Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
15.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Rio 2016

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 15.16

6 let, 6 mesecev

TOP 10 osmoljencev v Riu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Igra centimetrov in sekund je za nekoga vedno kruta, pa kakorkoli obrnemo. Vedno bo nekdo četrti in vedno bo kdo zadnji. Izbrali smo deset največjih osmoljencev z olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

1. Japonska pritožba odpihnila slovensko kolajno

Tina Mrak in Veronika Macarol sta pred odločilno regato prejeli slabo novico. Po protestu Japonk sta s tretjega nazadovali na sedmo mesto ter olimpijske igre namesto s kolajno končali na šestem mestu. | Foto: Stanko Gruden, STA Tina Mrak in Veronika Macarol sta pred odločilno regato prejeli slabo novico. Po protestu Japonk sta s tretjega nazadovali na sedmo mesto ter olimpijske igre namesto s kolajno končali na šestem mestu. Foto: Stanko Gruden, STA

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta bili po predzadnjem tekmovalnem dnevu v odličnem položaju. Vsaj sprva je kazalo tako. Po zadnjem plovu pred regato za kolajne sta bili na tretjem mestu in v resni igri, da olimpijske igre končata na zmagovalnem odru. Nato pa sta sledila uspešna pritožba Japonk zoper jadranje slovenskega dvojca v osmi regati in strm padec Primork s tretjega na sedmo mesto.

Kljub pretresu je bila kolajna za Mrakovo in Macarolovo teoretično še dosegljiva, a možnosti so bile zelo majhne. Slovenki sta v zadnji regati jadrali povsem sproščeno, v cilj prišli kot prvi, a jima razplet drugih posadk ni šel na roko, tako da sta končali na šestem mestu.

2. Dotik odnesel sanje o slovenski kanuistični medalji

Med slovenskimi osmoljenci, ki jim je tudi švicarska športna agencija Infostrada pripisovala velike možnosti za osvojitev (celo zlate) olimpijske kolajne, so tudi predstavniki kajakaškega športa.

Eden od glavnih kandidatov za olimpijsko zlato Benjamin Savšek je po dotiku končal na šestem mestu. | Foto: Stanko Gruden, STA Eden od glavnih kandidatov za olimpijsko zlato Benjamin Savšek je po dotiku končal na šestem mestu. Foto: Stanko Gruden, STA

Tako so recimo kanuistu Benjaminu Savšku pripisovali zlato medaljo, srebro pa naj bi bilo rezervirano za kanuistični dvojec Luka Božič – Sašo Taljat. Žal se je medalja izmuznila obema posadkama. Savšek je bil na koncu šesti, dvojec Božič – Taljat pa sedmi. Pri obeh posadkah je bil kriv dotik, svoje pa je dodal tudi slab čas.

Luka Božič Sašo Taljat Rio 2016 | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

3. Agonija po dvigu uteži

Kdo ve, kako bi se razpletla tekma dvigalcev uteži v kategoriji do 77 kilogramov (v disciplini sunek – clean and jerk), če se ne bi težje poškodoval eden od glavnih kandidatov za odličja Armenec Andranik Karapetyan.

Andranik Karapetyan je tekmovanje končal v bolečinah. | Foto: Reuters Andranik Karapetyan je tekmovanje končal v bolečinah. Foto: Reuters

Aktualni evropski prvak je v drugi seriji tekmovanja utež, težko 195 kilogramov, najprej dvignil do ramen, ko pa jo je poskušal dvigniti od ramen nad glavo in vstati, se je začela agonija. Leva roka je popustila pod težo, obrnilo mu je komolec, Karapetyan je le še nemočno izpustil utež in tekmovanje končal v hudih bolečinah. Sanj o kolajni je bilo konec, 20-letnika pa so z dislociranim komolcem takoj prepeljali v bolnišnico.

4. Kdo je prvi?

Mahe Drysdale in Damir Martin sta v cilj piršla z do stotinke enakim časom, a se je naslova olimpijskega prvaka veselil Novozelandec, Hrvat pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. | Foto: Getty Images Mahe Drysdale in Damir Martin sta v cilj piršla z do stotinke enakim časom, a se je naslova olimpijskega prvaka veselil Novozelandec, Hrvat pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: Getty Images

Tekmovanje veslačev v enojcu je v Riu de Janeiru postreglo z najtesnejšo veslaško predstavo v zgodovini olimpijskih iger. Novozelandski veteran Mahe Drysdale in Hrvat Damir Martin sta v cilj prišla s časom 6:41,34.

A po ogledu posnetka fotofiniša so zmago dodelili Novozelandcu, češ da je bil – čeprav je bil uradni čas, izmerjen na stotinko, za oba enak – hitrejši za pet tisočink (nekateri mediji poročajo o zgolj eni tisočinki). Hrvaški tabor se z odločitvijo nikakor ni mogel sprijazniti, napovedal je pritožbo, a na koncu je ostalo pri odločitvi, da je olimpijski prvak Drysdale. Ta je tako ubranil naslov iz Londona, Martin pa se je moral zadovoljiti z nehvaležnim drugim mestom.

Tisočinke so enega olajšale, drugega pa prikrajšale. | Foto: Printscreen Zimbio Tisočinke so enega olajšale, drugega pa prikrajšale. Foto: Printscreen Zimbio

5. Ne, tebi pa prvo mesto (še) ni usojeno

Lee Chong Wei, mož, na katerega se lepijo druga mesta. Na zadnjih treh olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih je vedno postal podprvak. Bo kdaj prvak? | Foto: Getty Images Lee Chong Wei, mož, na katerega se lepijo druga mesta. Na zadnjih treh olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih je vedno postal podprvak. Bo kdaj prvak? Foto: Getty Images

Če kdo ve, kako je biti drugi, je to zagotovo igralec badmintona Lee Chong Wei. Malezijec je na zadnjih treh olimpijskih igrah vselej zaigral v finalu in … vselej osvojil drugo mesto. Ko je v Riu v polfinalu izločil kitajskega krvnika iz Londona (2012) in Pekinga (2008) Lina Dana, se je zdelo, da je morda le prišel njegov čas, ko bo po dveh srebrih lahko rekel, da je olimpijski prvak. A glej ga zlomka, v finalu je njegove sanje končal še en Kitajec, in sicer Chen Long.

33-letnega Lee Chong Weija pa druga mesta ne preganjajo zgolj na tekmovanjih petih krogov. Da je zgodba še bolj boleča, zgovorno priča dejstvo, da je na zadnjih treh svetovnih prvenstvih prav tako osvoji tri srebrna odličja. Kot kaže, mu zlato res (še) ni usojeno.

6. Drveli proti odličjem, a končali na tleh

Izjemno razburljivi sta bili tako moška kot ženska cestna dirka. Dobrih deset kilometrov pred ciljem so bili v begu in na dobri poti k odličjem Italijan Vincenzo Nibali, Kolumbijec Sergio Henao in Poljak Rafal Majka, ki so pobegnili ubežni skupini. A na zadnjem spustu se je Italijanu in Kolumbijcu pripetila izjemna smola, saj sta padla in poškodovana ob cesti predčasno končala olimpijska nastopa, Nibali si je pri padcu celo zlomil ključnico. Zmagal je Belgijec Greg Van Avarmaet, drugi je bil Danec Jakob Fuglsang, bron pa je, potem ko je omagal v finišu, osvojil Majka.

Zadnji spust je bil usoden tudi za Belgijko Annemiek Van Vleuten, ki se je proti naslovu olimpijske prvakinje spuščala sama, nato pa na enem od zavojev grdo padla in negibno obležala ob cesti. Nizozemka je nato dober dan preživela na intenzivni negi, a sporočila, da po pretresu možganov in manjšem zlomu vretenc dobro okreva. Zlato kolajno je osvojila njena rojakinja Anna van der Breggen.

Annemiek Van Vleuten je hitela naslovu olimpijske prvakinje naproti, a ji je načrte prekrižal padec. | Foto: Annemiek Van Vleuten je hitela naslovu olimpijske prvakinje naproti, a ji je načrte prekrižal padec.

7. Padec, ki je šokiral ljubitelje gimnastike

Poškodba francoskega telovadca Samirja Ait Saida je pretresla športno javnost. Šestindvajsetletni Ait Said, Alžirec po rodu, evropski prvak na krogih iz leta 2013, je v kvalifikacijah na preskoku nerodno doskočil in si zlomil nogo. Nesrečnika je po padcu oskrbela zdravniška ekipa, telovadec pa je ob slovesu iz športne dvorane gledalcev pomahal v pozdrav. Ait Said je že prestal operacijo – šlo je za dvojni zlom leve noge – in napovedal vrnitev na prihodnjih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020. Tam si želi stopiti na Olimp. 

Fotografija, ki je pretresla športno javnost. K sreči francoski telovadec dobro okreva in obljublja napad na olimp leta 2020 v Tokiu. | Foto: Fotografija, ki je pretresla športno javnost. K sreči francoski telovadec dobro okreva in obljublja napad na olimp leta 2020 v Tokiu.

8. in 9. Izpad teniškega kraljevega para

Šok so doživeli tudi navijači prve dame belega cirkusa Američanke Serene Williams, ki ji je v posamični konkurenci (izločila jo je ukrajinska teniška igralka Jelina Svitolina) izpadla v osmini finala, v dvojicah (s sestro Venus) ji je spodletelo že na prvi oviri (v prvem krogu).

Serena Williams se je od olimpijskih iger poslovila izjemno hitro. | Foto: Getty Images Serena Williams se je od olimpijskih iger poslovila izjemno hitro. Foto: Getty Images

Enaka usoda je doletela tudi Srba Novaka Đokovića, eno najbolj iskanih oseb v olimpijski vasi, ki je med posamezniki prav tako izpadel že v prvem krogu (premagal ga je Argentinec Juan Martin del Potro), v drugem pa se mu je zataknilo tudi v dvojicah. Oba sta se od olimpijskega turnirja poslovila v solzah in z globokim razočaranjem.

Novak Đoković po izpadu v prvem krogu ni skrival solza. | Foto: Getty Images Novak Đoković po izpadu v prvem krogu ni skrival solza. Foto: Getty Images

10. Tudi krvavo blato ga ni ustavilo

Francoza Yohanna Diniza, favorita za zmago v hitri hoji na 50 kilometrov in svetovnega rekorderja, doletelo tisto, česar si ne želi nihče. 38-letnik se je spopadal s hudimi želodčnimi težavami, dvakrat celo padel v nezavest in izločal telesne tekočine, ki se jih v javnosti sicer ne izloča, tudi krvavo blato, a ni obupal. Zdržal je vseh 50 kilometrov in osvojil osmo mesto.

Francoskega atleta Yohanna Diniza so upočasnile hude želodčne težave, a ni obupal. Naslova olimpijskega prvaka ni osvojil, je pa zasedel osmo mesto. Za mnoge je postal junak brazilskih olimpijskih iger. | Foto: Getty Images Francoskega atleta Yohanna Diniza so upočasnile hude želodčne težave, a ni obupal. Naslova olimpijskega prvaka ni osvojil, je pa zasedel osmo mesto. Za mnoge je postal junak brazilskih olimpijskih iger. Foto: Getty Images

 

Ne spreglejte