SiolNET. Sportal RIO 2016
3,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V Izoli bučno pozdravili svojega srebrnega junaka iz Ria #foto #video

Vasilij Žbogar ve, kako Izolanom podaljšati življenje #foto #video

3,68

termometer

Vasilij Žbogar sprejem
Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar, novi olimpijski podprvak v razredu finn, je v domačem kraju Izoli doživel sprejem, ki se ga ne bi branil nihče. Na prvi "kontrolni" točki pred kampom Jadranka v Izoli, kjer so ga sprejeli člani navijaške skupine Ribari, je 40-letni Vasko (vzkliki Vasko, Vasko ... so se spontano širili ves čas sprejema, op.a.) zajokal, potem pa samo še užival in shranjeval zalogo spominov.

Na prvi navijaški postojanki pred avtokampom Jadranka v Izoli. Na prvi navijaški postojanki pred avtokampom Jadranka v Izoli. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar je velikih sprejemov vajen, že po olimpijskem bronu v Atenah in srebru v Pekingu je bil deležen posebnega sprejema, a takega, kot ga je dočakal po svojih petih in morda niti ne zadnjih olimpijskih igrah ter tretji olimpijski medalji, še ni doživel. Verjetno to velja za večino slovenskih športnikov, če odštejemo skupinske sprejeme.

Čustven stik z navijači #video

[video: 59576 / ]

Topel sprejem v središču Izole #video

S solzami v očeh: "Hvala, fantje!"

Čeprav je pripotoval neposredno iz Brazilije, 18 ur preživel na letalu in nato nadaljnji dve z letališča v Benetkah v avtomobilu, ni deloval utrujeno, "le" prevzet nad vsem, kar so mu pripravili navijači.

Ko čustva privrejo na plano ... Ko čustva privrejo na plano ... Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prva navijaška postojanka pred Jadranko

Prva "kontrolna" navijaška točka ga je čakala pred avtokampom Jadranka v Izoli. Zanjo so bili odgovorni Ribari, navijači iz društva s 26-letno zgodovino, ki strastno navija za vse izolske športnike. Za sprejem Žbogarja se niso dolgo usklajevali. Facebook in telefon ter informacije, ki so potovale od ust do ust, so z bliskovito hitrostjo opravili svoje in na sprejem privabili več sto Ribarov, opremljenih z ogretimi glasilkami in nepogrešljivo pirotehniko, ki redno barva (tokrat v oranžno) njihove sprejeme.

Ribari, najzvestejši navijači izolskih športnikov. Ribari, najzvestejši navijači izolskih športnikov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij se je z mlajšim bratom Juretom, vodjo svoje ekipe in trenerjem, do avtokampa in obcestne table, ki je Izolo v teh dneh preimenovala v Izolo d'argente (Srebrno Izolo, op. a.) v odprtem avtomobilu pripeljal okrog pol šeste ure popoldne. Po odzivu sodeč je bil nad videnim popolnoma prevzet. "Hvala, fantje," je vse, kar je na začetku spravil iz sebe. Tudi solza ni skrival. Za takšne, čustev polne dneve se spodobijo.

Bakle, skandiranje, hrumenje motorjev ... Bakle, skandiranje, hrumenje motorjev ... Foto: Žiga Zupan/Sportida

Se je zbrala vsa navijaška Primorska?

Karavana se je ob zvoku številnih motorjev in skandiranja počasi, ampak res počasi preselila v središče Izole, kjer jo je pričakala še večja množica. Tolikšna, da bi lahko rekli, da se je tam zbrala vsa Primorska.

Na glavnem odru, okrašenem s petimi olimpijskimi krogi iz zelenja in jadrom kot kuliso, se je nadaljeval protokolarni del. Tam se je Žbogar ponovno zahvalil navijačem in potrkal na njihova čustva. "Ko sem se vrnil z olimpijskih iger v Londonu, kjer sem osvojil šesto mesto, ste me sprejeli ravno tako toplo kot danes. To mi je dalo energije, da sem nadaljeval. Dal sem vse od sebe, da vam z rezultatom vrnem hvaležnost, ki jo čutim do vas. Že naslednji dan sem se srečal z Igorjem Simčičem, vodjo projekta Esimit Europa 2, ki mi je ves ta čas stal ob strani in pomagal do točke, kjer sem danes," se je dolgoletnemu prijatelju zahvalil dobitnik treh olimpijskih medalj. "S sodelovanjem na projektih bova še nadaljevala, na veliki jadrnici Esimit Europa 2," je napovedal.

V središču Izole je Žbogarja pričakalo več tisoč navijačev, ki so ga v sprevodu pospremili do glavnega odra. V središču Izole je Žbogarja pričakalo več tisoč navijačev, ki so ga v sprevodu pospremili do glavnega odra. Foto: Žiga Zupan/Sportida

 "Najbolj srečen sem, če so veseli drugi. Zahvalil bi se domačinom, ki navijajo zame in za vse izolske športnike. Ta medalja je za vas," je še povedal Žbogar.

Kako Izolanom podaljšati življenje?

Dvakrat olimpijsko srebrni Žbogar se je v pogovoru z voditeljico uradnega sprejema Natašo Benčič spomnil svoje osnovnošolske učiteljice Vide, ki mu je dejala, da ji je s svojimi uspehi podaljšal življenje. In tu je recept … "V jadranje je treba pripeljati mlade, to bo Izolanom podaljšalo življenje," je postregel z receptom za dolgo življenje.

Vasilij Žbogar Izola Foto: Žiga Zupan/Sportida

Za ambasadorja slovenskega jadranja slovenska zastava

Na željo Vasilija Žbogarja in željo njegove družine se je sprejema udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je Žbogarju podaril slovensko zastavo, jadralca pa označil za živo legendo.

Predsednik Borut Pahor je Žbogarju izročil slovensko zastavo. Predsednik Borut Pahor je Žbogarju izročil slovensko zastavo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Čeprav se je formalni del s šampanjcem in srebrnimi konfeti okrog 19. ure končal, po videnem sodeč Izola nocoj še dolgo ne bo (za)spala …

Sprehodite se skozi praznično Izolo:

Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar Izola Foto: Žiga Zupan/Sportida Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar Izola Foto: Žiga Zupan/Sportida Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar Izola Foto: Žiga Zupan/Sportida Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vasilij Žbogar sprejem Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tvitospektiva iz srebrne Izole:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin