Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
7.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tržič

Petek, 22. 11. 2013, 7.17

6 let, 7 mesecev

Sokolnica z osveženo podobo znova na voljo tržiškim telovadcem (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je Sokolnica junija letos zaprla svoja vrata, jih po petih mesecih temeljite obnove znova odpira. Kaj je novega, zakaj je vredno vlagati v staro "bajto" in zakaj v njej ni več plezalne stene?

Sokolnica je ena od najbolj prepoznavnih tržiških zgradb. S svojo 103-letno tradicijo se je zasidrala v srca Tržičanov, o čemer priča tudi močna udeležba na slovesnosti ob odprtju, kjer je 91-letna Zora Konič, nekdanja članica sokolskega gibanja, ki je še do pred kratkim v Sokolnici vodila skupino seniork, prerezala častni trak, obiskovalci pa so na obhodu po obnovljenih prostorih lahko potešili svojo radovednost.

Kot je bilo slišati na prireditvi – ta je nosila tudi humanitarni pečat, saj so zbrane donacije obiskovalcev organizatorji namenili Varstveno-delovnemu centru Kranj – je Sokolnica še eden od treh sokolskih objektov, s katerimi se ponaša Slovenija, vendar v teh hipu zagotovo tudi najlepši. Njen večinski lastnik (80-odstotni) je Splošno športno društvo Tržič (SŠDT), 20 odstotkov pa je v lasti Športne unije Slovenije, katere član je tudi SŠDT.

Matjaž Dovžan: Zatresle so se nam noge

Glavni govornik na prireditvi je bil Matjaž Dovžan, predsednik Splošnega športnega društva Tržič, ki ni skrival zadovoljstva nad opravljenim delom. "Srečen sem, da nam je uspelo in da smo Sokolnico obudili k življenju," je dejal v uvodu. "Ko smo v začetku maja izvedeli, da bomo dobili kupnino za bazen, ki smo ga prodali tržiški občini, in da se bo obnova Sokolnice uresničila, so se nam zatresle noge. Po eni strani zaradi radosti in veselja, po drugi strani pa zaradi zavedanja, kakšen projekt in kakšna odgovornost sta pred nami."

Obnova Sokolnice je trajala od maja do novembra 2013, kar pomeni, da se je predviden terminski rok zamaknil za mesec dni in pol, čemur je botrovala vlaga, zaradi katere ni bilo mogoče položiti parketa v vadbenem prostoru. Obnovljena Sokolnica se lahko pohvali z novo osnovno ploščo s parketom, novo streho, kletnim prostorom z garderobami in sanitarijami, obnovljeni so vsi prostori, tudi stopnišče, balkon, strop, ostrešje, vhod, novost pa je tudi vhod v spodnje prostore.

Dovžan ocenjuje, da bo obnova stavbe skupno stala okrog 220 tisoč evrov, vendar finančna konstrukcija še ni končana. V društvu želijo nabaviti še nekaj športnih rekvizitov, potrebnih za vadbo, klopi za počitek in podobno. Obnova se je podražila zaradi nepredvidenih okoliščin, ki jih v začetni fazi niso vrednotili. "Stavba ni imela strelovoda in prezračevanja, kar smo začasno rešili z nastavki, ki bodo zahtevali nadaljnje investicije, ni imela nobenih posebnih načrtov o inštalacijah, ki so zdaj nove, in tudi to je obnovo podražilo," je pojasnil Dovžan.

"Med obnovo smo bili ves čas v stiku z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Kranj. Seveda vse ni šlo tekoče, vendar mislim, da nam je na koncu uspelo najti kompromis in projekt izpeljati tako, da je sprejemljiv za obe strani. V SŠDT smo imeli kar nekaj idej, kako Sokolnico obnoviti, da bo bolj racionalna in uporabna, vendar se to žal ni izšlo. Smo pa upoštevali pogoje, kar pomeni, da nismo spreminjali tlorisa, da smo ohranili podobe stavbnega pohištva, da so barve v skladu s standardi, ki veljajo na tem področju, in da je tudi balkon ostal tak, kot je bil, pa čeprav smo si želeli, da bi ga pomaknili do stene in s tem pridobili več vadbenega prostora. Vse sicer ni idealno, marsikateri arhitekt bi zgradbo, če bi delal novo, zgradil drugače, je pa kompromis po mojem mnenju najboljši, upoštevani so tudi vsi strokovni in tehnični argumenti," zagotavlja predsednik SŠDT.

Zakaj je Sokolnica ostala brez plezalne stene?

Dovžan odgovarja tudi na očitke, zakaj v mali dvorani Sokolnice ni več umetne plezalne stene. "Splošnemu športnemu društvu Tržič je zelo žal. Pred začetkom obnove smo se s predstavniki Planinskega društva Tržič dogovorili o vseh podrobnostih, sobo smo uredili tako, kot je bilo predvideno, tudi glede podlage, svetil, stikal in prezračevanja. Konec avgusta 2013 so se razmere spremenile, saj planinsko društvo stene ni več moglo postaviti nazaj. Razlogi so bili objektivne, finančne narave, vzeli smo jih na znanje in mali dvorani spremenili podobo in namembnost. Odslej bo namenjena plesu, jogi, predavanjem, rojstnodnevnim zabavam … Splošno gledano, pa Sokolnica ohranja enak koncept kot do zdaj."

Ne spreglejte