Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2016,
20.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

almanah olimpijskih športov moderni peteroboj Rio 2016

Torek, 5. 7. 2016, 20.17

6 let, 6 mesecev

Almanah olimpijskih športov – moderni peteroboj (3)

Arhaični odmev militarizma, čeprav danes streljajo z laserji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Moderni peteroboj OI | Foto Reuters

Foto: Reuters

Moderni peteroboj je nekoliko arhaični olimpijski šport, ki pa vztraja v programu vse od leta 1912. Združuje pet disciplin, ki bi jih moral obvladati vsak vojak iz 19. stoletja. Za izumitelja te preizkušnje velja francoski baron Pierre de Coubertin, utemeljitelj olimpijskih iger moderne dobe.

Sabljanje, streljanje s pištolo, jahanje, plavanje in tek so športi, ki bi jih moral obvladati vojak, ujet za sovražnikovo bojno črto. To je filozofija modernega peteroboja. Temelji na antičnem peteroboju, le da so morali takratni vojščaki blesteti v teku, skoku v daljino, rokoborbi, metu kopja in metu diska. To je nekoliko arhaičen odmev militarizma, ki pa še kar vztraja v olimpijski družini, a če so včasih resnično tekmovali vojaki in oficirji, je danes moderni peteroboj vendarle povsem športna preizkušnja, ki zajema resnično širok nabor med seboj zelo različnih športov.

 

Od leta 2009 tekmovanje poteka takole: najprej se tekmovalci pomerijo v sabljanju (epee), vsak z vsakim, nato plavajo v prostem slogu na 200 metrov, sledi konjeniška disciplina preskakovanja ovir, zadnji dve disciplini pa sta kombinirani. Rezultate prvih treh seštejejo in prevedejo v časovne zaostanke, s katerimi tekmovalci štartajo v štiri 800-metrske kroge teka s petimi postanki na strelišču, kjer streljajo v deset metrov oddaljeno tarčo. Od leta 2011 streljajo z lasersko pištolo, kar omogoča prizorišče modernega peteroboja postaviti v bolj obljudeno okolje in gledalce spustiti bližje dogajanju.

Od leta 2011 peterobojci streljajo z laserskimi pištolami. | Foto: Reuters Od leta 2011 peterobojci streljajo z laserskimi pištolami. Foto: Reuters

Na prvi olimpijski preizkušnji v modernem peteroboju, leta 1912 v Stockholmu, je zmagal Šved Gösta Lilliehöök, ženske so prvič nastopile leta 2000 v Sydneyju. Včasih je bil to petdnevni dogodek, danes tekmovanje opravijo v enem dnevu. Na igrah v Riu se bodo tekmovalci 19. avgusta spopadli s kvalifikacijami, za odličja pa 20. (ženske) in 21. (moški) avgusta.

Nabor športov v Riu:

atletika, badminton, boks, dviganje uteži, gimnastika, golf, hokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvo, moderni peteroboj, namizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo, veslanje

Ne spreglejte