Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
29. 9. 2017,
11.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Blaž Janc Kielce Rokometna liga prvakov Celje Pivovarna Laško

Petek, 29. 9. 2017, 11.34

6 let, 6 mesecev

Intervju: Blaž Janc, rokometaš Kielc in slovenski reprezentant

Blaž Janc: Spomniti se moramo, kako so se za Slovenijo borili košarkarji

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
blaž blaž janc portret | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Obsežno slovensko odpravo rokometašev v najboljših evropskih klubih po novem sestavlja tudi eden najboljših mladih igralcev na svetu Blaž Janc, ki bo s Kielcami v soboto gostoval v Celju.

Zanj so se potegovali številni klubi, tudi velika Barcelona, a odločil se je za Kielce in ni mu žal. Ob Urošu Zormanu in Deanu Bombaču tvori slovenski trojček pri evropskih prvakih iz leta 2016. A v Celju prijateljskega popuščanja nikakor ne bo. Poljaki s slovitim Talantom Dušebajevon na klopi so se v Zlatorogu opekli že v lanski sezoni.

Blaž, kako ste se ujeli na Poljskem?
V Kielcah sem dobra dva meseca, prilagajanje je potekalo bistveno lažje s pomočjo Uroša Zormana in Deana Bombača. Mislim, da sem se res dobro vključil v nov sistem in okolje, počutim se odlično. Za zdaj sem zelo zadovoljen, točno vem, da sem izbral prav.

Lotili ste se tudi fizičnih del, ki vam sicer niso tuja.
Vse je treba! Da ne pozabim, kako je doma. Z Deanom sva sestavljala posteljo. Videl sem, da je objava kar odmevna. Delo mi res ni tuje, v otroštvu sem to doma pogosto počel in z veseljem pomagal. Te stvari kar znam.

Kako ste našli kemijo s soigralci? Ekipa je mešanica balkanske kolonije in poljskega jedra. Kako delujete?
Gotovo se več družim s Slovenci in Balkanci, a se tudi z vsemi preostalimi odlično razumemo. Vsi so veliki profesionalci in odlične osebe. Vzdušje je izvrstno.

Janc hvali odlično vzdušje na tribunah

Ste kot 20-letni novinec, ki s sabo nosi že kar velik koš izkušenj, doživeli kaj začetniškega zbadanja ali vam je bilo s tem prizaneseno?
Nič takega se ni zgodilo. Že od prvega dne me je ekipa dobro sprejela. Trener mi je povedal, kaj pričakuje od mene. Precej hitro sem se ujel. Gotovo bodo vzponi in padci, a za zdaj gre vse, kot je treba.

Rezultate in igralce ste poznali. Kako pa se še drugače vidi veličina kluba, ki je prej morda niste začutili?
Vzdušje na domačih tekmah, evforija, transparenti, koreografije s papirji. Mesto živi za rokomet. Organizacija kluba je na izjemni ravni. Lahko se osredotočiš le na igro.

Kakšen odnos imata s trenerjem Talantom Dušebajevom? Ohranja distanco ali se igralci z njim lahko pogovorite kadarkoli?
Nad Talantom sem navdušen. Zelo zelo človeški je. Na prvo mesto postavlja zdravje, ekipni duh. Rokomet ima v mezincu. Taktična priprava je vrhunska, velik profesionalec je.

Slovenski reprezentant je menil, da bo v tujini še zahtevnejše

Navijači že vzklikajo vaše ime?
Da, tudi to sem že doživel. Res je bilo super, upam, da bo tega še veliko. Res pa je, da v novem okolju začneš z ničle. Od začetka se moraš dokazovati, da te navijači sprejmejo.

Ste sicer zdravi?
Na tekmi s Kielom sem dobil udarec v ramo, ko sem se vrgel za žogo. A ni nič posebnega, gre na bolje.

Se počutite bolje, ko igralno niste več toliko obremenjeni? Ni vam treba več igrati 50 ali 55 minut.
Že pred odhodom sem imel v glavi razčiščeno, da bodo minute v Kielcah bolj deljene. Trener ima 16 enakovrednih, dodelanih igralcev. Vedel sem, da bo moja vloga drugačna kot v Celju. Vsak ve, kaj je treba narediti.

Za Celjane je zaigral že kot 15-letnik. | Foto: Vid Ponikvar Za Celjane je zaigral že kot 15-letnik. Foto: Vid Ponikvar
Kaj slovenskega najbolj pogrešate?
Tujina? Mislil sem, da bo celo težje, a gotovo pogrešam dom. Tu je vse podrejeno rokometu. Komaj čakam, da pridem domov, da vidim družino, prijatelje, da pojem kaj dobrega iz mamine kuhinje. Glede domotožja mi je lažje, ker sem že s 15 leti šel od doma. Dobro, bilo je bližje, a vseeno sem živel pet let sam v Celju. Tu mi olajšajo stvari kosila in večerje pri Deanu in Urošu. Druženja je dovolj, čas hitro mineva. V Kielcah sem dva meseca, a imam občutek, kot da sem en teden.

Ligo prvakov ste začeli barvito. Na uvodu ste izgubili v Brestu, Kiel pa premagali s kar 11 goli razlike. Kaj je pravi obraz – podoba nekaj vmes?
Prve tekme nismo igrali po željah. Vratar Meškova je bil res odličen. Boljše je, da slabo začnemo in dobro končamo. Proti Kielu smo res pokazali igro, ki nas bo krasila. Odlični smo bili v obrambi in v vratih. Potem je prišla ta razlika.

V Zlatorogu v "napačnem" dresu

V soboto ob 19.00 bo Blaža Janca spreletaval nenavaden občutek. V dvorani Zlatorog bo stal nasproti donedavnim soigralcem. V modro-rumeni kombinaciji, a ne celjski.

"Barv ne spreminjam, le klub. Gotovo bo poseben občutek. V Celju sem preživel zelo lepa leta. Klub mi je omogočil, da lahko nastopam za enega najboljših klubov v Evropi. To je profesionalizem: vse bom dal za to, da se na Poljsko vrnemo z dvema točkama. Vemo pa, da bo zelo težko. Tudi trener nas je spomnil na poraz, ki so ga Kielce v lanski sezoni doživele v Zlatorogu. Celja gotovo ne bomo podcenjevali," opozarja mladenič z Loga pri Sevnici, ki je letošnjega februarja pomagal poskrbeti za poraz Kielc v Celju.

Celjska zgodba se ponavlja. Sezono za sezono odhajajo (najboljši) igralci.
Tu je največji problem. Če bi lahko pivovarji zadržali vsaj nekaj najboljših igralcev, bi imeli še več možnosti proti vsaki ekipi. A tako pač je. Letos Celjani igrajo super, se borijo, morda jim je zmanjkalo nekaj športne sreče, potrebujejo nekaj časa. Verjamem, da bo proti njim doma vsakemu težko. Gotovo bodo koga presenetili. Želim jim vse najboljše. Potenciala imajo veliko. Verjamem, da bo tudi iz te ekipe prišel kakšen odličen igralec, ki se bo podal v velik klub.

Dejali ste, da komaj čakate, da se boste vrnili domov. To se bo zgodilo konec oktobra, ko vas z reprezentanco čakata prijateljski tekmi s Hrvaško, ponovitev dvoboja za tretje mesto na svetovnem prvenstvu.
Kar malce sem bil presenečen, ker bo tekma spet v Stožicah. Prepričan sem, da se bo zveza potrudila, da bodo te čim bolj polne in da ponovimo tekmo iz Francije. Veselim se reprezentančnega dresa. Če bom poklican, seveda.

Kmalu spet v reprezentančnem dresu. | Foto: Sportida Kmalu spet v reprezentančnem dresu. Foto: Sportida
Je uspeh košarkarske reprezentance le spodbuda ali tudi malce breme?
Ob tej priložnosti bi košarkarjem, ki so poskrbeli za neverjeten uspeh, iz srca čestital. Takšen rezultat in evforijo bo težko ponoviti. A za nas bo to le dodatna motivacija. Evropsko prvenstvo (januarsko, op. a.) poteka na Hrvaškem. Navijačev bo veliko, vse preostalo je naša naloga. Spomniti se moramo, kako so se za Slovenijo borili košarkarji.

Fantje ste selektorju otežili izbor, saj so se na tekmah proti Švici in Portugalski izkazali tudi rezervisti.
Drži, zdaj ima selektor 20, 25 igralcev v ožjem krogu, med katerimi lahko izbira. Med nami vlada zdrava konkurenca, ki nas dela boljše.

Ne spreglejte