Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
21. 7. 2016,
19.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

olimpijske igre Rio 2016 Brazilija Rio de Janeiro

Četrtek, 21. 7. 2016, 19.03

6 let, 7 mesecev

Rio 2016

Letošnje olimpijske igre bodo tudi izložba tehnoloških inovacij

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Najnovejši dosežki sodobnih tehnologij bodo nadgradili izkušnjo tako športnikov, ki tekmujejo, kot tudi vseh, ki spremljajo njihova prizadevanja.

Olimpijske igre so izjemna priložnost za prikaz učinkovitih tehnoloških rešitev, ki nadgrajujejo izkušnjo športnikov in gledalcev. | Foto: Olimpijske igre so izjemna priložnost za prikaz učinkovitih tehnoloških rešitev, ki nadgrajujejo izkušnjo športnikov in gledalcev.

Od prejšnjih olimpijskih iger v Londonu so pretekla štiri leta – v svetu računalniških, komunikacijskih in drugih tehnologij je to obdobje, v katerem se je ogromno spremenilo in v katerem je tehnologija napredovala morda še več in hitreje, kot smo si sploh upali napovedati.

Letošnje olimpijske igre bodo tako pravi užitek tudi za ljubitelje tehnologije, saj bodo avgustovska olimpijska prizorišča v Riu premierni predstavitveni oder za mnoge priboljške. Organizatorji so predstavili nekatere izmed njih.

Z videom nad napačne sodniške odločitve

Prav na teh olimpijskih igrah bodo tekmovalna moštva v odbojki in odbojki na mivki prvič lahko zahtevala pregled videoposnetkov, če bi posumila v pravilnost sodniške odločitve. Ponovljene posnetke bodo predvajali na velikem zaslonu prizorišča, medtem ko bo tudi drugi sodnik preverjal televizijske posnetke in se tako prepričal, ali je sodnik na terenu ravnal pravilno.

Tehnologija torej ne bo poskrbela zgolj za pravilnejše delo sodnikov, sprotna vključenost občinstva v kočljive trenutke bo zagotovo prispevala tudi k vzdušju: gotovo bodo prave odločitve znali nagraditi s ploskanjem, slabe pa …

Napačna sodniška odločitev? Naj odloči video … | Foto: Napačna sodniška odločitev? Naj odloči video …

Elektronski sistem popolnoma nadomešča lokostrelske sodnike

V lokostrelstvu bo namesto sodnikov rezultate spremljal elektronski sistem. Gledalci morda na prvi pogled razlike ne bodo niti opazili, ker bo papirnata tarča na površini enaka kot do zdaj. Toda pod njo bo visokotehnološki sistem senzorjev, ki položaj puščice določi z natančnostjo dveh desetink milimetra, nato pa v roku ene sekunde poskrbi za objavo rezultata na velikem zaslonu. Natančnost določanja je veliko večja, kot to zmore človeško oko, prednost pa je tudi v veliko hitrejši objavi rezultata.

V Riu bodo gledalci lahko v realnem času spremljali tudi športnikov srčni utrip. To je novost, za katero organizatorji pričakujejo, da bo dodatno prispevala k napetosti in športnemu doživetju.

Vpogled v olimpijska prizorišča od doma – ali pravzaprav od kjerkoli

Pri storitvi Google Street View smo že dalj časa vajeni, da lahko pogledamo posnetke mestnih ulic in cest tudi zunaj mest, a tehnologijo so s pridom začeli uporabljati tudi v zaprtih prostorih, kar najbolje vedo v raznih muzejih in razstavnih prostorih, kjer so si prvi upali lotiti tega izziva.

Zdaj pa si bomo lahko prek vsake naprave, povezane v splet, na podoben način ogledali tudi olimpijske terene v Riu – bodisi z domačega računalnika bodisi prek mobilnega telefona ali tablice, v bistvu kjerkoli na dosegu signala mobilnega ali brezžičnega omrežja.

Podvodni števci za plavalce

Pri tekmovanju na daljših razdaljah lahko plavalcem uide iz spomina, koliko dolžin bazena so že preplavali. Na letošnjih olimpijskih igrah jim bodo v pomoč podvodni števci, ki jih bodo namestili na dno bazena v vsako stezo blizu obračališča. Vrednost na števcu se bo povečala za ena vsakič, ko se bo ob obračanju plavalec dotaknil merilnega instrumenta. Podvodne števce so prvič uporabili na lanskem svetovnem prvenstvu v Kazanu v Rusiji, na letošnjih olimpijskih igrah pa jih bodo uporabili v disciplinah 800 metrov prosto in 1.500 metrov prosto. Plavalci bodo tako ob vsakem obratu dobili podatek, koliko so že preplavali, izpostavljajo organizatorji.

Koliko obratov je še do cilja? | Foto: Koliko obratov je še do cilja?

Boljši vpogled v napore kanuistov in veslačev

Ko na zaslonih spremljamo tekmovanja kanuistov in veslačev, niti nimamo popolnega občutka, kaj se v resnici dogaja s temi plovili oziroma kakšne so njihove hitrosti ali smer plovbe. Toda letos bo vsak kanu in vsak čoln opremljen z napravami GPS, ki bodo sproti zagotavljale prav te ključne podatke. Spremljanje teh podatkov v realnem času bo gledalcem omogočilo tudi razumevanje taktik posameznih veslačev oziroma moštev, pravijo organizatorji.

Strelce bo merila laserska tehnologija

Električne tarče so prvič uporabili na olimpijskih igrah v Pekingu pred osmimi leti, letošnja novost pa je, da bo dozdajšnja tehnologija, ki temelji na akustiki, prepustila prostor laserski, ki omogoča milimetrsko natančnost. Letos bodo vse tekmovalno športno orožje opremili s čipi RFID, s tem pa pričakujejo, da bodo v vsakem trenutku za vsak kos orožja vedeli, kje je.

Še vsega 15 dni je do začetka olimpijskih iger 2016. | Foto: Še vsega 15 dni je do začetka olimpijskih iger 2016.

Brezstično plačevanje

Podjetje za plačilne sisteme Visa bo na olimpijskih igrah v Riu predstavilo dve novosti, obe povezani z brezstičnim plačevanjem. V sodelovanju z brazilsko banko Bradesco bodo predstavili zapestnico, ki deluje enako kot brezstična plačilna kartica, 45 olimpijcem, ki jih sponzorirajo, pa bodo podarili prstan, ki prav tako omogoča brezstično plačevanje in je vodoodporen do globine 50 metrov.

Prehod v oblak za prijaznejše okolje

V primerjavi s prejšnjimi olimpijskimi igrami bo informacijska podpora večinoma potekala v oblaku, kar pomeni manj krajevnih strežnikov in manjši ogljični odtis, poudarjajo brazilski organizatorji. Namesto 719 strežnikov, ki so bili namenjeni informacijski podpori londonskih olimpijskih iger pred štirimi leti, bodo letos v Riu potrebovali samo 250 strežnikov, saj bo vse drugo potekalo na oddaljenih lokacijah oziroma v oblaku.

Maja so izvedli tridnevni preizkus na 37 prizoriščih, sistem pa je, zagotavljajo organizatorji, opravil vse preizkuse, vključno z odpornostjo proti računalniškim napadom in naravnim nesrečam. Prav nič ni prepuščeno naključju: izvajalci informacijske podpore so postavili nadomestno središče na tajni lokaciji, ki bi prevzelo vsa računalniška opravila v primeru kakšnih težav.

Ne spreglejte