Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2015,
14.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maraton treh src

Petek, 15. 5. 2015, 14.23

6 let, 7 mesecev

Z malo sreče bo šlo tudi brez dežja, zagotavlja Brane Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iz Radencev sporočajo, da je vse pripravljeno na 35. tekaški praznik Maraton treh src. "Z nekaj sreče se bodo tekači izognili tudi dežju," pa je optimističen tudi meteorolog Brane Gregorčič.

Kljub kislemu vremenu, ki je danes kar preveč radodarno z dežnimi kapljami, je Brane Gregorčič in Agencije za okolje pred najpomembnejšim tekaškim dogodkom na severovzhodu Slovenije dokaj optimističen.

"Zgodaj zjutraj bo na severovzhodu Slovenije še možen rahel dež, od 10 ali 11. ure pa bo šlo na bolje. Z malo sreče tudi deževalo ne bo več, prav gotovo pa ne bo naliva. Temperature bodo ravno pravšnje za tek, med 13 in 16 stopinjami Celzija med dnevom in 14 stopinj v času tekaške prireditve. Sonce naj bi se skozi oblake prebilo okrog 13. ure in popoldne bo prav prijetno. Morda se bo segrelo tudi do 19 stopinj Celzija," napoveduje Gregorčič.

Vremenska napoved za Radence v sliki:

Koliko tekačev je prijavljenih?

Na maraton treh src, nekdaj največjo tekaško prireditev pri nas, ki pa so jo v zadnjih letih po številu prijav že prekosile nekatere tekaške prireditve, je prijavljenih 5612 tekačic in tekačev. Na 42-kilometrski razdalji naj bi teklo 361 tekačev, na polmaratonu, ki bo štel tudi za slovensko prvenstvo, pa 1944.

Kdaj je štart?

Štart teka na 21 in 42 kilometrov bo ob 9. uri, začetek tekov na 5,5 in 10 kilometrov pa ob 9.20.

Rekreativni del se bo začel ob 8.00 s pohodom, ki je brezplačen, pol ure pozneje pa bo prvič merjenje časa in tekmovanje v nordijski hoji. Ob 8.55 bo štart paraplegikov na vozičkih, ki se bodo pomerili na 21 km.

Če boste vztrajali, boste ob 21. uri dočakali tudi koncert skupine Šank Rock. Organizatorji pričakujejo, da bo maraton in spremljevalne dogodke obiskalo 20 tisoč ljudi.

Kje je štart?

Pred hotelom Radin v Radencih.

Če še niste prijavljeni

Prijave so sicer uradno končane, a imajo zamudniki še eno priložnost. Na tek se lahko prijavite še jutri na kraju dogodka. Štartnina vas bo v tem primeru stala 50 evrov.

Če še nimate štartne številke

Če še niste prevzeli štartne številke, lahko to storite še na kraju dogodka, in sicer med 7.00 in 8.00.

Štartna številka mora biti pripeta na prsih in v celoti dobro vidna ves čas tekmovanja.

Kdo vse pride?

Udeležbo na maratonu je napovedal Mitja Kosovelj, na 21-kilometrski razdalji pa bo tekel tudi Robert Kotnik. Med moškimi je na 42 km prijavljen Kenijec Justus Kipchiechir Kiripno, ki je lani tekel že 2:10 in je zmagal na maratonu v Helsinkih, nastopil pa bo tudi njegov rojak Silas Kiprono Too, zmagovalec maratona v poljskem Rzeszwovu. V ženski konkurenci bosta v vlogi favoritinje Kenijki Rebecca Jepchirchir Korir, zmagovalka polmaratona v Bratislavi, in Agnes Chebet, zmagovalka maratona v Wrosclavu septembra lani.

Kakšne so nagrade?

Nagrade za najboljše na 42 km so 1500 evrov za prvo, 1000 za drugo in 800 za tretje mesto. Za rekord proge je namenjeno dodatnih 1000 evrov. Na 21 km so nagrade za prva tri mesta 700, 500 in 400 evrov.

Katere znane osebnosti boste srečali na štartu?

Na maratonu bo prisotna tudi slovenska nordijska reprezentanca. Nekateri bodo tekli, tako kot to velja za Jurija Tepeša, Katjo Višnar in Vesno Fabjan, drugi pa se bodo v Radencih pojavili v vlogi podeljevalcev medalj. Zanimivo je, da je na 10 kilometrov prijavljen tudi Norvežan Ola Vigen Hatterstadt, olimpijski zmagovalec v teku na smučeh iz Sočija.

Kdo sta najstarejša prijavljena tekača?

Na seznamu prijavljenih sta tudi letos rekorderja po letih, in sicer 88-letni Hrvat Vilim Pap in 81-letna Kazimira Lužnik, ki, kjerkoli se pojavi, sproži val navdušenja.

Kdaj moram na pot?

Če ste iz Ljubljane, vam organizatorji predlagajo, da se iz prestolnice odpravite ob 5.45, če želite mirno pričakati štart teka.

Zajci

Na progi bodo štirje tempo tekači ali zajci, ki bodo odtekli maratonske proge v točno določenem času: maraton - 3:50:00, polmaraton s časom 1:30:00, 10 km s 50:00 in 5,5 km s 30:00.

Zajci bodo označeni s časom, v katerem bodo pretekli progo, in rdečim balonom.

Limitni časi

Tekači na 42 kilometrov, ki prvega kroga ne bodo pretekli v dveh urah in 15 minutah, bodo preusmerjeni v ciljni prostor.

Zdravstvena služba

V štartno-ciljnem prostoru bo ves čas maratona na razpolago zdravstvena služba, na vseh progah bodo tudi zdravstvene ekipe z reševalnimi vozili za prvo pomoč. V posebnem šotoru v cilju bo za tekače na voljo tudi masaža.

Toaleta

WC-kabine so na progi postavljene na maratonu, polmaratonu in teku na 10 kilometrov. Na polmaratonu bodo wc-kabine na dveh mestih, na maratonu pa na štirih. Pri teku na 10 kilometrov so wc-kabine postavljene na enem mestu.

V štartno-ciljnem prostoru vam bodo na razpolago WC-kabine, postavljene v neposredni bližini cilja.

Po teku bo na voljo tudi prhanje, ki bo organizirano s pomočjo Slovenske vojske. Dostopi bodo označeni s smerokazi.

Garderoba

Garderoba za tekače bo v štartno-ciljnem prostoru v neposredni bližini štarta oziroma cilja vseh tekov, tik ob šotoru za izdajo številk. Odprta bo od 7.00 do 15.00. Vstop je mogoč samo s štartno številko. V garderobi lahko shranite obleko, ki jo zložite v vrečko, nanjo pa napišete vašo štartno številko. Organizatorji prosijo, da vrednejših predmetov, kot so ure, denarnice in zlatnina … ne puščate v garderobi.

Dvig shranjenih oblek je mogoč samo s štartno številko. Za shranjene stvari organizator ne odgovarja.

Otroški vrtec

Otroško varstvo bo na voljo od 8. do 14. ure. Varstvo z delavnicami in animacijo otrok bo v sejni sobi Vrelec v hotelu Radin in bo brezplačno.

Objava rezultatov in potrdilo o udeležbi

Neuradni rezultati tekov bodo sproti objavljeni na podstrani LIVE rezultati. Vsi udeleženci si boste lahko na spletnem mestu dogodka po objavi neuradnih rezultatov natisnili diplomo oz. priznanje o udeležbi na 35. Maratonu treh src.

Zapore cest:

V soboto, 16. maja, bodo od 8. ure do 15. ure za ves promet zaprte ceste in ulice v Radencih in okolici, obvozi bodo urejeni.

Ne spreglejte