SiolNET. Sportal RIO 2016
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Kritika

MOK v težavah: Wada opozorila na hude napake med testiranji v Riu

0,23

termometer

doping thumb
Foto: Reuters

Svetovna protoidopinška agencija Wada je v neodvisnem poročilu obtožila Mednarodni olimpijski komite (Mok) za "resne napake" med zbiranjem dopinških vzorcev športnikov, ki so tekmovali na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

V poročilu, ki ga je izdelal neodvisni opazovalec v Montrealu, so pri Wadi zapisali, da osebje, ki je v Riu izvajalo dopinške teste, ni imelo ključnega znanja in ustreznega treninga, v Riu so se delavci spopadali s pomanjkanjem opreme za testiranje in tudi samo načrtovanje dopinških testov med igrami naj ne bi bilo neustrezno.

V poročilu še piše, da nad nekaj hudimi napakami organizatorji resda niso imeli nadzora, druge pa so bile posledica varčevanja – tako znižanja proračuna kot zmanjševanja osebja. Wada je ob tem še zapisala, da bi moralo imeti osebje, ki izvaja dopinške teste, še zlasti nadzorniki, ki spremljajo športnike med testi, boljši trening oziroma ustreznejšo izobrazbo. "Neizobraženo in neizkušeno osebje ne bi smelo delati na olimpijskih igrah," je zapisala Wada.

Bogata zapuščina za protidopinško gibanje

"Na takšen način se omaja zaupanje športnikov v ustrezen protidopinški program in ponuja priložnost za izkušene in brezvestne športnike, ki želijo zlorabljati sistem in manipulirati z dopinškim nadzorom," je še zapisala Wada.

Doping Foto: Reuters

Kljub nekaj resnim napakam pa je Wada pohvalila osrednji protidopinški laboratorij v Riu in dejala, da ima bogato zapuščino za protidopinško gibanje po vsej Južni Ameriki.

"Kljub težavam z osebjem, z omejenimi viri ter drugim logističnim napakam je treba pohvaliti zlasti prostovoljce, ki so opravili izjemno delo," je dejal predsednik neodvisne komisije Jonathan Taylor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin