Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
31. 5. 2016,
16.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

2

Natisni članek

olimpijske igre Rio 2016 zika Usain Bolt Teja Belak Rio de Janeiro

Torek, 31. 5. 2016, 16.19

6 let, 6 mesecev

Bi se morali slovenski športniki bati zike?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

2

Mnogo svetovno znanih športnikov je zaradi nevarnosti okužbe z virusom zika te dni javno izrazilo pomisleke o smiselnosti udeležbe na olimpijski igrah v Riu de Janeiru (5.–21. avgust). Kakšen je slovenski utrip?

Še 66 dni do olimpijskih iger ... | Foto: Še 66 dni do olimpijskih iger ... Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zavrnila javni poziv več kot 150 znanstvenikov in zdravnikov, ki so v odprtjem pismu zaradi virusa zika predlagali prestavitev olimpijskih iger na poznejši termin ali na nadomestno lokacijo. "Tveganje bi bilo neodgovorno," so v pozivu "v imenu zdravja" zapisali znanstveniki in izrazili skrb pred hitrejšim prenosom virusa na druge konce sveta. Pri mednarodni organizaciji jim odgovarjajo, da odpoved ali prestavitev iger ne bi bistveno vplivala na širitev virusa.

Kaj je zika?

Zika (ime izhaja iz gozda v Ugandi) je virus, ki se prenaša z vbodom komarja ali spolnimi odnosi. V Afriki naj bi se pojavil že leta 1947 in se nato razširil v Azijo. V Braziliji so epidemijo zike zaznali v začetku leta 2016. Zdravila ni. V večini primerov okužba poteka brez simptomov, pri določenem deležu okuženih pa se nato pojavijo bolezenski znaki, kot so vročina, glavobol, pordele očesne zenice … Bolj skrb vzbujajoče so težave nosečnic, raziskave pa nakazujejo možnost, da okužba z virusom povzroča mikrocefalijo, po kateri se dojenčki rojevajo z neobičajno majhnimi lobanjami in možgani. Več o tem ...

Bolt prehiter za komarje 

Usain Bolt: prehiter za komarja z ziko | Foto: Usain Bolt: prehiter za komarja z ziko

Nevarnost okužbe z virusom, ki ga prenašajo komarji, je vse pogostejša tema tudi med športniki. Ta teden sta javno skrb na primer izrazila španski košarkarski zvezdnik Pau Gasol, ki pravi, da bo še razmislil o poti v Brazilijo, in britanski teniški igralec Andy Murray. Olimpijski prvak iz Londona 2012 pravi, da se bo pred odločitvijo o nastopu v Riu posvetoval z več strokovnjaki.

Podobnih misli je tudi njegova rojakinja atletinja Jessica Ennis-Hill ki bi morala v deželi sambe braniti zlato odličje v sedmeroboju. Udeležbo na igrah je že odpovedal igralec golfa Adam Scott, brezbrižen ni niti njegov tekmec Rory Mcllroy, več ekip, med njimi tudi ameriška plavalna reprezentanca, pa je spremenilo načrte priprav ter se odločilo pa poznejši prihod v Južno Ameriko.

Precej bolj junaško se je na vprašanje o strahu pred ziko v nedavnem pogovoru za televizijsko postajo NBC odzval jamajški šprinter in eden največjih zvezdnikov olimpijskih iger 2008 in 2012 Usain Bolt.

Svetovni rekorder v teku na sto metrov je namreč dejal, da se virusa ne boji. Zakaj? "Sem pač prehiter za komarje, da bi me ujeli," je odvrnil Jamajčan, ki bo prav na zadnji dan iger dopolnil 30 let.

Kaj pravijo slovenski športniki/olimpijski kandidati?

Žan Rudolf, atlet:
"Za virus zika sem slišal, a me ni strah. S tem se sploh ne obremenjujem."

Teja Belak, telovadka:    | Foto:
"O tem ne razmišljam prav veliko. Sem pa prebrala članek o tem, da strokovnjaki svetujejo prestavitev iger. Po eni strani se strinjam, da gre za prevelik dogodek, da bi ga kar odpovedali, po drugi pa mislim, da bi morali najprej pomisliti na naše zdravje. Če je virus res tako nevaren, kot se govori, potem raje vidim, da igre prestavijo kam drugam. No, dva meseca pred začetkom je to verjetno nemogoče."

Sašo Taljat, kanuist na divjih vodah:
"Ne obremenjujem se s tem. Dejstvo je, da je avgusta v Riu zimsko obdobje in bodo temperature nižje. Takrat bo manj komarjev in možnost okužbe bo manjša. Poleg tega zika za odraslega človeka ni nevarna."

Urban Lesjak, rokometni vratar:
"V življenju nisem flegmatik, toda s to temo si res ne belim glave. Verjamem, da bo OKS s svojimi kakovostnimi zdravstvenimi službami poskrbel, da bomo športniki lahko glede tega brez skrbi in sproščeni."

Sporočilo slovenskim športnikom: Ni razloga za alarm

"Ni razlogov, da bi strašili športnike," pravi Nada Kozjek Rotovnik. | Foto: "Ni razlogov, da bi strašili športnike," pravi Nada Kozjek Rotovnik. "Po podatkih, ki jih imamo, ni nikakršnega razloga za alarm," poudarja Nada Rotovnik Kozjek, članica medinske komisije Olimpijskega komiteja Slovenije, ki bo v Rio potovala kot reprezentančna zdravnica. Poudarja, da v času olimpijskih iger v Braziliji ni sezone komarjev, obenem pa verjame, da bodo takrat vsi higienski ukrepi na precej višji ravni.

"Nevarnost infekcije je ob upoštevanju vseh ukrepov majhna. Tudi če se povprečen zdrav športnik okuži, ne bo huje zbolel. Po do zdaj dostopnih informacijah se težave lahko pojavijo le pri nosečnicah. Druge vzročno-posledične povezave med virusom in boleznimi niso dokazane," pojasnjuje dr. Kozjekova in dodaja, da jo je bolj kot zike strah okužb, ki lahko nastanejo zaradi onesnaženja, ali pa hepatitisa. Zato športnikom svetuje cepljenje.

In kaj zdravniško krilo OKS svetuje potnikom v Rio? "Osnovni ukrep je preventivno ozaveščanje športnikov in njihovih sodelavcev z možnostjo okužb. Posebej smo jih opozorili na higienske ukrepe, zlasti v povezavi z vodo in zaščito proti komarjem ter preventivo pri spolnih odnosih. Športniki naj nosijo oblačila, ki pokrijejo čim več kože, in druga pokrivala. Izpostavljeno kožo naj si zaščitijo z repelenti," odgovarja izkušena članica zdravniškega dela slovenske olimpijske odprave.

V brazilskih medijih malo o ziki

V številnih državah je strah pred ziko med olimpijskimi igrami ena od vidnejših medijskih tem. Kaj pa v državi gostiteljici največjega športnega tekmovanja? "Zike v Braziliji že lep čas ni v dnevnih novicah. Morda tudi zaradi političnih zdrah in nedavnega množičnega posilstva, ki imajo glavno mesto v brazilskih medijih," odgovarja uveljavljeni slovenski fotograf Simon Plestenjak, ki že več let živi in dela v Sao Paulu.

Bi morali zaradi virusa zika prestaviti olimpijske igre?

  • Da
    33,33 %
    15 glasov
  • Ne
    66,67 %
    30 glasov
Oddanih 45 glasov
Ne spreglejte