Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
21.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Istrski maraton maraton Gelindo Bordin Alberto Cova maraton 2016

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 21.28

6 let, 7 mesecev

To sta zlata olimpijca, ki sta tekla po slovenski obali

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Letošnjo najkrajšo razdaljo na istrskem maratonu sta pretekla tudi zlata italijanska olimpijca. Gelindo Bordin je dobil olimpijski maraton v Seulu leta 1988, Alberto Cova pa je slavil v teku na 10.000 metrov v Los Angelesu leta 1984.

Prav pogosto se ne zgodi, da bi Slovenijo obiskala kar dva olimpijska zmagovalca. Organizatorjem tretjega Istrskega maratona je namreč v nedeljo uspelo na slovensko obalo privabiti odlična nekdanja italijanska tekača Gelinda Bordina in Alberta Covo, ki sta dokazala, da sta kljub 57 letom še vedno v tekaški formi. Udeležila sta se namreč najkrajše razdalje na prireditvi, teka na 11,5 kilometra, ki je potekal iz Portoroža do Strunjana, po obali do Pirana in nazaj v središče Portoroža.

Krasili so ga izjemen finiš in znameniti brki

Alberto Cova je bil specialist za tek na 10.000 metrov, krasil pa ga je izjemen ciljni finiš, kjer mu tekmeci niso mogli parirati. Leta 1982 je začel svojo nekajletno premoč z zmago na evropskem prvenstvu v Atenah, leto pozneje pa je v Helsinkih osvojil naslov svetovnega prvaka.

Ta obračun je bil res nekaj posebnega, saj je po taktičnem teku v zadnji krog skupaj prišlo kar sedem tekačev. Tekma se je praktično začela ob zvoku zvončka, ki naznanja zadnji krog. Italijan je bil še ob vstopu v ciljno ravnino na petem mestu, zadnjih sto metrov pa je zbral največ moči in ciljno črto prečkal kot prvi. Prvih pet atletov je tedaj ločilo zgolj 89 stotink sekunde.

Manj napeto je bilo leto pozneje na olimpijskih igrah v Los Angelesu. Po šestih kilometrih taktiziranja je močno potegnil Finec Martii Vainio, Cova pa je bil edini, ki mu je lahko sledil. Italijan je spet počakal do zadnjega kroga, kjer pa Finec ni imel nobenih možnosti. Pozneje se je celo izkazalo, da si je Vainio pomagal s prepovedanimi sredstvi in je izgubil srebrno medaljo.

 

Cova po končani karieri ni prenehal s športno aktivnostjo, še danes redno teče, predvsem zaradi dobrega počutja. Razdalja na tretjem Istrskem maratonu mu ni delala nobenih težav, bolj kot tempu pa se je posvetil okolici: "Proga je zelo lepa, panorama čudovita. Ni bilo lahko, a ko smo ujeli ritem, je postalo zabavno," je v cilju slovenskim predstavnikom sedme sile v italijanščini razlagal atletski šampion.

Po zmagi v cilju poljubil tla

Olimpijska zmagovalca sta danes stara 57 let. Cova nima več brkov, Bordin je s svojo višino še zmeraj med najvišjimi tekači. | Foto: Olimpijska zmagovalca sta danes stara 57 let. Cova nima več brkov, Bordin je s svojo višino še zmeraj med najvišjimi tekači.

Drugi italijanski gost je bil maratonec Gelindo Bordin. Osvojil je dva naslova evropskega prvaka, leta 1986 v Stuttgartu in leta 1990 v Splitu, vrhunec pa je dosegel na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu. V zadnjih petih kilometrih so v vodilni skupini ostali le še trije tekmovalci. Hussein Ahmed Salah iz Džibutija si je nabral že nekaj korakov prednosti, a je visokorasli Italijan odgovoril in ga kilometer pred ciljem tudi prehitel. Na olimpijski štadion je pritekel z varno prednostjo, po prečkanju ciljne črte pa je pokleknil in poljubil tla.  Dandanes to po vsakem teku naredi najboljši tekač zadnjega obdobja Mo Farah in še številni drugi, predvsem afriški tekači.

 

Bordin je poleg zmag na omenjenih velikih tekmovanjih dobil tudi maratone v Rimu, Benetkah in Bostonu. Zmago na bostonskem maratonu je označil kot drugi največji uspeh v karieri po zlatu v Koreji.

Ne spreglejte