Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
28. 5. 2016,
0.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Natisni članek

zika olimpijske igre Rio 2016

Sobota, 28. 5. 2016, 0.57

6 let, 7 mesecev

Poziv "v imenu zdravja": prestavite olimpijske igre

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Več kot 100 zdravnikov in znanstvenikov je v javnem pismu pozvalo k prestavitvi olimpijskih iger, ki naj bi jih avgusta gostil Rio de Janeiro. Razlog? Virus zika.

Do olimpijskih iger (5. - 21. 8.)  nas loči še 70 dni  | Foto: Do olimpijskih iger (5. - 21. 8.) nas loči še 70 dni

Natančno 70 dni pred načrtovanim odprtjem olimpijskih iger svetovni mediji bolj kot o zaključnem odštevanju ter poti olimpijske plamenice po brazilskih krajih poročajo o javnem pismu, ki ga je 151 zdravstvenih strokovnjakov, med katerimi je tudi nekdanji svetovalec Bele hiše Philip Rubin, naslovilo na Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). V njem zaradi domnevne razsežnosti virusa zika pozivajo k prestavitvi olimpijskih in paraolimpijskih iger na nadomestno lokacijo oziroma poznejši termin.  

Virus zika prenašajo predvsem komarji in je še posebej nevaren za nosečnice, saj lahko povzroči nenormalnosti pri novorojenčkih, predvsem zelo majhne glave. Cepiva in zdravila še ni. Več o tem …

"Tveganje ni etično!"

Podpisniki javnega pisma nasprotujejo prepričanju, da so olimpijske igre prevelik dogodek, da bi jih odpovedali ali prestavili. V podkrepitev navajajo primere, ko so igre odpovedali zaradi prve in druge svetovne vojne, ter dodajajo, da je bilo več večjih tekmovanj v preteklosti prav v imenu zdravja že prestavljenih. To bi morali po njihovem mnenju storiti tudi v tem primeru, saj je, kot so zapisali, tvegano izpostavljanje več kot 500 tisoč obiskovalcem nepotrebno in neetično.

Neučinkovit boj

Zgovorna grafika v odprtem pismu. | Foto: Zgovorna grafika v odprtem pismu.

V javnem pozivu znanstveniki WHO svetujejo, naj oblikuje neodvisno komisijo. Ta naj bi organizatorje in predstavnike Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki so do zdaj zavračali možnost odstopanja od predvidenega urnika, na podlagi dokazov soočila z realnim stanjem. Kot so še zapisali znanstveniki, dosedanji ukrepi, predvsem škropljenje proti komarjem, niso naleteli na plodna tla.

Kaj pa Slovenci?

Pri Olimpijskem komiteju Slovenije se na zadnji poziv uradno še niso odzvali in obenem čakajo tudi na poteze krovne organizacije. Vseeno so se v pripravah na projekt Rio 2016 že večkrat dotaknili virusa zika in pri tem za pomoč prosili članico medicinske komisije OKS Nado Rotovnik Kozjek. Ta poudarja, da je trenutno osnovni ukrep preventivno ozaveščanje športnikov in njihovih sodelavcev o možnosti okužbe.

"Posebej smo jih opozorili na higienske ukrepe, zlasti v povezavi z vodo in zaščito proti komarjem ter preventivo nenadzorovanih spolnih odnosov. Športniki naj nosijo oblačila, ki pokrijejo čim več kože in pokrivala. Izpostavljeno kožo naj si zaščitijo z repelenti," poudarja dr. Kozjekova in dodaja, da nevarnost okužbe z zika virusom v Riu seveda obstaja, a pri tem obstaja tudi nevarnost okužbe z drugimi virusi in preostalimi mikroorganizmi.

Ne spreglejte