Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2016,
17.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Natisni članek

bazen skoki v vodo plavanje Rio 2016

Sreda, 10. 8. 2016, 17.54

6 let, 6 mesecev

Voda v bazenu za skoke je zaradi alg pozelenela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Rio bazen zelena voda | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Medtem ko plavalci v olimpijskem bazenu v Riu tekmujejo v čisti vodi, ki je zaradi barve ploščic modra, pa je skakalni bazen podoben ribniku. Voda je pozelenela, za to pa so krive alge.

Čeprav bazena v olimpijskem plavalnem centru v Riu de Janeiru nista povezana, bi morala biti voda v obeh iste barve. A pred nekaj dnevi je voda v bazenu za skoke pozelenela. Vzrok za to so alge, ki so se v toplem vremenu hitro razmnožile, strokovnjaki pa sumijo, da so organizatorji zamočili pri kloriranju bazenske vode.

Je krivo pomanjkanje klora?

"Skoraj zagotovo gre v tem primeru za pomanjkanje klora v vodi," tuji mediji navajajo mnenja strokovnjakov. Klor se v visokih temperaturah hitro raztaplja, očitno pa je nekaj narobe tudi z avtomatskim sistemom, ki v bazensko vodo dodaja klor. Če je težava v pomanjkanju klora, bi jo morali organizatorji hitro rešiti, še menijo strokovnjaki.

Zelena voda naj ne bi bila nevarna

Organizatorji so v uradni izjavi zapisali, da so opravili kemično analizo zelene vode in da ta ni nevarna, ob tem pa so obljubili, da bo kmalu vse spet v najlepšem redu. Tekmovalci so zaplet večinoma sprejeli s humorjem, a obstajajo tudi takšni, ki se jim vse skupaj ne zdi prav smešno.

Ne glede na to, kaj je krivo za zeleno vodo, bodisi so to alge bodisi kakšno drugo onesnaženje, je dejstvo, da voda ni primerno dezinficirana, je za časnik Independent komentiral Ralph Riley, podpredsednik svetovalne skupine za upravljanje z vodo v bazenih (Pool Water Treatment Advisory Group).     

V uradnem sporočilu organizacijskega odbora iger v Riu so zapisali, da so za zeleno vodo v bazenu brez dvoma krive alge, težavo pa bodo odpravili v najkrajšem mogočem času.

Obiskovalci Ria medtem poročajo, da zeleni tudi voda v vaterpolskem bazenu:

Ne spreglejte