Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 10. 2011,
16.12

Osveženo pred

18 ur, 48 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

pohod

Ponedeljek, 24. 10. 2011, 16.12

18 ur, 48 minut

Živahno Po poteh Brežiške čete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V soboto, 22. oktobra, je potekal 35. pohod Po poteh Brežiške čete, s katerim domačini na kulturno-rekreativen način negujejo domoljubno tradicijo.

Pohod vsako leto poteka v počastitev občinskega praznika in v spomin na Brežiško četo, ki je bila ustanovljena 28.10.1941, delovala pa je na območju vasi Sromelj, Pečice in Pišec, ki se izmenjujejo kot gostitelji prireditve. ''Četa je delovala le en mesec, nato pa je bila zaradi izdaje v Gorjanah uničena. To je bila svetla epizoda v zgodovini naroda, čeprav brez srečnega konca. Borci so se uprli potujčevanju in izseljevanju iz Posavja, kjer je okupator v največji meri uresničeval Hitlerjeve besede ''Naredite mi to deželo zopet nemško''. V te kraje so začeli naseljevati kočevske Nemce in preganjati domačine, kar je v boj pognalo mlade fante. Danes nekateri menijo, da je prireditev ideološko obarvana, a ni tako. Tistemu, ki je leta 1941 zagrabil za orožje, ne moreš očitati pobojev,'' je dejal organizator prireditve Tone Jesenko.

Letos so prireditvev gostile Sromlje, v kulturnem programu pred pričetkom pohoda pa so sodelovali Gasilski pihalni orkester Loče, Moški pevski zbor Sromlje in učenci Osnovne šole Artiče. Pohoda se je letos udeležilo okoli 160 ljudi, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije in tudi sosednje Hrvaške, enakomerno pa so se porazdelili po daljši (3 ure in pol) in krajši trasi (2 uri in pol).

Pohod je skozi leta doživljal manjše spremembe, vseskozi pa je ohranil osnovne poteze, ki zaznamujejo vsakokratno druženje – tiha počastitev spominskega obeležja, planinski pohod po delu poti, ki je pred 70. leti skrivala borce partizanske čete, in nekaj ur prijetnega druženja s starimi in novimi obrazi, čeprav prevladujejo predvsem starejše in srednje generacije, medtem ko Jesenko pogreša več mladih nadobudnežev.

Udeleženci so se letos ustavili na Lastinah, kjer so odkrili obnovljen spomenik pobitim domačinom leta 1945, svečanosti pa so prisostvovali tudi vojaška garda, brežiški župan Ivan Molan in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Miha Butara. Po prehojeni poti so sodelujoče v Sromlju čakali borci, na ogled pa je bila tudi slikovna razstava vseh dosedanjih pohodov, katerih trasa se sicer iz leta v leto delno spreminja.

Za udeležence je bil pripravljen brezplačen partizanski golaž, članice Aktiva kmečkih žena Sromlje so pripravile razstavo domačih dobrot, organizatorji pa so podelili tudi spominske značke za redno udeležbo na pohodu (trikratna udeležba – bronasata, petkratna – srebrna, desetkratna – zlata).

Ne spreglejte