Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2017,
20.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

Natisni članek

pohodništvo kbm

Sreda, 14. 6. 2017, 20.40

6 let, 7 mesecev

Zakaj je nevarno mahati reševalnemu helikopterju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

1

Helikoptersko reševanje | Foto Matjaž Šerkezi

Foto: Matjaž Šerkezi

"Vsi, ki hodite po planinskih poteh v času, ko jih preletava reševalni helikopter, ne mahajte posadki, razen če potrebujete pomoč," je na novinarski konferenci pred poletno planinsko sezono opozoril Robert Kralj, pomočnik poveljnika posebne policijske enote za gorsko enoto policije in pomočnik vodje letalske policijske enote. Če ste priča nesreči, pokličite na 112 in ostanite ob poškodovancu.

Mahate reševalnemu helikopterju? Tega ne počnite več!

Robert Kralj: Preveč je reševanj obolelih oseb in ljudi, ki zaidejo izven uhojenih poti, potem pa ne najdejo poti iz težav. | Foto: Manca Čujež Robert Kralj: Preveč je reševanj obolelih oseb in ljudi, ki zaidejo izven uhojenih poti, potem pa ne najdejo poti iz težav. Foto: Manca Čujež Ekipe gorskih reševalcev, zdravnikov in policistov so na brniškem letališču že od 2. junija v stalni pripravljenosti in tako bo vse do 1. oktobra, le da bo helikopterska reševalna enota julija in avgusta, ko se zgodi največ nesreč v gorah, dežurna vse dni v tednu, sicer pa od petka do nedelje.

V obdobju poletnega dežurstva reševalne ekipe opravijo okoli 140 posredovanj, kar je več kot tretjina vseh posredovanj v gorah. Z dežurstvom dosežejo zelo hitre odzivne čase, hkrati pa je način delovanja, ko ni potrebno pobiranje reševalcev in zdravnikov po terenu, tudi cenejši, je na novinarski konferenci povedal Kralj.

Preveč reševanja zaradi vandranja "gremo mi po svoje"

Po njegovem mnenju je ob tem skrb zbujajoče dejstvo, da je vsako leto več reševanj zaradi bolezenskih stanj in reševanja nepoškodovanih, ki zaidejo z označenih poti, gredo v gorah dobesedno po svoje, potem pa na najdejo varnega izhoda iz težav. "Z njihovim reševanjem nastajajo stroški, ekipe pa niso na voljo za intervencije, ko je mogoče nekdo zaradi poškodbe ali bolezni resnično življenjsko ogrožen," je poudaril. Opozoril je tudi na pomanjkljivo opremo, s kakršno se nekateri planinci podajajo v gore.

Video: Več o tem, kakšna oprema spada v planinski nahrbtnik, si preberite v članku ali pa si oglejte video.

Če naletite na nesrečo, se držite teh korakov.
- Pokličite Center za obveščanje na telefonsko številko 112. Ta deluje tudi, kadar v telefonu ni kartice SIM, tudi če na telefonu nimamo dovolj kredita ali če je tipkovnica zaklenjena. Če signala ni ali je baterija prazna, nam telefon ne bo koristil.

- Operaterju čim bolj natančno opišite, kje se je nesreča zgodila, koliko je poškodovanih in kakšne so vremenske razmere na tistem območju, saj bo tudi od tega odvisno helikoptersko reševanje. Istočasno se na reševalno akcijo poda tudi zemeljska ekipa, ki priskoči na pomoč, če reševanje s helikopterjem ne bi bilo izvedljivo.

- Zaščitite poškodovano ali obolelo osebo (z astronavtsko folijo, na primer) in je ne zapuščajte. Poskušajte ostati mirni.

Če potrebujemo pomoč, to posadki helikopterja sporočimo z dvigom rok v obliki črke Y. Posadko lahko nase opozorimo tudi z mahanjem z barvnimi predmeti, kot so naprimer živobarvna oblačila, z virom svetlobe (s svetilko, ogledalom ali dimom podnevi ali z ognjem) ali zvočnim signalom, kot so pisk piščali, kriki ali zvoki kovinskih predmetov. | Foto: Če potrebujemo pomoč, to posadki helikopterja sporočimo z dvigom rok v obliki črke Y. Posadko lahko nase opozorimo tudi z mahanjem z barvnimi predmeti, kot so naprimer živobarvna oblačila, z virom svetlobe (s svetilko, ogledalom ali dimom podnevi ali z ognjem) ali zvočnim signalom, kot so pisk piščali, kriki ali zvoki kovinskih predmetov. Pozor! Helikopterski posadki NE mahajte!

Kralj je znova opozoril, naj planinci reševalnemu helikopterju nikakor ne mahajo v pozdrav, saj bi to lahko zavedlo reševalno ekipo, ki bi sklepala, da kažejo na mesto, kjer je poškodovanec.

V helikoptersko reševanje poškodovanih in obolelih v slovenskih gorah je poleg  Letalske policijske enote, ki primarno opravlja naloge helikopterske nujne medicinske pomoči, vključena tudi Slovenska vojska. Po besedah stotnika Aljoše Kirbiša, pilota helikopterja bell 412, so letos v ta namen posredovali že 36-krat.

V Sloveniji visoke stroške reševanja v gorah še vedno krijeta Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in država, v primeru malomarnosti pa posameznik sam, medtem ko mora v tujini za to poskrbeti vsak sam.

Ne spreglejte