Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
10.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Rio 2016

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 10.36

6 let, 6 mesecev

Bilo je tudi veliko ljubezni ... #foto

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

V Riu de Janeiru so se že končale poletne olimpijske igre. Tako kot vsake olimpijske igre so bile tudi te polne zanimivih in nepozabnih zgodb. Mnoge izmed njih so bile ujete tudi v fotografski objektiv. Nekatere najbolj zanimive smo izbrali tudi mi.

Tina Trstenjak | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Za prvo veliko slovensko slavje je poskrbela judoistka Tina Trstenjak. V kategoriji do 63 kilogramov je premagala vse tekmice in osvojila zlato olimpijsko medaljo. To je bila prva slovenska medalja na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Peter Kauzer | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Trajalo je kar 20 let, da so si kajakaši na divjih vodah priborili novo olimpijsko medaljo. Po Andražu Vehovarju leta 1996 si jo je priveslal zadnja leta najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer. Hrastničanu je uspelo šele na tretjih olimpijskih igrah.

 

Ana Velenšek | Foto:

Veliko zgodbo je spisala tudi Ana Velenšek, ki je na svojih drugih olimpijskih igrah v kategoriji do 78 kilogramov osvojila bronasto medaljo. Čeprav je imela poškodovano koleno, ji je uspel uspeh kariere.

Vasilij Žbogar Rio | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

Za zgodovinski uspeh je poskrbel tudi slovenski jadralec Vasilij Žbogar, ki je v Braziliji v razredu finn Sloveniji priboril četrto slovensko medaljo. Ta pa je bila zanj že njegova tretja. Žbogar je v svoji konkurenci veljal že za "dedka",  a kljub temu dokazal, da se lahko pri svojih 40 letih lahko kosa z najboljšimi.

Pita Nikolas Taufatofua | Foto:

Na otvoritveni slovesnosti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je predvsem pri ženski populaciji za pravo norišnico na družbenih omrežjih poskrbel športnik iz Tonge. Še preden so se igre sploh začele, je postal velika zvezda olimpijskih iger. Gre namreč za borca v taekwondoju, njegovo ime pa je Pita Nikolas Taufatofua.

Samir Ait Said | Foto:

Žal tudi na olimpijskih igrah prihaja do poškodb. Že prvi dan je dvojni zlom noge doživel telovadec Samir Ait Said. Igre so bile zanj seveda končane, Samir pa je že napovedal, da želi nastopiti na olimpijskih igrah  v Tokiu leta 2020.

Michael Phelps | Foto:

Še ni bilo športnika, ki bi osvojil toliko olimpijskih medalj in potolkel toliko plavalnih rekordov. Michael Phelps je pri 31 letih blestel tudi v Riu.

Usain Bolt | Foto:

Eden prvih zvezdnikov olimpijskih iger je tudi jamajški atlet Usain Bolt, ki je na olimpijskih igrah v Riu osvojil tri zlate medalje, skupno pa jih je v svoji karieri zbral devet.

Lee Eun Ju, in Hong Un Jong | Foto:

Lee Eun Ju iz Južne Koreje in Hong Un Jong iz Severne Koreje sta poskrbeli za zgodovinski selfie. Gimnastičarki sta še enkrat znova pokazali, da v športu ni prostora za politiko. Dekleti je združevala ljubezen do športa.

Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Slika, ki je obkrožila svet, so bile tudi solze Novaka Đokovića. Prvi igralec sveta je presenetljivo izpadel v prvem krogu olimpijskega turnirja, potem ko ga je premagal Argentinec Juan Martin del Potro.

Qin Kai | Foto:

Kitajski skakalec v vodo Qin Kai je poskrbel za eno lepših presenečenj na olimpijskih igrah. Dan zatem, ko je v sinhronih skokih osvojil bron, je na zmagovalnem odru pokleknil pred svojo partnerico He Zi, jo zasnubil in dobil pritrdilen odgovor.

Marjorie Enya | Foto:

Podoben prizor smo videli tudi pri ragbiju. Marjorie Enya, ki je na olimpijskih igrah delala kot prostovoljka, je na igrišču zasnubila 25-letno ragbistko Isadoro Cerullo. Tudi tukaj so lahko videli pritrdilen odgovor.

Ameriška štafeta - 4X100 metroc | Foto:

Ameriška ženska štafeta (4 x 100 metrov) je po vložitvi pritožbe na diskvalifikacijo zaradi izgube palice v polfinalu dobila drugo priložnost in si na prazni stezi zagotovila nastop v finalu. Američanke so si na koncu pritekle zlato.

Abbey D'Agostino in Nikki Hamblin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za enega najbolj čustvenih prizorov sta poskrbeli tudi ameriška in novozelandska tekačica Abbey D'Agostino in Nikki Hamblin. V predtekmovanju v teku na 5000 metrov padli, si po padcu v športnem duhu pomagali in s skupnimi močmi končali tekmo. Dokazali sta, da olimpijski duh še obstaja.

Shaunae Miller | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Atletinja Shaunae Miller je prečkala ciljno črto na način, ki ga ne vidimo pogosto. Atletinja z Bahamov se je v teku na 400 metrov dobesedno vrgla skozi cilj. Ta skok ji je nazadnje prinesel tudi zlato medaljo.

Rio bazen zelena voda | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Za veliko slabe volje je na olimpijskih igrah poskrbela zelena voda, kjer so se tekmovalci merili za odličja v skokih v vodo. Prireditelji so morali zaradi nenavadne zelene barve bazen celo zaprti.

Ne spreglejte