Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
16.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alive Step Up

Sreda, 11. 11. 2015, 16.22

6 let, 7 mesecev

Slovenska športna prireditev, ki se želi kosati z najboljšimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ideja, ki se je porodila v New Yorku, je po zaslugi zagrizenih organizatorjev Boštjana Gamsa in Žive Cesar že lani uspešno pognala korenine v Ljubljani. Tek na Kristalno palačo bo na sporedu 21. 11.

Teki po stopnicah sodijo med najhitreje rastočo športno disciplino. Samo v marcu 2015 je bilo na sporedu kar 38 takih tekov, nad njegovim razvojem pa bdita kar dve organizaciji, in sicer Tower Running in Vertical Running. V Ljubljani bodo tek na Kristalno palačo – 2. Alive Step Up21. 11. izvedli drugič.

Kristalna palača je bila najbolj logična izbira

Ideja, da bi tudi v Sloveniji organizirali tekmovanje v teku po stopnicah, se je leta 2012 porodila Boštjanu Gamsu in Živi Cesar iz ŠD Alive, ki sta si takšno tekmovanje ogledala na Empire State Builingu v New Yorku, kjer ima tek po stopnicah že skoraj 40-letno tradicijo, in ki sta danes glavna motorja, ki poganjata tek na Kristalno palačo.

"Od ideje do izvedbe tekmovanja Alive Step Up smo potrebovali približno dve leti," je za Sportal pojasnila Živa. Kot najvišja stolpnica v Sloveniji, se jima je Kristalna palača zdela najboljša lokacija za izvedbo takega tekmovanja, čeprav bi bila izvedba atraktivna tudi po stopnicah ljubljanskega Nebotičnika, hotela Plaza ali stavbe Svetovnega trgovinskega centra, a zaradi različnih razlogov izvedba ni mogoča.

Lastnik Kristalne palače, BTC, je bil ideji dokaj hitro naklonjen. Sodelovanje, ki se je spletlo med organizatorji in njihovim partnerjem, traja še danes.

Mednarodna udeležba

Tek na Kristalno palačo bo, kot rečeno, na sporedu drugič. Trenutno je nanj prijavljenih več kot 500 tekmovalcev (maksimalno število udeležencev je 600), med njimi tudi več tekačev iz tujine, predvsem iz Avstrije, Hrvaške, prijavljen pa je tudi tekmovalec iz Rusije.

Organizatorji upajo, da bodo na tekmo privabili tudi Slovaka Tomasa Čelka, ki je trenutno drugi na svetovni lestvici tekačev po stopnicah. Na štartu bosta tudi letos najboljša slovenska tekmovalca Matjaž Mikloša in Jasmina Klančnik, ki sta že lani pometla s konkurenco v najtežji kategoriji, kategoriji Extremni Step Up, kjer tekači trikrat tečejo v 20. nadstropje Kristalne palače.

Letos bo tekmovanje potekalo na levem in desnem stopnišču, pot navzdol pa bo vodila z dvigalom, so povedali na današnji predstavitvi.

Tek v maskah in za policiste

Zaradi velikega zanimanja so organizatorji letos dodali dve novi kategoriji in sicer kategorijo fun, kjer bodo tekači tekli v maskah, in kategorijo policija, predlog pa je bil tudi, da se odpre kategorija vojska, a je zaradi trenutne zasedenosti na mejah njihova udeležba neizvedljiva. Prihodnje leto bodo po dogovoru z Mestno občino Ljubljana v sklopu šolskih tekmovanj morda uvedli tudi tek po stopnicah za šolarje.

Lov na absolutni rekord

Novost teka na Kristalno palačo, ki se bo že v svoji drugi izvedbi štel za točkovanje v mednarodnem merilu, je tudi ta, da bodo letos poskušali postaviti absolutni rekord. V lovu na rekord bo sodelovalo pet tekmovalcev – gre za člane Intersportove ekipe –, vsak od njih bo pretekel štiri nadstropja in čip predal naslednjemu tekmovalcu. "Tako bomo najlažje ugotovili, kako hitre so naše stopnice," je povedala Živa. Na zadnji vaji je lanski zmagovalec Mikloša že postavil rekord – 1.35, kar pomeni, je prepričana, da bodo tudi tekači iz Intersportove ekipe imeli težko delo.

Zbirala se bodo sredstva za Pediatrično kliniko

Tek po stopnicah bo tudi letos dobrodelne narave, sredstva, ki se bodo zbrala, bodo namenjena pediatrični kliniki. V ta namen bo poleg BTC toplozračni balon, s katerim se bo mogoče popeljati s plačilom simboličnega zneska, ki bo romal na pediatrično kliniko.

Po besedah njihove poslovne direktorice Biserke Marolt Meden so tudi v njihovi ustanovi povezani s tekom oziroma hojo po stopnicah, saj so svojim zaposlenim predlagali, raje uporabljajo stopnice kot dvigala. "Tako so dvigala na voljo bolnim otrokom in tistim, ki se jim res mudi. Pa še pri elektriki prihranimo in tam srečujemo tiste, ki jih sicer mogoče ne bi," je povedala Marolt Medenova.

Za varnost na tekmovanju bo skrbela reševalna služba, ki bo nameščena na cilju, torej v 20. nadstropju, in bo imela za potrebe nujnih intervencij na voljo transportno dvigalo.

Organizatorji so ponosni, da se je njihov koncept, ko tekmovanje ne obsega le golega teka po stopnicah, pač pa tudi bogat spremljevalni program, preselil tudi v tujino. Želijo si tudi, da bi bila Ljubljana nekoč lokacija za finale teka po stopnicah.

Ne spreglejte