Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
5. 8. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Rio 2016

Petek, 5. 8. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Kaj moram vedeti o olimpijskih igrah?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Še malo pa se bo začelo. Igre 31. olimpijade, a vendarle "le" 28. olimpijske igre v Riu de Janeiru, na katerih bo nastopilo tudi 60 slovenskih športnikov in športnic.

Čas je za Rio 2016 ... | Foto: Čas je za Rio 2016 ...

Ko so se pred slabimi štirimi leti končale olimpijske igre v Londonu, mimogrede, prav tam, kjer so v četrtek svojo evropsko popotovanje proti West Hamu končali nogometaši Domžal, so Britanci zastavo s petimi olimpijskimi krogi predali Braziliji. Zdaj bo ta zastava zaplapolala na štadionu Maracana, sicer kultnem nogometnem objektu, ob njih pa bo vzplamtel olimpijski ogenj.

Dobrodošli v Braziliji

Olimpijske igre prvič gosti južnoameriška država. Brazilija je vlogo gostitelja osvojila leta 2009, ko je bila država v času konjunkture. Danes največjo državo Južne Amerike ob kriminalu pretresajo korupcijsko-politični škandali, brezposelnost in najhujša recesija po letu 1930. Brazilci vseeno obljubljajo dobre igre, za katere naj bi namenili kar debele štiri milijarde evrov.

Velik del proračuna je odpadel na športne objekte. V grobem so prizorišča (več o tem) razdeljena na štiri območja – Deodoro, Barra, Maracana in Copacabana. Skupno je bilo zgrajenih kar 32 tekmovalnih objektov, utrip olimpijskih iger pa bodo začutili tudi v drugih krajih Brazilije. Nogometni olimpijski turnir bodo namreč poleg Ria de Janeira gostili še Sao Paulo, Manaus, Salvador, Belo Horizonte in Brasilia.

3, 2, 1 …

Z olimpijskimi tekmovanji so prvi začeli že nogometaši, igre pa se bodo uradno odprle s petkovo (po slovenskem času v soboto ob 1.00) otvoritveno slovesnostjo. Podeljevanje kolajn se bo začelo v soboto. Športniki bodo v 16-dnevnem tekmovalnem šovu nastopali v 28  različnih športih, skupno pa bo na sporedu kar 306 tekmovanj. Spored iger (več o tem) bo torej izjemno pester.

Kaj pa Slovenci?

Ena od 206 reprezentanc, ki bodo nastopale na igrah v Riu, bo tudi slovenska. Kot vodja jo bo predstavljal upokojeni veslač Iztok Čop, v olimpijsko areno pa jo bo kot zastavonoša popeljal jadralec Vasilij Žbogar. Izkušeni jadralec bo sicer tudi eden od osrednjih adutov v 60-članski reprezentanci (več o tem), ki je razpeta med 15 različnih športov.

Kaj pa cilji? Uradno: vsaj ena kolajna. Neuradno: čim več. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec pa že več tednov napoveduje vsaj šest slovenskih kolajn. Slovenski športniki so sicer na dozdajšnjih poletnih olimpijskih igrah pod zastavami Avstrije, Jugoslavije in Slovenije skupno osvojili že 43 kolajn.

Vprašanje: 31. ali 28. olimpijske igre

Tik pred začetkom mogočnega športnega spektakla ste lahko večkrat zasledili, da smo v velikem pričakovanju 31. olimpijskih iger. Smo res? Če smo, potem bi se prav gotovo našel tudi junak, ki bi znal našteti vse gostitelje predhodnih 30 olimpijskih iger. Ne boste ga našli, saj napaka izhaja iz napačnega prevoda in nepoznavanja olimpijske terminologije. Gre za igre 31. olimpijade, pri čemer ta pojem v olimpijskem izrazoslovju predstavlja štiriletno obdobje. Ker pa so bile zaradi prve in druge svetovne vojne odpovedane kar tri izvedbe iger, olimpijade pa so medtem nemoteno tekle, bomo v Braziliji priča 28. olimpijskim igram.

 

Ne spreglejte