Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 7. 2014,
9.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nočna 10ka Bled

Nedelja, 13. 7. 2014, 9.12

6 let, 6 mesecev

Zgodilo se je: vreme je zdržalo, vse poti pa vodile na kremšnito in Joške vn (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Eno najbolj priljubljenih tekaških prireditev v nočni različici, Nočno 10ko, kjer tekači dvakrat obkrožijo Blejsko jezero, so organizatorji sinoči kljub sitnobnemu vremenu uspešno spravili pod streho.

Osma edicija Nočne 10ke je na štart privabila rekordnih 2500 tekačev. Res je, da smo jih napovedovali 2500 plus predsednik države Borut Pahor, a ga, menda zaradi obveznosti, na Bledu žal nismo dočakali.

Rekordi tako in drugače

Dočakali pa smo vse drugo. Tudi deževje, ki že tretje leto zapored redno blagoslavlja blejsko tekaško poslastico, tako da bi jo na socialnih omrežjih najraje preimenovali kar v Deževno 10ko.

Pa tudi rekordno število 365 udeležencev, ki so se preizkusili na simboličnem 1200 metrov dolgem teku v čast Ozare, nacionalnega združenja za kakovost življenja, ki ravno letos obeležuje 20. obletnico delovanja.

Pa vse do najmlajših tekačev, ki so tekli na 400 ali 800 metrov, in to zato, ker pač radi tečejo, ali pa preprosto zato, ker so jim tako predlagali ali zaukazali starši.

Kakorkoli, trud je bil na koncu poplačan. Kremne rezine so hitro izginjale v otroških ustih, roke pa ponosno razkazovale glinene medalje, ki bodo svoje mesto prej ko slej našle na častnem mestu na policah ali vitrinah.

Ah, to vreme!

Nočna 10ka verjetno res ne bi bila več prava, če bi minila v kičasto sončnem vremenu. Že lani jo je vmes zagodel dež, predlani je bilo še huje, medtem ko se je glavnina deževne kulise tokrat na tekače razlila že pred 18. uro, potem pa dokaj stoično čakala na konec prireditve.

Temperature so bile razmeroma nizke, po mnenju organizatorjev ravno pravšnje za tek, po mnenju tekačev bi se prilegle višje. A tudi to tekačev – tekli so v soju polne lune, a so ji oblaki očitno odvzeli precejšnji del moči, zato lunina osvetljava proge in jezera, ni bila tako močna, kot bi morda pričakovali - ni odvrnilo od namakanja v Blejskem jezeru. To je po besedah gospodične potapljačice, ki je bdela nad varnostjo tekačev-plavalcev, ponujalo ne ravno vabljivih 21 stopinj Celzija.

Slovak Tomas, ki je v Slovenijo sledil svoji ljubezni

Na Nočni 10ki so tekli tudi številni tuji tekači. Kar iz 20 držav. Na Sportalu smo že včeraj predstavili dve zgodbi o tujih tekačih, danes razkrivamo še tretjo. In tudi je tako kot druga, povezana z Amorjevo puščico, ki je pred petimi leti v Belgiji na študentski izmenjavi Erasmus usodno zadela 29-letnega Slovaka Tomasa Besinskyja in ga za ljubeznijo pripeljala v Slovenijo in na Nočno 10ko.

"Živim v Domžalah, kjer je ogromno primernih površin za trening. Običajno tečem dva- do trikrat tedensko, pred Nočno 10ko pa prav namenoma še bolj pogosto," je povedal Besinsky, sodelavec podjetja Studio Moderna v Ljubljani. Nočni teki zanj niso neka eksotika, saj se je tudi sam že večkrat udeležil nočnega teka v Pragi, kjer je prireditev tako kot na Bledu prerasla v tradicijo.

"Z dekletom bova danes tekla skupaj, kar bo znamenje povezanosti in hkrati izziv, ali si sposoben preseči samega sebe, na koncu pa te čaka še veliko zadoščenje," je namignil simpatični Slovak.

Zmagovalca sta Piskova in Oblak

Letošnji zmagovalec Peter Oblak in lanskoletni junak Nočne 10ke Peter Lomovec sta glavnino trase pretekla skupaj. Oblak, ki se je odcepil le nekaj kilometrov pred ciljem, ocenjuje, da se je to zgodilo 1,8 kilometra pred ciljem. Z rezultatom 0:31.52 sicer ni ogrozil rekorda Primoža Kobeta (0:30:21), a je bil kljub temu zadovoljen. "Predvidevali smo, da se bomo najboljši tekači držali skupaj in da bodo odločale malenkosti. Celotno traso smo tekli v ostrem tempu in za zmago sem moral res dati vse od sebe," je v cilju priznal Oblak, ki ponoči –opremljen z odsevnimi trakovi na zapestju in gležnjih – trenira le po sili razmer, ko mu čez dan časovno ne uspe. Pa naslednji izziv? "Tega pa ne smem izdati, sicer bo konkurenca obveščena o tem, kaj nameravam," je v šali namignil zmagovalec osme Nočne 10ke.

Med predstavnicami pregovorno nežnejšega spola je slavila Saša Pisk. V cilj je prišla dokaj sveža. "Ja, mogoče bi se res dalo še malo iztisniti iz sebe," je priznala tekačica, ki teče brez merilnikov in se za rezultate opira za informacije prijateljev. "Tako sem se navadila, ne merim ne časa, ne utripa, pomembno je, da tečem z glavo, ne obremenjujem se z rezultati. Pride, kar pride," je pripovedovala tekačica, ki ima za sabo že širi nočne 10k in priznava, da bi brez teka težko živela.

Od 550 tekačev v osmih letih do 2500

Nočna 10ka je letos praznovala osmi rojstni dan. Alfa in omega prireditve Marko Roblek za deseto že zdaj napoveduje velike spremembe, vodja prijavne službe Mitja Štern, ki skupaj z vodjo prireditve Igorjem Zonikom in Roblekom tvori znamenito tekaško trojico, pa je, prav tako že zdaj, ponosen na dejstvo, da pri organizaciji prireditve vsako leto naredijo korak naprej.

"Že od prve Nočne 10ke, ki se je je udeležilo 550 tekačev, se učimo. Odkar smo preklopili na 2500 tekačev, je vse drugače, priprav pa petkrat več kot prej, a smo lahko več kot zadovoljni."

In kot je bilo razbrati včeraj, so bili zadovoljni tudi udeleženci. Skupina Joške vn na koncu in menda do jutranjih ur, pa je bila le še pika na i.

Ne spreglejte