Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 10. 2020,
10.49

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

Ana Jerman Tržič Virtualni maraton po Ljubljani Maraton po Ljubljani Maraton po Ljubljani

Sobota, 24. 10. 2020, 10.49

3 leta, 6 mesecev

Virtualni ljubljanski maraton

Vse je enkrat prvič: tudi ljubljanski maraton v Tržiču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Maraton Tržič | 68-letna Tržičanka Ana Jerman ni izpustila še nobene izvedbe ljubljanskega maratona. Tudi letošnjega ne, pa čeprav poteka zgolj v virtualni različici. | Foto Ana Kovač

68-letna Tržičanka Ana Jerman ni izpustila še nobene izvedbe ljubljanskega maratona. Tudi letošnjega ne, pa čeprav poteka zgolj v virtualni različici.

Foto: Ana Kovač

Ko se dobra energija sreča s tekaških izzivom. Anine tekačice, skupina ljubiteljic teka, ki že vrsto let trenira pod okriljem izkušene atletinje Ane Jerman, so letošnji ljubljanski maraton odtekle kar na tržiških cestah. V covid-19 sestavi dovoljene šesterice in ob ustrezni razdalji so nalogo odkljukale večer pred novim delnim zaprtjem države.

Potem ko so se zadnje dni ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom spreminjali iz dneva v dan, so tudi Anine tekačice dnevno prilagajale način in termin, v katerem bodo odtekle svojo desetko v okviru virtualnega ljubljanskega maratona. Virtualnega zgolj po tem, da je treba rezultat zabeležiti v eni od aplikacij, še vedno pa ga je bilo treba odteči v praksi.

S štartno številko kot na tekmi. | Foto: Ana Kovač S štartno številko kot na tekmi. Foto: Ana Kovač

Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bi svojih 10 kilometrov odtekle prav na dan, ko je bil napovedan ljubljanski maraton, torej v nedeljo, 25. oktobra, so tekaško druženje na varni razdalji raje prestavile na petek, dan pred novim delnim zaprtjem države.

Rekreacija je glede na  trenutne ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu ali v skupinah do šestih oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje. 

Maraton Tržič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V dveh kolonah z ustrezno razdaljo

Zaradi trenutno veljavnih predpisov se je teka udeležilo zgolj šest tekačic. Svojo desetko so pretekle v ubranem ritmu s tempom nekaj čez šest minut na kilometer, ki so ga načrtovale tudi za 42-kilometrsko razdaljo, to so imele v mislih v normalnih časih, razporejene v dve koloni na vsaki strani cestišča in razmakom več metrov.

Namesto v Ljubljani v domačem Tržiču.

Anine tekačice so virtualno desetko pretekle v dveh ravninskih petkilometrskih krogih med Križami in Žiganjo vasjo. | Foto: Ana Kovač Anine tekačice so virtualno desetko pretekle v dveh ravninskih petkilometrskih krogih med Križami in Žiganjo vasjo. Foto: Ana Kovač

Maraton Tržič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ravninska trasa v razgibani tržiški občini 

Brigita, Lučka, Romana, Vera, Barbara in Ana so za tekaško virtualko izbrale ravninski poligon med Križami in Žiganjo vasjo in pretekle dva petkilometrska kroga.

V svojem tempu, po svoji trasi. Tako kot se glasi slogan organizatorjev ljubljanskega, letos po sili razmer zgolj virtualnega maratona.

tek rekreacija Maraton Tržič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Iskanje pozitivnega v temnih časih

"Za skupinski tek ob upoštevanju vseh ukrepov smo se odločile zato, ker smo si želele nekaj pozitivnega, nekaj veselega, nekaj zabavnega, kar nam bo v spominu ostalo še kar nekaj dni," je pojasnila Jermanova, gonilna sila Aninih tekačic in mama nekdaj najboljšega slovenskega smukača Andreja Jermana, ki zdaj že nekaj let živi in dela na Norveškem.

Nepričakovana navijaška podpora ob trasi ... | Foto: Ana Kovač Nepričakovana navijaška podpora ob trasi ... Foto: Ana Kovač

Tudi navijačica Andreja je med rednimi udeleženci ljubljanskega maratona ... | Foto: Ana Kovač Tudi navijačica Andreja je med rednimi udeleženci ljubljanskega maratona ... Foto: Ana Kovač

Doma še vedno hrani spominsko tekaško majico iz leta 2000. | Foto: Ana Kovač Doma še vedno hrani spominsko tekaško majico iz leta 2000. Foto: Ana Kovač

Če bi se dogodki letos odvijali drugače, če bi torej že pozabili na covid-19 in bi maraton letos dostojno praznoval svoj 25. jubilej, bi tudi one pretekle precej več.

Ana in Romana, tudi ona je pri Aninih tekačicah že od vsega začetka, ter še tri tekačice iz skupine, so se postopoma in načrtno pripravljale na 42 kilometrov, ostale pa so si želele preteči polmaraton. Ampak ...

"42 kilometrov bomo raje pretekle prihodnje leto," napoveduje Jermanova. | Foto: Ana Kovač "42 kilometrov bomo raje pretekle prihodnje leto," napoveduje Jermanova. Foto: Ana Kovač

"Ko je direktor maratona Gojko Zalokar 1. julija začel dvomiti v izvedbo tekmovanja, sem predlagala, da opustimo misel na maraton in ga prestavimo na prihodnje leto, letos pa se zadovoljimo s krajšo razdaljo," je povedala Jermanova.

Ljubljanski maraton zaradi pandemije letos poteka zgolj v virtualni različici. Na ti. Virtualni ljubljanski maraton je prijavljenih več kot 600 tekačev.

Največ (310) jih bo teklo na najkrajši razdalji (10 km), 136 se jih bo lotilo maratonske polovičke, 89 pa jih namerava odteči maraton. Rezultate in vrstni red tekačev bomo objavili tudi na Sportalu.

Virtualni ljubljanski maraton poteka do 1. 11. 2020 (do 20.00).

Za sodelovanje na virtualnem ljubljanskem maratonu je izbrano razdaljo treba ne samo preteči, ampak doseženi čas tudi shraniti v eni od športnih aplikacij, v obrazcu izpolniti zahtevane podatke in priložiti fotografijo tekača. | Foto: Ana Kovač Za sodelovanje na virtualnem ljubljanskem maratonu je izbrano razdaljo treba ne samo preteči, ampak doseženi čas tudi shraniti v eni od športnih aplikacij, v obrazcu izpolniti zahtevane podatke in priložiti fotografijo tekača. Foto: Ana Kovač

Anine tekačice skupaj tečejo že desetletje

Anine tekačice se v bolj ali manj različnih sestavah in starostnih kombinacijah (danes so v skupini dekleta in žene od 29 do 68 let) rekreirajo že deset let.

Pobudo za ustanovitev tekaške skupine je podala Biserka Drinovec iz Športne zveze Tržič, ki se občasno še zdaj priključi skupini, trenersko vodenje in motivacijo pa je – brezplačno, poudarjajo dekleta – prevzela Jermanova, takrat sveža upokojenka, sicer pa nekdanja atletinja ter vzgojiteljica in ravnateljica tržiških vrtcev, ki danes v svet atletike uvaja tudi mlajše otroke.

Anine tekačice so ljubiteljice teka in skupaj trenirajo že vrsto let, nekatere že celo desetletje.  | Foto: Ana Kovač Anine tekačice so ljubiteljice teka in skupaj trenirajo že vrsto let, nekatere že celo desetletje. Foto: Ana Kovač

Anine tekačice so tudi redne udeleženke Teka po ulicah Tržiča, ki se je razvil iz Bergantovega memoriala, posvečenega spominu na pokojnega tržiškega alpinista Boruta Berganta, in pobudnice večjega števila tekačic na tekmovanju, tečejo pa tudi na drugih tekaških prireditvah. Letošnja koronakriza jih ni ustavila, nasprotno, pravijo, da so prav zato pretekle še več. Tudi tek trojk v začetku maja na primer, le da na gorenjski trasi, pa čeprav je bil uradno odpovedan.

Maraton Tržič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na skupinske teke hodijo predvsem zaradi druženja in spodbude, da zase naredijo nekaj več. In to v vseh vremenskih pogojih, poudarjajo.

 

Ne spreglejte