SiolNET. Sportal RIO 2016
2,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Rio 2016

Zanimivosti mesta, ki bo gostilo olimpijske igre

2,20

termometer

 | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Šestmilijonski Rio ni samo Copacabana in karneval, ampak tudi mesto zabave, po drugi strani pa tudi mesto revščine in prostitucije. Preverite, kaj vse ponuja.

Vsaj en mesec bo najvarnejše mesto na svetu

Varnost udeležencev in obiskovalcev olimpijskih iger je glavna prioriteta organizatorjev in brazilske vlade. Kot pravijo, bo Rio de Janeiro v času olimpijskih iger najvarnejše mesto na svetu.

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Lahko mu rečete tudi Januarska reka

Območje današnjega Ria de Janeira so leta 1501 prvi dosegli portugalski raziskovalci, ki jih je vodil Italijan Amerigo Vespucci. Mislili so, da je Guanabarski zaliv rečno ustje, zato so ga poimenovali Rio de Janeiro (Januarska reka), ime pa se je ohranilo vse do danes. Mesto je bilo do leta 1960 tudi brazilska prestolnica.

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Rio je gostil največji koncert na svetu

Leta 1994 je na slavni plaži Copacabana nastopil legendarni britanski glasbenik Rod Stewart, ki je pod oder pritegnil kar 3,5 milijona ljudi. Tega rekorda niso mogli podreti niti Rolling Stones, ki so na isti plaži leta 2006 nastopili pred 1,5 milijona ljudmi.

 | Foto:

Ulična umetnost je legalna

Rio je postal velikansko platno za ulične umetnike, zahvaljujoč odprtemu zakonu o grafitih. Umetniki imajo proste roke, da lahko pršijo, rišejo in ustvarjajo risbe, mozaike, portrete, ki jih nato obožuje celotno mesto.

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Motelom se raje izogibajte

Lokalni prebivalci jim pravijo kar "ljubezenski moteli", saj večinoma služijo zgolj s poslovanjem spolnih delavcev.

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Prostitucija je legalna

Plačilo za seks ni nezakonito niti v Riu de Janieru niti v preostali Braziliji. Zato ni nič nenavadnega, če na ulici vidite prodajalke ljubezni, kako se pogajajo za ceno za svoje storitve.

 | Foto:

Pustni karneval je največji na svetu

Februarja, ko je pri nas zima, je v Riu vroče. Ne samo zaradi temperatur, saj je tam poletje, temveč tudi zaradi pustnega karnevala, ko ulice preplavijo plesalci v razgaljenih in svetlikajočih se kostumih. Festival običajno traja približno pet dni, vsak dan pa se na ulice zlije dva milijona ljudi.

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kaj domačini jedo in pijejo

Obožujejo na žaru pečeno meso in moqueco, ki je nekakšna ribja enolončnica, pripravljena iz kokosovega mleka, paradižnikov in koriandra. Uživajo tudi ob kruhu in siru ter tradicionalni jedi, imenovani acarajé; gre za nekakšne polpete iz fižola in ocvrte na palmovem olju. Postrežejo jih z indijskimi oreščki in kozicami. Sladkajo se z brigad eiros, brazilsko različico čokoladnih tartufov, imajo tudi nacionalni koktajl, imenovan caipirinha, ter posebne jagode açaí, ki rastejo v Amazoniji.

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Mesto favel

Rocinha je največja favela v Riu de Janeiru in državi. Po uradnih podatkih naj bi v njej živelo okoli 80 tisoč ljudi, neuradno pa kar 180 tisoč, letno pa jo obišče do 40 tisoč turistov. Skupno je v mestu okoli 600 favel.

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nogomet je številka ena

Sanje vsakega brazilskega dečka so, da bi postal naslednji Neymar. Nogomet je brez dvoma šport številka ena v Braziliji. Pa ste vedeli, da je v Riu de Janeiru poleg štirih velikih klubov Botafoga, Flamenga, Fluminenseja in Vasca da Game aktivnih še 20 drugih nogometnih moštev?

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dogajanje v Riu redno spremljajte TUKAJ.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin