SiolNET. Sportal Rekreacija
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
5. Triglav tek na Brdu pri Kranju

Na Triglav teku znova primat zimskih športnikov, na polmaratonu slavila Sportalov novinar in Matićeva #video #foto

1,65

termometer

5. triglav tek slavni
Foto: Matej Leskovšek

Pred slikovito kuliso protokolarnega objekta Brdo pri Kranju je danes okrog dva tisoč tekačev okušalo pet tekaških razdalj. Na desetkilometrski razdalji je smučarska tekačica Lea Einfalt ohranila lansko prvo mesto, na najvišji stopnički pa se ji je v moški konkurenci pridružil biatlonec Jakov Fak. S polmaratonsko razdaljo sta najhitreje opravila Maja Matić in Sportalov novinar Peter Kastelic.

Petega Triglav teka, ki ima očitno dobre zveze z meteorološko službo, saj mu je bilo vreme tudi tokrat naklonjeno, se je udeležilo nekaj več kot dva tisoč ljubiteljev teka. Organizatorji so na protokolarnem posestvu Brda pri Kranju poskrbeli za pet tekaških razdalj. 

Petega Triglav teka na Brdu pri Kranju se je udeležilo okrog dva tisoč tekačev, ki so lahko izbirali med petimi kategorijami. Petega Triglav teka na Brdu pri Kranju se je udeležilo okrog dva tisoč tekačev, ki so lahko izbirali med petimi kategorijami. Foto: Matej Leskovšek

Ko številke spregovorijo

Na Triglav teku je nastopilo skoraj 100 družin, približno 350 otrok, 29 poslovnih trojk in nekaj manj kot 1.300 tekačev na 10 oziroma 21 kilometrov.

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki jeseniške, novogoriške, ptujske in izolske bolnišnice. Njihovi  porodnišnični oddelki so namreč prejeli donacijo v skupni vrednosti deset tisoč evrov. Tekaški dogodek, ki že peto leto povezuje šport z dobrodelnostjo, je v petih letih obiskalo 7.500 tekačev, ki so skupaj pretekli že skoraj 60 tisoč kilometrov.

Peter Prevc je imel polne roke dela. Peter Prevc je imel polne roke dela. Foto: Matej Leskovšek

Udeleženci so se tako lahko lotili poslovnega in družinskega teka trojk, teka na deset ali 21 kilometrov in otroškega teka. Kot je že v navadi, se dogodka zaradi sponzorskih obveznosti udeležujejo številni športniki, ki smo jih sicer vajeni spremljati v zimskem obdobju, in tudi letos ni bilo nič drugače.

Slovenska biatlonska reprezentanca je bila številčno zastopana. Slovenska biatlonska reprezentanca je bila številčno zastopana. Foto: Matej Leskovšek

Fantje, o katerih bomo prihodnjo zimo verjetno še veliko pisali: Jurij Tepeš ter brata Peter in Cene Prevc. Fantje, o katerih bomo prihodnjo zimo verjetno še veliko pisali: Jurij Tepeš ter brata Peter in Cene Prevc. Foto: Matej Leskovšek

Teka so se kot štarterji, navijači ali aktivni tekači udeležili številni člani slovenske nordijske reprezentance, ki so bogato želi sadove poletnega pripravljalnega obdobja. Tako je z desetkilometrsko razdaljo najhitreje opravil biatlonec Jakov Fak, med dekleti pa je bila tako kot lani najhitrejša smučarska tekačica Lea Einfalt. 

Kaj sta povedala zmagovalca Triglav teka na 10 km?

Lea Einfalt, smučarska tekačica: Ravnokar smo se vrnili iz Planice, kjer smo se pripravljali na novo sezono, današnji tek pa smo izkoristili kot odličen trening. Trasa mi zelo ustreza, ker je razgibana, del je speljan po gozdu, v večjem delu se izogne tudi asfaltu.

Jakov Fak, biatlonec: Trenerji so predlagali, da se udeležimo Triglav teka in z veseljem sem tu. Rezultat me je presenetil, saj na treningih ne tečemo tako dolgih razdalj, tukaj pa sem dogodek izkoristil kot odličen trening. Začeli smo sicer povsem v ospredju, nekaj časa tekli v pogovornem tempu, potem pa se je začelo stopnjevati. Določeni so bili precej nestrpni in so potegnili kolono, mi pa smo ji samo sledili.

Smučarska tekačica Lea Einfalt je zmagovalnega odra Triglav teka že vajena. Na razdalji 10 kilometrov je zmagala že lani. Smučarska tekačica Lea Einfalt je zmagovalnega odra Triglav teka že vajena. Na razdalji 10 kilometrov je zmagala že lani. Foto: Matej Leskovšek

S polmaratonsko razdaljo, ki je bila speljana v dveh različnih krogih, je najhitreje opravil naš novinar Peter Kastelic, ki ga je lani v ciljnem šprintu teka na 10 kilometrov prehitel olimpijski prvak v smučarskem teku, Norvežan Ola Vigen Hattestadt, med dekleti pa je slavila Maja Matić.

Z 21-kilometrsko znamko je najhitreje opravil Peter Kastelic. Drugo mesto je pripadlo Matevžu Schaubachu, tretji pa je bil Urban Lavrenčič. Z 21-kilometrsko znamko je najhitreje opravil Peter Kastelic. Drugo mesto je pripadlo Matevžu Schaubachu, tretji pa je bil Urban Lavrenčič. Foto: Matej Leskovšek

Kaj je o Triglav teku povedal zmagovalec na 21 km? Klik za ogled videa ...

[video: 59928 / ]

Številni športni ambasadorji

Teka se je v vlogi štarterja udeležil tudi deskar Žan Košir, ki še ni sprejel odločitve glede nadaljevanja kariere, med podeljevalci in tekači pa so bili tudi smučarski tekačici Vesna Fabjan in Alenka Čebašek (druga na teku na 19 km), biatlonca Teja Gregorin in Klemen Bauer, smučarski skakalci Peter Prevc, Jurij Tepeš in Cene Prevc.

Žan Košir je rade volje ustregel navijačem, ki ga tudi po letu tekmovalnega premora očitno še niso pozabili. Žan Košir je rade volje ustregel navijačem, ki ga tudi po letu tekmovalnega premora očitno še niso pozabili. Foto: Matej Leskovšek

Deskar Žan Košir o vlogi na Triglav teku in razmišljanjih o svoji športni karieri:

"Danes sem tukaj v podobni vlogi kot na vseh petih Triglav tekih: kot štarter in spodbujevalec na otroškem teku in kot podeljevalec nagrad. Le enkrat sem se ga udeležil kot tekač, saj sicer običajno tečem sam, in lahko pritrdim temu, kar pravijo, ..., množica te res ponese."

Glede nadaljevanja športne kariere dokončne odločitve še ni sprejel. Za zdaj so možnosti 50:50, je namignil. Pošteno ga je predramilo letošnje dogajanje v olimpijskem Riu, kjer mu je bronasta medalja judoistke Ane Velenšek, ki ga je ganila celo do solz, dala misliti in prebudila motivacijo, da bi se v deskarsko karavano vrnil skozi velika vrata.

"Če bom še enkrat tvegal svoje telo, bi bil to pripravljen storiti samo zaradi uspeha na olimpijskih igrah. Bomo videli," je dejal 31-letni Tržičan, ki ga navijači tudi po enoletnem premoru še zdaleč niso pozabili. 

Cene Prevc se je Triglav teka udeležil v več vlogah. Kot tekač in kot podeljevalec nagrad najboljšim. Cene Prevc se je Triglav teka udeležil v več vlogah. Kot tekač in kot podeljevalec nagrad najboljšim. Foto: Matej Leskovšek

Šampiona tudi v tekaških sferah. Šampiona tudi v tekaških sferah. Foto: Matej Leskovšek

 

Pomočnik trenerja biatlonske reprezentance Miha Podgornik in biatlonec Klemen Bauer Pomočnik trenerja biatlonske reprezentance Miha Podgornik in biatlonec Klemen Bauer Foto: Matej Leskovšek

Voditeljica Planet TV Jerca Zajc Šušteršič je na teku na 10 km zasedla odlično 10. mesto. (Na fotografiji z družino). Voditeljica Planet TV Jerca Zajc Šušteršič je na teku na 10 km zasedla odlično 10. mesto. (Na fotografiji z družino). Foto: Matej Leskovšek

V družbi družine

Tjaša Kolenc Filipčič, direktorica marketinga na Zavarovalnici Triglav, o bistvu Triglav teka: "Tek smo zasnovali kot promocijo zdravega načina življenja, ki bi ljudi, in to res iz vseh starostnih skupin, spodbudil h gibanju in menim, da nam je to tudi uspelo.

Opažamo namreč, da se Triglav teka poleg tekačev, vsako leto udeležuje tudi vedno več netekačev, predvsem takih, ki so ugotovili, da je to vedno bolj tudi dogodek za družine. Da tiste, ki se dogodka udeležijo kot tekači, spremljajo tudi ostali družinski člani, ki imajo tu na Brdu marsikaj početi."

Tjaša Kolenc Filipčič iz Zavarovalnice Triglav je zadovoljna z razvojem tekaškega dogodka, ki privablja vedno več družin. Tjaša Kolenc Filipčič iz Zavarovalnice Triglav je zadovoljna z razvojem tekaškega dogodka, ki privablja vedno več družin. Foto: Matej Leskovšek

Rezultati:

10 km, moški, skupno:
1. Jakov Fak (35:13)
2. Rok Tršan (35:14)
3. Dino Grbić (35:36)
...

21 km, moški, skupno:
1. Peter Kastelic (1;17:46)
2. Matevž Schaubach (1;21:02)
3. Urban Lavrenčič (1;21:19)
...

10 km, ženske, skupno:
1. Lea Einfalt (37:45)
2. Alenka Čebašek (39:46)
3. Ines Iskra (40:52)
...

21 km, ženske, skupno:
1. Maja Matić (1;34:50)
2. Maša Jamnik (1;42:31)
3. Maja Romih (1;44:38)
...

 

 Članek je bil dopolnjen v torek, 13. 9. ob 7:45

Iz Brda pri Kranju so nas po objavi članka opozorili, da podatek, da vstop na posestvo Brdo pri Kranju navadnim smrtnikom ni dovoljen, ne drži. Vstop v park je možen in sicer ob plačilu (3.5 evra za odrasle, 3 evre za upokojence in študente, 25 evrov stane letna vstopnica), po lovišču pa se lahko sprehodite v družbi vodnika. 

[video: 59923 / ]

Dogajanje smo spremljali tudi na Twitterju:

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin