Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
4. 8. 2016,
15.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Rio 2016 Vasilij Žbogar

Četrtek, 4. 8. 2016, 15.42

6 let, 7 mesecev

INTERVJU: VASILIJ ŽBOGAR

Ponosno v olimpijsko areno, pogumno na umazano vodo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

"Na olimpijski štadion bom popeljal pomlajeno reprezentanco, ki pa ima nekaj adutov za vrhunske dosežke," pravi jadralec Vasilij Žbogar, tokratni nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Poročevalec Martin Pavčnik iz Ria. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svoj prvi olimpijski nastop je Vasilij Žbogar vknjižil že leta 2000, torej eno leto pred rojstvom najmlajše slovenske udeleženke olimpijskih iger v Riu de Janeiru – plavalke Janje Šegel. V petek bosta skupaj zakorakala na štadion Maracana, ki bo gostil otvoritveno slovesnost iger 31. olimpijade. Za 40-letnega Primorca, nosilca brona iz Aten 2004 in srebra iz Pekinga 2008, bo to že peti olimpijski nastop, drugi v razredu finn in prvi v vlogi slovenske zastavonoše.  


"Za tekmece sem pravi nono," pravi 40-letni Vasilij Žbogar. | Foto: "Za tekmece sem pravi nono," pravi 40-letni Vasilij Žbogar.

Nositi zastavo na otvoritveni slovesnosti je, kot poudarjajo vaši predhodniki, izjemna čast. A za mnoge tudi breme. Kako ste vi sprejeli to vlogo?
Tega trenutka se neizmerno veselim. Štejem si v čast, da bom na otvoritveno slovesnost prikorakal kot prvi Slovenec. Vem tudi, da je to nagrada za predhodne dosežke. V življenju sem očitno vendarle nekaj naredil. Breme? Nikakor. Prej dodatna energija za prihajajoče nastope.

Kakšno reprezentanco boste popeljali na štadion Maracana?
Gre za pomlajeno reprezentanco, kar je vsekakor dobro za lepšo športno prihodnost naše države. Lagal bi, če bi dejal, da vse obraze dobro poznam. Vsekakor pa je zelo dobro, da je v reprezentanci tudi rokometna ekipa, ki meri visoko. Poleg tega so na vrhunske rezultate pripravljeni tudi judoisti in kajakaši. Verjamem in upam, da se bomo v Slovenijo vračali z dobrimi rezultati.

Za mnoge Slovence bo to res prva olimpijska izkušnja, za vas peta. Ali po štirih nastopih drugače dojemate olimpijske igre?
Ko sem pred šestnajstimi leti prvič nastopil na olimpijskih igrah, je bilo to zame zelo stresno. Olimpijske igre so bile v mojih očeh večje kot danes. Predvsem v mojem športu so olimpijske igre le malo večja regata.

Z olimpijskih iger se je že dvakrat vrnil z olimpijsko kolajno. | Foto: Z olimpijskih iger se je že dvakrat vrnil z olimpijsko kolajno.

Prav jadralci ste kot po pravilu dislocirana olimpijska enota. Po eni strani vam to prinaša mir, po drugi strani pa ste prikrajšani za druženje z drugimi športniki. Obžalujete, da zaradi tega manj izrazito čutite olimpijski duh?
Z veseljem bi stanoval v olimpijski vasi. Že v Pekingu in Londonu smo bili ločeni, zato pa sem leta 2000 v Sydneyju stanoval z drugimi športniki. Občutek je lep. Res pa je, da jadralci nepretrgoma nastopamo deset dni, zato je naša osredotočenost na tekmovanja dolgotrajnejša. Športnik, ki pride in v enem dnevu opravi svoj nastop, se lahko nato veseli in uživa v olimpijski družini. Mi pa … A ne bom negodoval. Tudi v jadralski vasi je zanimivo in pestro.  

Jadralci spadate med športnike, ki so v zadnjih letih najpodrobneje spoznavali Rio. V kolikšni meri se je spremenil, če primerjate z zadnjim obiskom?
Marina je bila dokončana in urejena že lani, tako da ob tokratni selitvi nisem zaznal večjih sprememb. Na žalost. Voda je namreč še vedno zelo onesnažena, kar za jadralce predstavlja veliko nevarnost kakšne okužbe. Upali smo, da bodo olimpijske igre dovolj velik razlog za urejanje te težave, a smo se, kot kaže, ušteli. Po drugi strani pa sem vesel, da na vsakem koraku čutim utrip olimpijskih iger. Tudi na bližnji Copacabani je veliko olimpijskih vsebin, kar me veseli. Obetam si lepe igre.

Bo Eol tokrat naklonjen tudi Vasiliju Žbogarju? | Foto: Bo Eol tokrat naklonjen tudi Vasiliju Žbogarju?

Ob našem prihodu v Riu je bilo zelo vetrovno. Pred časom ste dejali, da konstantno močan veter krepko zmanjšuje vaše možnosti za viden rezultat, saj se zanašate na mojstrstvo sprejemljivih razmer. Kakšni so obeti?
Ker je veter za nas bistvenega pomena, stalno spremljamo vremensko napoved, deloma zaradi taktike, deloma zaradi izbire jader. Napoved seveda ni nikoli stoodstotna, a trenutno kaže na manj vetroven začetek in stopnjevanje. Mešano vreme je zame ugodno.

Je zdaj že čas tudi za kakšno rezultatsko napoved?
Oh, ne. Pretežko vprašanje zame …

A jadralec, ki je nastopil na štirih olimpijskih igrah in osvojil srebrno ter bronasto kolajno, v Riu bržčas ni pripotoval po vsrkavanje olimpijskega duha …
Vsekakor! A konkurenca je zastrašujoče močna. Jadranje ni tek, kjer po prijavljenih časih lahko oceniš, kdo je favorit in kdo ne. Pri nas na rezultat vpliva občutno več faktorjev. Lahko si še tako dobro pripravljen, pa te lahko pokoplje slab štart. Tudi sodniki lahko krojijo regato. Prav zaradi tega je med jadralci zelo malo napovedi.

Ne prezrite:

- To je slovenska olimpijska reprezentanca

- Utrip Ria de Janeira

- Najlepša slovenska olimpijka je  ...
 

Ne spreglejte