Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rio 2016

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Afera olimpijske vstopnice: trem irskim uslužbencem zasegli potne liste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Patrick Hickey

Afera z nelegalno preprodajo olimpijskih vstopnic, ki je pretresla dogajanje na poletnih olimpijskih igrah v Riu, je dobila nov zasuk. Brazilska policija je v nedeljo zasegla potne liste trem irskim olimpijskim uradnim osebam, za katere obstajajo sumi o vpletenosti v nelegalno mrežo preprodajalcev vstopnic za olimpijske dogodke.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija, je policija v zgodnjih jutranjih urah preiskala prostore irskih predstavnikov v olimpijski vasi ter zasegla mobilne telefone, prenosnike in računalnike

Patrick Hickey je že v priporu

Dozdajšnji predsednik irskega olimpijskega komiteja Patrick Hickey je že v priporu v zelo varovanem zaporu v Riu Bangu, kjer čaka na zaslišanje pred sodnikom. Brazilski preiskovalci so v najnovejši raciji odvzeli potne listine predstavnikom irskega olimpijskega komiteja Kevinu Kiltyju, Dermotu Henihanu in Stephenu Martinu zaradi bojazni, da bi lahko zapustili državo pred zaslišanjem. Kot kaže, ima omenjena trojica status preiskovancev, saj obstaja možnost, da so vpleteni v nelegalno preprodajo ekskluzivnih vstopnic za olimpijska tekmovanja in ostale dogodke. Vstopnice so na črnem trgu dosegale visoko ceno.

Policija v Riu je zasegla tudi vse neuporabljene vstopnice, ki so jih našli pri irskih olimpijskih predstavnikih in so bile namenjene športnikom, njihovim družinskim članom in prijateljem. Člane irske delegacije so povabili, naj v torek pridejo na zaslišanje na eno od policijskih postaj v Riu. Predstavniki irskega olimpijskega komiteja so obljubili sodelovanje v preiskavi.

Hickeyja zaradi zdravstvenih težav najprej namestili v bolnišnici

Hickeyja so aretirali v sredo zjutraj in ga zaradi zdravstvenih težav najprej namestili v bolnišnici, zdaj pa sedi v preiskovalnem zaporu v Riu. Sumijo ga vpletenosti v preprodajo olimpijskih vstopnic na črnem trgu v vrednosti več kot deset milijonov dolarjev (približno 8,83 milijona evrov), sodeloval naj bi tudi pri oblikovanju kriminalnega združenja.

Kako natančno je Hickey vpleten v te posle, ni znano. Če mu bo krivda dokazana, mu po podatkih brazilskih oblasti grozi večletna zaporna kazen v Braziliji.

Po poročanju irske televizije RTE je brazilska policija Hickeyja prvič po aretaciji zaslišala v petek. Zaslišanje je trajalo več ur, prošnjo za izpustitev na prostost v zameno za plačilo kavcije pa je sodišče v Riu zavrnilo.

Do razjasnitve primera je 71-letni Hickey začasno opustil vse svoje športne funkcije, tudi predsedovanje Združenju evropskih olimpijskih komitejev. Ta položaj je začasno v skladu s svojo funkcijo prevzel podpredsednik, Slovenec Janez Kocijančič.

Policija je Mallonu zasegla več sto vstopnic, ki so bile naslovljene na irski olimpijski komite. | Foto: Policija je Mallonu zasegla več sto vstopnic, ki so bile naslovljene na irski olimpijski komite.

Pakete so prodajali za sedem tisoč evrov

Škandal je izbruhnil po prijetju Kevina Mallona 5. avgusta. Gre za vodilnega irskega predstavnika v podjetju THG, ki se ukvarja z organiziranjem prireditev in prodajo paketov vstopnic.

Irski olimpijski komite naj bi posredoval večino vstopnic podjetju THG, v katerem so vstopnice skušali preprodati kot vstopnice z lažnimi paketi dobrodošlice. Ti paketi so stali tudi osem tisoč ameriških dolarjev (sedem tisoč evrov), kar je bistveno več od prvotnih cen. Policija je Mallonu zasegla več sto vstopnic, ki so bile naslovljene na irski olimpijski komite. Prvotna cena vstopnic, med njimi so bile tudi tiste za slovesnost ob odprtju, je bila 1.400 dolarjev.

Ne spreglejte