Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
19. 8. 2016,
11.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Rio 2016 atletika

Petek, 19. 8. 2016, 11.01

6 let, 7 mesecev

Eden najbolj nenavadnih prizorov na olimpijskih igrah #foto #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Ameriška štafeta - 4X100 metroc

Ameriška ženska štafeta (4 x 100 metrov) je po vložitvi pritožbe na diskvalifikacijo zaradi izgube palice v polfinalu dobila drugo priložnost in si na prazni stezi zagotovila nastop v finalu. Američanke so dosegle čas 41,77 sekunde in tako iz finala izločile nesrečne Kitajke. Kaj se je pravzaprav dogajalo pred tem?

Na atletskem štadionu smo v četrtek videli nenavaden prizor. Ameriška ženska štafeta je bila namreč edina na stezi in je lovila čas za veliki finale. Zakaj so bile Američanke same na stezi? Po jutranjih kvalifikacijah je kazalo na veliko senzacijo, saj je Američankam na drugi predaji padla štafetna palica, kar je pomenilo diskvalifikacijo ameriške ekipe. 

Ameriška ekipa je vložila pritožbo, ki ji je komisija ugodila. To je pomenilo, da je ameriška ženska štafeta še enkrat stopila na stezo, ampak tokrat brez konkurence. Aktualne olimpijske prvakinje so imele relativno lahko nalogo. Premagati so morale najpočasnejši čas v finalu, ki so ga postavile Kitajke (42,70). Ta čas so zlahka presegle in se z najboljšim izidom, 41,77 sekunde, uvrstile finale.

V drugo je bila ameriška štafeta na stezi sama. | Foto: V drugo je bila ameriška štafeta na stezi sama.

"Čutim veliko olajšanje. Nisem vedela, kako se bo izšlo v takšnih okoliščinah. Pred tem nikoli nisem bila v takšnem položaju in vesela sem, da nam je uspelo," je dejala Allyson Felix, atletinja, ki je na jutranji predaji izgubila palico.

Allyson Felix je pobrala palico, saj se je zavedala, da se lahko pritožijo le, če pridejo do cilja. | Foto: Allyson Felix je pobrala palico, saj se je zavedala, da se lahko pritožijo le, če pridejo do cilja.

Nekateri so menili, da je bilo na prazni stezi lažje doseči ta rezultat. Množica na tribunah pa je nenavadno dogajanje na stezi pospremila z mešanimi občutki.

Kaj se je sploh dogajalo v jutranjih kvalifikacijah?

Kot so pozneje pokazale videoanalize, je v jutranjih kvalifikacijah pri drugi predaj prišlo do stika med brazilsko tekmovalko Kauiza Venancio s komolcem zadela Američanko Allyson Felix, s tem pa ji do neke mere preprečila nemoteno predajo štafetne palice.

Američanke so se zavedale, da lahko pritožbo vložijo le, če pridejo do cilja. Felixova je pobrala palico in jo predala English Gardner. Po jutranjem teku je Felixova razlagala, da je ob predaji čutila stik: "Čutila sem dotik, ki me je zmotil." Zgodba se je za Američanke končala srečno, medtem ko se je za Kitajke kljub pritožbi tekmovanje končalo.

V drugo so Američanke postavile najboljši čas in se brez težav uvrstile v finale. | Foto: V drugo so Američanke postavile najboljši čas in se brez težav uvrstile v finale.

Američanke, ki so aktualne olimpijske prvakinje, tudi v Riu veljajo za velike favoritinje. Na olimpijskih igrah v Londonu so celo postavile nov svetovni rekord s časom 40,82 sekunde.

Ne spreglejte