Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 10. 2015,
13.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bivak pohodništvo

Petek, 2. 10. 2015, 13.16

7 let, 12 mesecev

"Upamo, da je tam gori še kaj varno pred nepridipravi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko smo včeraj objavili novico, da je "harvardski" bivak pod Skuto odprt za javnost, smo preverili, kako bodo na PD Ljubljana Matica poskrbeli, da bo ostal tak, kot je.

Bivak pod Skuto je že tretji na tem območju. Potem ko so prvega iz leta 1946 zaradi dotrajanosti nadomestili z bolj sodobnim in funkcionalnim, so letos s pomočjo helikopterske enote Slovenske vojske in ekipe Gorske reševalne službe postaja Ljubljana postavili še tretjega. Ta je zaradi svoje fotogeničnosti in funkcionalnosti, ki je plod ameriško-slovenskega sodelovanja, nemudoma spodbudil zanimanje javnosti.

Prvega oktobra so ga končno odprli tudi za javnost. Odgovorne v Planinskem društvu Ljubljana Matica, v okrilje katerega spada bivak, smo vprašali, ali v prihodnjih dneh pričakujejo povečan obisk bivaka in kako ga bodo obvarovali pred nepridipravi.

Bivak bo, tako kot vsi ostali, odprt, zagotavljajo na Planinskem društvu Ljubljana Matica.

"Bivak, ki je namenjen zasilnemu prenočevanju, lahko tudi načrtovanemu, ni zaklenjen ali kakorkoli drugače varovan pred namernimi poškodbami," je povedal Edo Grabrijan iz PD Ljubljana Matica, kjer si želijo, da bi planinska etika in kultura sobivanja veljala tako v dolini kot v hribih. "Upajmo, da je vsaj tam gor še kaj varno pred nepridipravi," je dodal.

Priznava, da jim je medijska odmevnost bivaka že zdaj prinesla povečan obisk in večje število radovednežev, kar je, kot pravi, v začetni fazi (leto, dve) povsem logično. Ne vejo pa, niti ne morejo predvideti, kakšen bo obisk bivaka, bodo pa frekventnost obiska lahko beležili na podlagi vpisne knjige gostov, kamor se bodo lahko vpisovali prišleki.

Njegov kolega iz istega društva, Davor Rozman, ga je dopolnil, da je bil bivak oblikovan minimalistično in funkcionalno tudi zato, da bodo morebitne poškodbe, ki se bodo prej ali slej zgodile, čim manjše. "Do vzroka poškodb se nismo opredeljevali," je dejal. Zaradi slabše vremenske napovedi za gorski svet ta konec tedna povečanega obiska ne pričakujejo.

Ne spreglejte