Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
18. 5. 2013,
8.30

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Maraton treh src Zdravilišče Radenci

Sobota, 18. 5. 2013, 8.30

5 let, 4 mesece

VIDEO: Kenijec in Romunka slavila v Radencih, Kosmaču državni naslov

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kenijec Elisha Kiprotich Sawe (2;25:46) in Romunka Daniela Elena Cirlan (2;41:55) sta zmagovalca 33. maratona treh src, ki je potekal v Radencih.

Sončno in vetrovno vreme je krojilo rezultate 33. maratona treh src v Radencih. Najbolje se je s pogoji spopadel Kenijec Elisha Kiprotich Sawe, ki je s časom 2;25:46 zmagal na najdaljši razdalji. "Sem zadovoljen, čeprav je bilo v toplem vremenu težko teči. Rezultat ni dober, a bom poizkusil teči hitreje naslednje leto," je dejal zmagovalec. Drugi je bil njegov rojak Micah Kiplagat Samoei (2;31:00), tretji pa Poljak Bohdan Dziuba (2;37:12). Najhitrejši slovenski tekmovalec je bil Miran Dovnik iz Slovenske Bistrice, ki je s časom 2;47:17 osvojil absolutno četrto mesto. "Začel sem malo počasneje, ker sem prvič nastopil na maratonu. Zelo sem zadovoljen, trasa je super," je bil navdušen Dovnik.

Med dekleti je na 42 km zmago slavila Daniela Elana Cirlan, njen čas pa je znašal 2;41:55. Romunka si je nabrala ogromno prednost pred konkurentkami. Lanska zmagovalka Hrvatica Danijela Vrajić je zaostala kar 25 minut (3;06:53), tretja pa je bila Ukrajinka Natalija Malaja (3;23:34). Četrta je bila s časom 3;29:55 najhitrejša Slovenka Katja Kegl.

Državna naslova v polmaratonu Kosmaču in Kosoveljevi

V teku na 21 kilometrov so zmagovalni oder zavzeli tuji tekači. Zmagal je Kenijec Danijel Kinyua Wanjiru, ki je sicer zgrešil cilj, a so mu zaradi napake sodnikov na progi vseeno pripisali zmago in čas 1;04:34. Drugi je bil njegov rojak Wycliffe Kipkorir Biwot (1;07:24), tretji pa Madžar Bene Barnabas (1;07:43). Tone Kosmač je bil na četrtem mestu prvi Slovenec, državni naslov pa si je pritekel s časom 1;07:45.

"S Kenijci smo tekli le prvih nekaj kilometrov, nato pa se je oblikovala skupina dveh, treh tekačev, ki smo bili praktično skupaj do 19 km. Mitja Kosovelj je vlekel večino proge, njemu se lahko zahvalim za to zmago. Na nekaterih delih je bilo precej vetrovno in toplo, kar se pozna na rezultatih, vendar sem glede na razmere zadovoljen. Državni naslov mi veliko pomeni," je dejal Kosmač, varovanec slovenskega rekorderja Romana Kejžarja, ki je tudi nastopil in osvojil 10. mesto s časom 1;12:33. Srebro na državnem prvenstvu je osvojil Mitja Kosovelj (1;08:14), ki ni bil zadovoljen s taktiko Kosmača. "Ni mi všeč, da se na državnem prvenstvu vsi 'šlepajo' zadaj, še posebej, ker sem sam pred dvema tednoma nastopil na maratonu, a glede na vse, sem na koncu lahko zadovoljen," je bil nekoliko razočaran Kosovelj, ki razmišlja, da bi se drugi del sezone posvetil tudi gorskim tekom. Robert Kotnik je s časom 1;11:15 osvojil tretje mesto med Slovenci.

Podobno je bilo tudi pri dekletih na 21 km, kjer so prav tako prva tri mesta osvojile tujke. Kenijka Joyce Jemutai Kiplimo je zmagala z odličnim časom 1;12:46, druga je bila Madžarka Anissa Zsofia Badis (1;18:27), tretja pa še ena Kenijka Christine Chepkemei (1;18:43). Naslov državne prvakinje je osvojila Mateja Kosovelj, ki je v cilj pritekla v času 1;19:06. "Danes je šlo kar v redu. Pričakovala sem, da bom po polovici bolj spočita, a se je poznal nastop na maratonu, tako da v drugem delu ni bilo več svežine. Sedaj me čakajo nastopi v gorskem teku, jeseni pa dolgi maraton. V temu res uživam," je dejala Kosoveljeva, ki so ji v zadnjih sezonah pogosto nagajale poškodbe.

Preindl in Grandovčeva najhitrejša na 10 km

Poleg maratona in polmaratona sta bila na sporedu še krajša teka na 5,5 in 10 km. Zmage na najkrajši razdalji sta se veselila atlet Aleš Zver in triatlonka Eva Skaza. "Bilo je precej težje, kot sem pričakoval. Veter je precej pihal. S sotekmovalcem sva zadnji kilometer vse čas stopnjevala ritem, odločal pa je ciljni finiš, kjer se je poznalo, da sem tekmovalec na 800 metrov," je dejal Zver, ki je v cilj pritekel v času 17:42.

"Bilo je vroče, ampak se je splačalo potruditi za zmago," pa je v cilju povedala Skaza, ki se redno udeležuje tekaških, kolesarskih in triatlonskih prireditev. Dejan Preidl je bil najhitrejši na 10 km. "Glede na to, da sem dobro pripravljen, sem računal na čas okoli 33 minut, a je precej pihalo. Vendar, ko si prvi, čas ni pomemben" je dejal zmagovalec iz Bratoncev pri Beltincih, njegov čas pa je znašal 34:49. Med dekleti je bila prva Mojca Grandovec, sestra slovenske maratonke Danaje, ki zaradi poškodbe ni nastopila. "Super je bilo. Ves čas sem tekla v zavetrju prijetne moške družbe. Imela sem srečo, da ni bilo nobene tekmovalke za menoj, tako da sem lahko tekla svoj, prijazen tempo," je dejala Štajerka, ki se pripravlja na nastopa na Atletskemu pokalu Slovenije in državnem prvenstvu, kjer načrtuje nastopa na 3000 in 5000 m.

Dogajanje v Radencih se bo sklenilo z velikim koncertom hrvaškega pevca Petra Graša ob 22. uri.

Ne spreglejte