Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
17.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jure Košir Matej Markovič Filip Flisar Žana Jereb Robert Radojković

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 17.59

6 let, 7 mesecev

Wings For Life pozdravila tudi Lindsey Vonn, kaj pa slovenski obrazi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dobrodelni globalni tek Wings For Life World Run je tek, ki se ga udeleži več znanih obrazov kot katerekoli tekaške prireditve. Če ne v tekaških copatah, pa vsaj za krmilom zasledovalnih vozil.

Tako sta na primer slovenski zasledovalni vozili, ki sta lovili tekače na trasi brez ciljne črte, vozila slovenska dirkača Aleks Humar in Florjan Rus, na cestah Silverstona je tekače zasledoval nekdanji dirkač formule 1 David Coulthard, Felix Baumgartner, ki ga je širša javnost spoznala leta 2012, ko je s skokom iz vesolja postavil nov, zdaj že premagan, višinski rekord, pa je sedel za krmilom t. i. catcher carja v Bukarešti.

Številna znana imena, ki jih sponzorira Red Bulla, se teka udeležujejo kot njegovi ambasadorji. Podjetje Red Bull je s projektom povezano prek svojega direktorja Dietricha Mateschitza, ki je skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu Heinzom Kinigadnerjem, čigar sin Hannes se je leta 2003 ponesrečil z motorjem in je od nesreče tetraplegik, ustanovil fundacijo Wings For Life. Ta išče načine za ozdravitev poškodb hrbtenjače, vanjo pa se stekajo vsa sredstva, ki jih zberejo s prijavninami na Wings For Life World Run.

Med prvimi znanimi obrazi, ki so jih avtobusi pripeljali nazaj na štartno mesto na Kongresnem trgu, sta bila Tim Kevin Ravnjak in Zlatko. Deskarsko-glasbena naveza je velik kos poti odtekla skupaj, in kot je povedal Zlatko, računa, da bo prihodnje leto tekla v še bolj številčni družbi.

Zlatko je letos pretekel deset kilometrov, kar je še enkrat toliko kot lani, s to razliko, da je bil letos povsem nepripravljen, saj se je teka lotil po angini, gripi in z otečenimi gležnji. A to še ni Zlatkov končni tekaški domet. "Če bo prava ekipa, grem prihodnje leto na 15!" je obljubil, Ravnjak, ki se je tekaškega izziva lotil po operaciji kolena, pa je to samo še potrdil.

Zlatko je vlogo ambasadorja sprejel zato, ker se mu zdi to velika nagrada, saj je "jača" od bralne značke, je dejal v šali. Tekel pa je tako ali tako za druge, tiste, ki letos teči (še) ne morejo.

Za eno najlepših fotografij s slovenskega dela teka Wings For Life World Run sta poskrbela Mateja Pintar, paraolimpijska zmagovalka z olimpijskih iger v Atenah, in njen partner Peter Pustovrh, ki sta tek izkoristila tudi za enega najljubših opravil zaljubljencev, poljubljanje. Da je bilo poljubov kar precej, dokazujejo fotografije, ki so jih fotografi v nedeljo posneli na različnih lokacijah.

S skupnimi močmi sta pretekla 13 kilometrov, kar je le kilometer manj od dolžine, ki jo je Peter lani pretekel sam. Pintarjeva, ki se trenutno ukvarja s prevajanjem literature, ima tudi sama poškodovano hrbtenjačo. Poškodovala se je pri 15 letih, ko je v gorah nerodno padla, a se z vprašanji o izboljšanju svojega zdravstvenega položaja ne ukvarja.

Med udeleženci teka je bil tudi letos komik Andrej Težak - Tešky, vodja stand-up kluba 10ka, ki je presegel lanski tekaški rekord in dosegel 14-kilometrsko znamko.

Kot je povedal, je prvih deset kilometrov tekel za stand-up komika, tetraplegika Aleša Sečnika, preostale štiri pa za Pižamo. "Ker sem tekel za tiste, ki teči ne morejo," je namignil v šali. "Če bom s tem komu pomagal, je to super, vem pa, da sem največ naredil zase. Ker sem se spravil teč."

Upa, da mu bo prihodnje leto uspelo zbrati skupaj vso komičarsko sceno, od Aleša Novaka, Tima Vodopivca, Vida Valiča do Pižame, morda celo Jonasa. Želi si tudi, da bi se našel način nižje prijavnine ali poskrbelo za dodatne sponzorje, ki bi omogočili, da se teka udeležijo tudi taki, ki denarja za prijavnino ne premorejo.

Ambasador teka Wings For Life World Run je tudi kajakaš Peter Kauzer, ki je pretekel 15 kilometrov, zadnjih pet predvsem na prigovarjanje Filipa Flisarja.

"Tudi če Red Bull ne bi bil moj sponzor, bi dogodek z veseljem podprl. Pomagati sočloveku je zame nekaj najlepšega, kar lahko storim. Nesreča nikoli ne počiva, lahko se že jutri zgodi meni ali vam. Tehnologija in zdravstvo napredujeta in verjamem, da bodo tudi tisti, ki so danes na vozičku, enkrat spet lahko hodili, morda celo tekli," se je razgovoril svetovni prvak, ki je prepričan, da se tega zaveda tudi vedno več ljudi.

"Petnajstko" je zmogel tudi svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar, ki je imel v cilju precej dela s fotografskimi prošnjami številnih oboževalcev. Flisar se zaveda nevarnosti, ki mu pretijo v njegovi športni disciplini, pozna pa kar nekaj ljudi, ki so pristali na invalidskem vozičku, zato je motivacija za sodelovanjr pri projektu še toliko večja.

"Mislim, da se da na področju poškodb hrbtenjače naredi še ogromno, zato moramo ta projekt številčno močno podpreti. Sicer pa mislim, da je nevarnost relativna stvar, in če se kdaj pa kdaj ne znajdeš v njej, nikoli ne boš napredoval. Če bi želel živeti le varno, bi bilo zame verjetno vse samo še slabše," je namignil v znanem provokativnem slogu.

Ultramaratonec Matej Markovič, predsednik humanitarnega društva Vztraja - Never give up, ki je lani "odpadel" med zadnjimi, se je letos odločil za krajšo razdaljo, saj ga že v četrtek čaka 1400 kilometrov dolga Dirka okrog Slovenije, na kateri bo pedala vrtel za Metulje brez kril. Desetko je pretekel z družino in kot kaže jim ni bilo dolgčas.

Žana Jereb, slovenska zmagovalka globalnega teka, je na dobrodelnem teku na krilih življenja pretekla več, kot je načrtovala. "Ob nedeljah imam na sporedu nekoliko daljši tek in načrtovala sem, da bom pretekla maraton, nato pa je šlo v dobri družbi še precej dlje." To je njena najdaljša razdalja v karieri, zanjo je potrebovala tri ure in 20 minut. Jerebova ni poznala glavne nagrade – to je potovanja na destinacijo, kjer bo na Wings For Life World Run tekla prihodnje leto –, a če bi se morala odločiti, bi izbrala tek po Avstraliji.

Skoraj 70 kilometrov (69,3) je včeraj v ospredju tekel hrvaški tekač Robert Radojković. 35-letnik iz okolice Poreča je zmagal že na letošnjem Istrskem maratonu, sicer pa se pospešeno pripravlja na državno prvenstvo v teku na sto kilometrov, kjer bo 30. maja branil naslov. Zasledovalnega vozila se je razveselil in se oddahnil, ko ga je prehitelo. Želel si je zdržati polnih 70 kilometrov, a mu krči tega niso dopustili. Tekel je z mislijo na prijatelja, nekdanjega nogometaša in atleta, ki je zaradi bolezni ostale brez noge, zdaj pa je Radojkovićev redni spremljevalec na treningih.

Ne spreglejte