Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

svetovno prvenstvo rokomet Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca Borut Plaskan

Petek, 27. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pod lupo strokovnjaka (8.)

Borut Plaskan: Francija zasluženo v finale, a vsa čast Slovencem, dali so vse od sebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Borut Plaskan | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Priznati moramo, da so bili Francozi boljši tekmec. Pred številčnim domačim občinstvom so pokazali svoje znanje in moč. Kljub vsemu vsa čast našim fantom. Dali so vse od sebe," je po polfinalnem porazu slovenskih rokometašev s 25:31 proti gostiteljem svetovnega prvenstva Francozom dejal nekdanji reprezentant, danes pa trener Borut Plaskan, ki je izpostavil razigranost francoskega vratarja Vincenta Gerarda. 

Francoska rokometna reprezentanca je na polfinalnem srečanju svetovnega prvenstva upravičila vlogo favorita in se zasluženo veselila preboja v finale, v katerem bo branila naslov svetovne prvakinje iz Katarja. Rokometaši iz dežele galskih petelinov so imeli pred skoraj 16 tisoč gledalci celotno tekmo vajeti v svojih rokah, ob polčasu so vodili za tri, ob koncu pa slavili z 31:25.

"Priznati moramo, da so bili Francozi boljši. Pred številčnim glasnim domačim občinstvom so pokazali svojo moč in znanje ter zasluženo zmagali. Kljub vsemu vsa čast našim fantom. Dali so vse od sebe. Morda nismo odigrali perfektne tekme, ki bi jo morali za zmago nad Francozi. Da jih premagaš, moraš odigrati popolno. Tokrat ni šlo," je razplet srečanja komentiral trener Gorenja Borut Plaskan in s prstom pokazal na enega od ključnih členov francoske zmage vratarja Vincenta Gerarda, ki je četi Veselina Vujovića s 16 obrambami povzročil nemalo preglavic: "Predvsem smo razbranili njihovega vratarja, ki je bil resnično odličen. Bil je najboljši igralec tekme."

Vincent Gerard je uspešno zaustavljal slovenske strele. Zbral je 16 obramb. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Vincent Gerard je uspešno zaustavljal slovenske strele. Zbral je 16 obramb. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Takšna reprezentanca kaznuje sleherno napako

Francozom so delo na trenutke z napakami olajšali kar Slovenci sami.

"Predvsem v prvem polčasu smo naredili kar precej tehničnih napak, oni pa so jih izkoristili s hitrimi protinapadi. Takšne reprezentance izkoristijo vsako napako. Na začetku tekme smo imeli tudi dva igralca več, a dobili dva zadetka. Po zaostanku z 2:6 smo se še približali na zadetek, a več ni šlo. Kolikor smo bili blizu, toliko smo bili tudi daleč. Z našimi napakami jim je uspelo zvišati vodstvo na tri, štiri zadetke," je dejal nekdanji reprezentant.

Dodal je: "Imeli smo nekaj težav v napadu, predvsem z realizacijo z zunanjih položajev. Proti ekipi, kot je francoska, to zelo manjka. Poskusili smo z igro 7 na 6, a to je že igra na vse ali nič. Dobili smo dva zadetka na prazen gol, poskusili smo vse, da bi spreobrnili rezultat, a žal ni šlo."

"Fizična moč Francozov je fascinantna"

Plaskan v krvnikih izjemno borbene Slovenije vidi nesporne favorite za naslov svetovnih prvakov. "Njihova fizična moč je res fascinantna. Ob tem imajo izjemno širino. V drugem polčasu je vstopil Remili in nam zabil šest golov, Mahe v drugem polčasu ni več igral, Omeyer sploh ni branil … Nekaj so prihranili še za finale. Vsakomur, ki jim bo stal nasproti, bo zelo težko. Sploh ker igrajo doma. Pa še nekaj je. Izgubili so v finalu olimpijskih iger, tako da je to svetovno prvenstvo tudi nekakšna tolažba."

"Kdo ve, kdaj se bo ponudila nova priložnost za kolajno. Upam, da jo bodo izkoristili," pred sobotnim srečanjem Slovenije pravi nekdanji reprezentant, ki meni, da pomladitev oziroma menjava generacije dobro uspeva. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com "Kdo ve, kdaj se bo ponudila nova priložnost za kolajno. Upam, da jo bodo izkoristili," pred sobotnim srečanjem Slovenije pravi nekdanji reprezentant, ki meni, da pomladitev oziroma menjava generacije dobro uspeva. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

Po bron: Želja je velika. Upam, da jim uspe.

Slovenska izbrana vrsta se bo za bronasto odličje v soboto pomerila s poražencem drugega polfinala med Hrvaško in Norveško. Slovenci so na svetovnih prvenstvih enkrat že igrali tekmo za tretje mesto. Leta 2013 so v polfinalu izgubili proti gostiteljem Špancem (ti so na koncu postali prvaki), nato pa klonili še v boju za bron, ki so ga osvojili Hrvati. Kaj lahko se zgodi, da bodo južni sosedi še enkrat slovenska ovira na poti do premiernega odličja na svetovnem prvenstvu.

"Če se prav spomnim, smo takrat proti Hrvatom izgubili za pet golov (26:31, op. a.). Ob polčasu je bil le zadetek razlike, na koncu pa se nam ni izšlo. Mislim, da smo takrat menili, da smo z uvrstitvijo med štiri naredili vse. Upam, da bo tokrat drugače. Verjamem, da bodo fantje naredili vse, da bi osvojili kolajno. Res se ne ve, kdaj se bo spet pokazala takšna priložnost, kot jo imajo zdaj," so želje našega sogovornika, zadovoljnega s predstavo pomlajene reprezentance na prvenstvu: "Zamenjava generacije je lepo uspela. Pokazalo se je, da imamo veliko perspektivo za naprej. Pika na i bi bila kolajna. Verjamem, da je želja velika. Upam, da je še dovolj moči, da jim uspe."

Fotogalerija
1 / 45

Marsikdo je Hrvate odpisal že pred Španci

In kaj pred drugim polfinalom napoveduje 50-letni strateg? "Marsikdo je Hrvate odpisal že pred Španci, saj niso blesteli, a so dokazali, da zmorejo. Proti Norvežanom, ki so pripravili lepo presenečenje, bodo morali igrati svojo igro. Je pa treba omeniti, da Norveška na tem prvenstvu igra odlično. Gre za mlado, poletno ekipo, ki igra zelo hitro. Podobno kot naši. Če bodo Hrvatom vsilili svoj ritem, bi lahko imeli ti velike težave. Če pa bodo Hrvati igrali svojo igro, predvsem dobro v obrambi, in jih bodo malo umirili, potem je lahko zgodba drugačna."

Kdorkoli bo slovenski nasprotnik na tekmi za tretje mesto, bo imel manj počitka. Boj za bron bo namreč na sporedu že v soboto.

Ne spreglejte