Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Natisni članek

smučanje rekreacija zimska rekreacija

Torek, 28. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Sedem najbolj neobičajnih smučarskih središč na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

smučanje Antarktika | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prva asociacija ob omembi smučišč so v Evropi prav gotovo Alpe, v ZDA pa Skalno gorovje. Obstajajo pa še druga, na Business Insiderju so jih izbrali sedem, dve tudi z afriške celine. Nenavadno? Morda. Vsekakor pa atraktivno.

Na spletni strani Business Insider so pripravili seznam smučarskih središč, ki so manj znana, geografsko zelo oddaljena od uveljavljenih in posledično obljudenih smučišč, ki ležijo predvsem v Evropi in ZDA, a še vedno atraktivna in s ponudbo, ki zanima lovca na smučarske zavoje.

Smučarsko središče Oukaimeden v Maroku leži na nadmorski višini 2.400 metrov in je najvišje ležeče smučišče na afriški celini. | Foto: Smučarsko središče Oukaimeden v Maroku leži na nadmorski višini 2.400 metrov in je najvišje ležeče smučišče na afriški celini.

1. Oukaimeden v Maroku

V severnoafriški državi Maroko, kamor se turisti običajno zgrinjajo zaradi peščenih sipin, bogate zgodovine in obilice sonca ter vitamina D, lahko smučate v smučarskem središču Oukaimeden, ki je z nadmorsko višino 2.400 metrov najvišje ležeče smučišče na afriški celini.

Smučišče v gorovju Atlas, ki je približno 80 kilometrov oddaljeno od prestolnice Maroka, Marakeša, ponuja vse, kar ponujajo klasična evropska smučarska središča, od smučarske šole, izposoje smučarske opreme, menda v zelo retro slogu, in pripadajočih gostinskih objektov, za nameček pa še osupljive razglede na maroško puščavo. Navkreber se lahko povzpnete s sedežnico ali eno od štirih vlečnic, če pa se vam ta zdi prepočasna, lahko uporabite tudi transport na oslovem hrbtu.

2. Antarktika

Nekako logično je, da Antarktika, celina, ki obkroža Zemeljski južni tečaj, pomeni razkošje snega in ledu, manj znano pa je, da poleg brezmejnih smučarskotekaških pohodov omogoča tudi smučanje. Z najvišjega vrha (Mt. Wilson na 4.897 metrih) je konec novembra 2006 smučal tudi slovenski alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar, ki je med letoma 2000 in 2006 smučal z najvišjih vrhov vseh sedmih celin, za letošnje poletje pa napoveduje smučanje z druge najvišje gore na svetu K2.

Do smučarskih kotičkov vas prepeljejo z jadrnico, letalom ali helikopterjem, smučanje pa je primerno le za bolj izkušene smučarje in avanturiste z debelo denarnico.

3. Tasmanija, Avstralija

Smučate lahko tudi na Tasmaniji, otoku blizu avstralske celine, ki ponuja kar nekaj smučarskih središč.

Najbolj obljudeno in priljubljeno je smučarsko središče v gorovju Ben Lomond. Smučarska sezona traja od julija do sredine septembra, do lokacije pa se lahko pripeljete z avtobusom, ki vozi iz mesteca Launceston in prestolnice Tasmanije, Hobarta.

Bi smučali na otoku blizu Avstralije? Tudi to je mogoče. Tasmanija ponuja smučarsko središče v gorovju Ben Lomond. | Foto: Bi smučali na otoku blizu Avstralije? Tudi to je mogoče. Tasmanija ponuja smučarsko središče v gorovju Ben Lomond.

4. Santa Fe, Nova Mehika, ZDA

Čeprav nas ameriška zvezna država Nova Mehika spominja na vročino in neskončno peščeno podlago, pa se je tudi tam mogoče zapeljati po snežnih poljanah.  

Le 45 minut od prestolnice Nove Mehike leži sodobno smučarsko središče Ski Santa Fe, to ponuja 77 smučarskih prog, ki zadostijo najrazličnejšim smučarskim željam in potrebam.

5. Lesoto, južna Afrika

Še ena afriška smučarska destinacija se je znašla na radarju spletnega portala Business Insider. Kraljevina Lesoto je žepna državica na jugu Afrike z najnižjo nadmorsko višino 1.200 metrov, razgiban hribovit teren pa ponuja sneg in da, tudi tam je mogoča smuka.

Kjer je denar, je mogoče vsem, bi lahko zapisali ob opisu snežne dvorane Ski Dubaj v Združenih arabskih emiratih. Dvoransko smučišče ponuja več različnih prog, tudi za najzahtevnejše smučarske sladokusce. | Foto: Kjer je denar, je mogoče vsem, bi lahko zapisali ob opisu snežne dvorane Ski Dubaj v Združenih arabskih emiratih. Dvoransko smučišče ponuja več različnih prog, tudi za najzahtevnejše smučarske sladokusce.

6. Dubaj

Ker denar lahko kupi vse, lahko kupi tudi smučarsko središče v Združenih arabskih emiratih, razbeljenih od sonca.

V Dubaju, kjer se temperature le redko spustijo po 30 stopinj Celzija, lahko smučate v dvorani Ski Dubai, ki je del enega od največjih nakupovalnih središč na svetu, Emirati Mall. Ta poleg petih smučišč in črne proge za smučarske eksperte ponuja tudi zipline, s katerim se boste zapeljali kar čez smučišča. Atrakcija smučarske dvorane so tudi pingvini, ki jih menda nekajkrat na dan spustijo iz njihovih zatočišč.

Če se na Cipru naveličate poležavanja ob bazenu ali morju ...  | Foto: Thinkstock Če se na Cipru naveličate poležavanja ob bazenu ali morju ... Foto: Thinkstock

7. Ciper

Smučate lahko tudi na Cipru. Če se boste naveličali poležavanja na plažah ob Mediteranu, se lahko podate do gorovja Troodos, kjer imajo Ciprčani edino smučarsko središče v državi.

Od počitniških središč in arheoloških najdišč v Paphosu je oddaljeno le poldrugo uro vožnje, uro boste potrebovali od kraja Limassol in še dodatno uro, če se boste smučat odpravili iz kraja Famagusta.

Polževo, Macesnovc, Rimski vrelec ...

Tudi Slovenija ima nekaj smučišč, ki so neobičajna zaradi atraktivne lokacije, imena ali žepne velikosti.

Najprej omenimo smučišče Straža, ki se vzpenja nad Blejskem jezerom in ponuja izjemen razgled na jezero in Blejski grad. Smučišče ima v teh dneh le dve zaplati snega. Na spodnjem delu je rezervirano za najmlajše ljubitelje smučanja, na srednjem delu, ki obratuje le zaradi kompaktnega snega, pa tudi za odrasle, predvsem turiste.

Smučišče Janina v Rogaški Slatini je s 362 metri nadmorske višine najnižje ležeče smučišče v Sloveniji.  | Foto: Smučišče Janina v Rogaški Slatini je s 362 metri nadmorske višine najnižje ležeče smučišče v Sloveniji. Najnižje ležeče smučišče v Sloveniji je smučišče Janina (362 metrov) v Rogaški Slatini. Primerno je za začetnike in smučarje z visokimi smučarskimi apetiti.

Manj znano slovensko smučišče, ki zanimanje vzbuja tudi zaradi atraktivnega imena, Encijan v Logu pod Mangartom, je s poligonom in nizkovrvno vlečnico primerno za družinsko smuko in prve zavoje na snegu.

Naslednje manj znano slovensko smučišče je 30 kilometrov od Ljubljane oddaljeno smučišče Polževo v Višnji gori, ki ponuja 200-metrski poligon, primeren za otroke in odrasle.

Tudi Slovenija ima poleg večjih in bolj uveljavljenih smučišč še peščico manjših in manj znanih, a še vedno dovolj velikih, da zadovoljijo želje po smučarskih zavojih. Eno od takih je tudi smučarski center Macesnovc, ki leži v Ratečah ob glavni cesti Kranjska Gora–Trbiž.  | Foto: Tudi Slovenija ima poleg večjih in bolj uveljavljenih smučišč še peščico manjših in manj znanih, a še vedno dovolj velikih, da zadovoljijo želje po smučarskih zavojih. Eno od takih je tudi smučarski center Macesnovc, ki leži v Ratečah ob glavni cesti Kranjska Gora–Trbiž.

Smučarski center Macesnovc leži v vasi Rateče ob glavni cesti Kranjska Gora–Trbiž. Na 1.300 metrov dolgem, nekoč  tekmovalnem pobočju z višinsko razliko 316 metrov ponuja dvosedežnico in smuko po dostopnih cenah.

Smučišče Encijan v Logu pod Mangartom je primerno za prve zavoje na snegu. | Foto: Smučišče Encijan v Logu pod Mangartom je primerno za prve zavoje na snegu. Naslednje v nizu manjših in manj znanih slovenskih smučišč je smučišče Trotovnik, ki leži v neposredni bližini naselja Dobovec. Na smučišču sta postavljeni dve vlečnici in dodatna otroška, urejene so tekaške proge in manjša skakalnica.

Med najnižje ležečimi smučišči v Sloveniji je manjše smučišče Kandrše-Vidrga v Vačah, ki leži na nadmorski višini 416 metrov. Ponuja nekaj več kot dvesto metrov prog, na njih pa delujeta dve manjši vlečnici. Poleg smučišča je urejeno še manjše sankališče.

Naslednje manjše smučišče, ki ga je treba omeniti, je smučišče Kamna Gorica v Lipniški dolini, ki na svoje poligone vabi družine z majhnimi otroki. Poleg smučišča je urejena proga za sankanje, tekačem pa so na voljo tudi proge za tek na smučeh.

Ne spreglejte