prvak. Več kot sto tisoč evrov je bilo vplačanih na zaostanek Montpelliera ob polčasu, in to se je tudi zgodilo.

Kvota je bila 2,8. Tekma je preiskovalcem zaradi bistveno povišanega vložka glede na povprečje postala sumljiva, oktobra 2012 pa so se zgodile aretacije. Kmalu so igralce izpustili iz pripora, a nekaj časa še niso smeli imeti stikov s soigralci in trenirati. Brata Karabatić in Primož Prošt so nato zapustili klub.

Lahko se pritožijo

Odvetniki nekaterih obsojenih rokometašev so že napovedali pritožbe, drugi še razmišljajo, kako bodo postopali naprej. Za odločitev imajo pet dni časa, poročajo francoski mediji. Ednini izmed šestnajsterice, ki je bil oproščen vsakršne krivde, je bil nekdanji vratar Montpelliera Mickaël Robin. 

Brata Karabatić sta bila obsojena, njuna odvetnika z odločitvijo sodišča v Montpellierju nista zadovoljna. | Foto: Reuters Brata Karabatić sta bila obsojena, njuna odvetnika z odločitvijo sodišča v Montpellierju nista zadovoljna. Foto: Reuters

Philippe Nemausat, odvetnik najboljšega rokometaša na svetu in najkoristnejšega igralca letošnjega svetovnega prvenstva Nikole Karabatića, je za francoske medije povedal, da je razočaran nad obsodilno sodbo, a ta ne bi smela očrniti imena njegovega varovanca.  

"Ves hrup, ki se je dogajal okrog tega, je navrgel finančne kazni, ki bi jih vsi lahko takoj poplačali. A jih nismo ravno zato, ker bi to za sabo potegnilo druge disciplinske zadeve prek francoske zveze. Vsi vpleteni bomo šli do konca," je pred časom v intervjuju za Sportal o stavniški aferi povedal Gajić, ki je bil na prvi stopnji obsojen le na denarno kazen v višini 10 tisoč evrov. 

To so kazni, ki jih je izreklo sodišče v Montpellieru:

Issam Tej: 20 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni

Mladen Bojinović: 20 tisoč evrov in štiri mesece pogojne kazni

Dragan Gajić: 20 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni​

Luka Karabatić: 10 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni

Nikola Karabatić: 10 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni

Samuel Honrubia: 15 tisoč evrov in dva meseca pogojne kazni

Primož Prošt: 10 tisoč evrov in dva meseca pogojna kazen

Ne spreglejte